x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cele mai bune biografii: 7 cărți de non-ficțiune

Cele mai bune biografii: 7 cărți de non-ficțiune

de Giulia Anghel    |    26 Oct 2023   •   18:30
Cele mai bune biografii: 7 cărți de non-ficțiune
Sursa foto: Hepta

Biografia este relatarea vieții unei persoane, dezvăluind detalii importante dar și incitante despre unele dintre cele mai mari personalități ale lumii. Acest gen literar datează încă din antichitate.

Viețile faraonilor, regilor, țarilor, împăraților fac parte din istorie. Însă Cartea „Viața lui Samuel Johnson”, scrisă de James Boswell și publicată în 1791, este prima scriere biografică documentată care a inclus interviuri și cercetări. Aspectul care a transformat genul dintr-o istorie într-o biografie poate fi găsit în construcția unei narațiuni interesante.

Biografiile moderne sunt cărți care spun totul, în care cititorii află detaliile personale intime și adesea emoționante din viața celebrităților lor preferate. Ele iau în considerare relația subiectului cu lucrările pe care le-au produs sau cu faptele mari pe care le-au realizat. Există, de asemenea, așa-numitele biografii „neautorizate” care au fost condamnate ca o invazie a vieții private. Totuși, dacă detaliile conținute în text sunt adevărate, atunci nici cele mai scandaloase și jenante dezvăluiri nu sunt considerate calomnioase

Iată 7 cele mai bune biografii:

1. „Steve Jobs”, de Walter Isaacson (2011)
Prima biografie a lui Walter Isaacson este despre fondatorul Apple. Steve Jobs a condus compania în timpul transformării sale istorice de la o firm[ de computere la dispozitivul inteligent și tehnologia de astăzi. Isaacson spune povestea vieții agitate și personalității  intense a antreprenorului creativ. Deși Steve Jobs a cooperat la această carte, el nu dorit să aibă niciun control asupra poveștii. Este o relatare sinceră a uneia dintre figurile cheie ale istoriei moderne.

Carte dezvăluie detaliile copilăriei, puțin cunoscute, a lui Jobs și urmărește calea lui fatidică de la inginer într-un garaj la liderul uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, ca să nu mai vorbim de rolul său formator în alte companii legendare precum Pixar și în cadrul ecosistemului Silicon Valley.

Această biografie îl arată pe Jobs în cea mai bună lumină - hotărât, creativ, profetic, și în cea mai rea - meschin, egoist, tiranic și vicios.

2. „A Beautiful Mind”, de Sylvia Nasar (1998)
„A Beautiful Mind” este povestea matematicianului John Nash. O altă poveste vie despre un om genial care se clătina între geniu și nebunie. Este povestea adevărată a lui John Nash, un geniu matematic care a alunecat în schizofrenie. 

Cartea a câștigat Premiul Pulitzer în 1998 dar a stat și la baza filmului cu același nume, peliculă ce a obținut mai multe premii Oscar. Nasar explorează în detaliu cariera de prestigiu a lui Nash, de la începuturile sale la MIT până la munca sa la RAND Corporation, precum și lupta internă pe care a dus-o împotriva schizofreniei, o tulburare care i-a deraiat viața. El a trăit în anii 1950 iar Teoria jocurilor stă la baza economiei din anii 1980. Însă nu a obținut premiul Nobel din cauza bolii sale mintale. 

În această biografie, economistul și jurnalistul Sylvia Nasar oferă o expunere inteligentă a ideilor sale, o imagine a schizofreniei care este evocatoare, dar neromantică și o privire din spatele mașinațiunilor comitetelor Nobel.

3. „Frida: A Biography of Frida Kahlo”, de Hayden Herrera (1983)
Frida Kahlo a fost subiectul a numeroase biografii. A fost o pictoriță grozavă, iar povestea ei este intrigantă. Punctul central al acestei biografii nu este suferința ei, ci strălucirea sa artistică și hotărârea ei puternică de a-și lăsa amprenta asupra lumii. Biografia lui Herrera din 1983 a unuia dintre cele mai recunoscute nume din arta modernă a devenit de atunci relatarea definitivă a vieții pictoriței - accidentul în urma căruia a rămas cu sechele pe viață, picturile, căsătoria, aventurile și impactul ei asupra istoriei și artei mexicane.

De asemenea, este o biografie extrem de valoroasă întrucît corectează înregistrarea pe care Kahlo însăși a făcut-o când și-a schimbat anul nașterii pentru a se potrivi cu începutul revoluției mexicane.

Această biografie a Fridei Kahlo transmite inteligența, puterea și talentul ei într-o linie temporală coerentă. Cartea cuprinde copilăria ei din timpul Revoluției Mexicane, accidentul teribil care i-a schimbat viața și relațiile ei pasionale, toate în timp ce împletește picturile și istoriile lor prin povestea ei de viață.

4. „The Power Broker: Robert Moses and the Fall of New York” de Robert A. Caro (1974)
Robert Moses nu este un nume cunoscut, dar poate că ar trebui să fie. Această biografie captivantă detaliază viața unui arhitect din New York. El a remodelat orașul la mijlocul secolului al XX-lea. Cartea a câștigat Premiul Pulitzer pentru biografie în 1975. Caro poate pune o scenă și poate stabili personaje la fel de bine pe Martin Scorsese sau Francis Ford Coppola.”

Robert Moses, cel mai puternic om al timpului său din acest oraș, a condus eforturile de reînnoire urbană cu o mașinărie politică care era practic a patra ramură a guvernului. Prin mobilizarea băncilor, contractorilor, sindicatelor, firmelor de asigurări și chiar presei și bisericii, Moise a creat un imperiu, trăind ca un împărat și terminând lucrări publice care au costat 27 de miliarde de dolari.

5. „Alexander Hamilton”, de Ron Chernow (2004)
 Biografia lui Chernow din 2004 prezintă detaliile fascinante ale vieții lui Hamilton, ca soldat sub comanda Washingtonului și povestea dezvoltării feconomice a unei națiuni tinere care și-a creat propria bancă centrală, , în mijlocul provocărilor politice și financiare.

Cartea – denumită în glumă „Hamiltome” din cauza dimensiunii sale mari – relatează viața acestui părinte fondator. Ea prezintă, de asemenea, ascensiunea meteorică a lui Hamilton care a devenit primul secretar al Trezoreriei al Statelor Unite, înainte de a se încheia cu moartea sa, care a survenit în urmaunui duel cu Aaron Burr.

Biografia își propune să spună povestea deciziilor, sacrificiului și patriotismului său, care au dus la multe efecte politice și economice pe care le vedem și astăzi. În această istorie, cititorii îi întâlnesc pe prietenii din copilărie ai lui Hamilton, viața sa  publică și visele sale de prosperitate americană.”

6. „Leonardo da Vinci”, de Walter Isaacson (2017)
Poate cel mai mare geniu care a existat vreodată, Leonardo da Vinci a schimbat lumea. Matematica, invenția și arta erau toate competența acestui mare om.Leonardo își promova constant abilitățile artistice în fața binefăcătorilor bogați dar și-a prezentat și mașinie zburătoare și arbalete uriașe în timp ce studia anatomia, fosilele, păsările, mașinile zburătoare, botanica, geologia și armamentul. Puține genii ca acesta au existat vreodată pe pământ.

Cu ajutorul a mii de pagini din caietele lui Leonardo și a noilor descoperiri despre viața și opera sa, Isaacson arată cum putem învăța din  curiozitatea pasională, observația atentă și mintea imaginativă a lui Leonardo.

7.„Notorious RBG: The Life and Times of Ruth Bader Ginsburg”, de Irin Carmon și Shana Knizhnik (2017)
Ruth Bader Ginsberg a fost judecător la Curtea Supremă a Statelor Unite timp de 27 de ani. Este prezentată viața și munca unei pioniere feministe care a inspirat milioane de oameni. „Notorious RBG” oferă o privire intimă asupra vieții din spatele mitului judecătorului de la Curtea Supremă. Ruth Bader Ginsburg.

Coautorul cărții, Iris Carmon a intervievat-o pe judecătoarea Ginsburg pentru MSNBC (și sa întâlnit cu ea pentru a verifica această carte).

Ea și-a dedicat viața luptând pentru egalitatea de gen și drepturile civile în sistemul juridic. Este o biografie inspirațională care urmărește triumfurile și luptele, disidențele și citatele ei, potrivit studyfinds.com.

×
Subiecte în articol: biografii non fictiune