x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cluburi de carte în bibliotecile de la sate, la finalul proiectului „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” al Asociației De Basm

Cluburi de carte în bibliotecile de la sate, la finalul proiectului „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” al Asociației De Basm

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Noi 2024   •   20:58
Cluburi de carte în bibliotecile de la sate, la finalul proiectului  „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” al Asociației De Basm

Peste 300 de copii și adolescenți din șase localități defavorizate socio-economic și cultural și 60 de ateliere de educație pentru lectură dedicate lor, câteva zeci de bibliotecare și cadre didactice și 3 webinarii în care aceștia au învățat cum să aducă literatura contemporană mai aproape de elevi, 3 expoziții, o petrecere a prieteniei cu ateliere creative susținute de scriitoare și peste 1100 de cărți donate de edituri autohtone, 450 de caiete De Basm cu exerciții creative, plus un număr considerabil de rechizite – acesta ar putea fi, pe scurt, bilanțul proiectului „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești”.

Inițiat de Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, și desfășurat începând din luna martie până în luna noiembrie, în șase localități din județele Dâmbovița și Vâlcea, proiectul le-a oferit copiilor, profesorilor și bibliotecarilor ocazia de a învăța, de a se juca și de a se profesionaliza alături de opt dintre cele mai cunoscute autoare de literatură pentru copiii și tineret: Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Cristina Beatrice Preda, Iulia Iordan, Lavinia Braniște, Luminița Corneanu și Victoria Pătrașcu.

 

Gazdele tuturor evenimentelor au fost bibliotecile din localitățile Conțești, Ocnița, Raciu și Titu (Dâmbovița) și localitățile Bălcești și Pietrari (Vâlcea). La finalul proiectului, bibliotecarele s-au declarat recunoscătoare pentru ocazia de a fi luat parte la ateliere și webinariile de formare susținute de autoarele Asociației De Basm, dar mai ales fericite pentru bucuria pe care aceste întâlniri le-a produs-o elevilor. Proiectul merge mai departe prin înființarea unor cluburi de carte pentru copii, în care ei vor schimba impresii de lectură despre volumele citite - primele astfel de întâlniri au avut loc în lunile octombrie-noiembrie, cu participarea online a autoarelor De Basm.

 

„O experiență minunată și unică”, a mărturisit Georgiana-Cateluța Barbu de la Biblioteca Raciu, care a completat: „Fiecare zi a fost o explozie de culoare și emoție, o combinație unică de activități care le-au dat copiilor ocazia să exploreze cine sunt și ce contează pentru ei – de la gândurile puse pe hârtie despre prietenie până la desenele care au dat viață personajelor create de ei. Fiecare activitate a reușit să pună în lumină sensibilitatea și dorințele acestor copii, pe care i-am descoperit curajoși, ambițioși, generoși cu multă creativitate și  imaginație.

 

„Magie, încântare și bucurie. Din felul în care copiii se deschid în fața poveștilor, pot să-mi dau seama dacă ele sunt o cheie specială către inima lor sau se întâmplă un soi de reîntâlnire misterioasă între magia din ei și magia din poveste”, a declarat Crina Popescu din partea Bibliotecii Pietrari.

 

Bucuria participării la ateliere susținute de scriitoarele Asociației De Basm a fost împărtășită și de profesori – „O teleportare în lumea poveștilor, o întâlnire cu personaje dragi, care le-a inspirat dragoste în arta cititului, în dezvoltarea imaginației și a creativității” (Marius Sobolu, Școala Gimnazială Pietrari) –, dar mai ales de copii: „Pentru mine Caravana De basm din acest an a fost o experiență unică. Mi-au plăcut toate activitățile create de doamna scriitoare Andreea Iatagan și voi reveni cu drag și curiozitate la orice activitate pe care o va organiza doamna bibliotecară. Așa am putut comunica între noi mai mult, ne-am creat prieteni și ne-am descoperit pasiunile!”(Alexandra A., elevă).

 

Dincolo de bucuria învățării împreună, Caravana a generat și o serie de inițiative locale post-eveniment, după cum mărturisește Ana-Georgiana Antohi de la Biblioteca Comunală Conțești: „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” a fost cel mai bun proiect al anului 2024 pentru Biblioteca Comunală Conțești. Întâlnirile cu scriitoarele De Basm i-au ajutat pe copii să devină mai curajoși, să se exprime mai ușor, să devină mai creativi și mai implicați în activitățile bibliotecii. Deoarece proiectul a avut mare succes, am înființat Clubul de lectură unde elevii claselor a II-a și a IV-a, însoțiți de doamnele învățătoare de la Școala Bălteni, vin lunar la bibliotecă pentru a discuta despre cărțile tematice propuse în Caietul cu activități. Cărțile primite ca premiu le-au îmbogățit biblioteca personală, sunt apreciate de copii pentru că poeziile sunt amuzante și pe înțelesul lor. Biblioteca a fost mult mai vizibilă și apreciată de părinți, cadre didactice și administrație locală. Ne-am bucurat că de Ziua Prieteniei grupul de părinți și elevi voluntari s-au implicat și au contribuit la organizarea acestui eveniment excepțional. Întâlnirile cu scriitoarele De Basm m-au încărcat cu energie pozitivă și mă bucur că am cunoscut oamenii minunați care se ascund în spatele poveștilor. Fiecare scriitoare a contribuit la dezvoltarea mea personală”.

 

În lista celor peste 1100 de cărți donate celor 6 biblioteci din Dâmbovița și Vâlcea de către Editura Cartea Copiilor, Editura Arthur și ARCCA - Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor se numără și 100 de cărți cu autograf din lista celor premiate în cadrul proiectului Cărturino și oferite cu generozitate de Cărturești: „Premiile Cărturino sunt la fel de mult despre recunoașterea literaturii contemporane pentru copii, a autorilor, ilustratorilor și tuturor actorilor din industrie, precum despre cititori. Ne bucurăm mult că 100 de cărți premiate au ajuns deja în bibliotecile din Vâlcea și Dâmbovița, ducând mai departe poveștile către copiii din Caravana de primăvară De Basm. Împreună, cu astfel de inițiative, putem contribui activ la educarea unei noi generații de cititori”. (Echipa Cărturești - Cărturino)

 

Cele trei expoziții reunite în proiectul „Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” au avut ca temă principală prietenia, fiind găzduite la standul De Basm din cadrul Salonului internațional de carte Bookfest 2024, în curtea bibliotecii din Conțești în timpul petrecerii din 15 iunie și la Seneca - Anticafe (20 septembrie - 5 octombrie 2024).

 

De-a lungul celor opt luni ale proiectului, autoarele i-au ajutat pe copii să găsească curaj pentru a scrie propriile poveşti, să îşi exprime liber opiniile şi să se apropie şi mai mult de cărţi, cu ajutorul unei donații consistente de rechizite oferite de Maped.

 

Un Caiet De Basm pentru exerciții de scriere creativă, pornind de la o serie de cărți semnate de autorii De Basm, a fost tipărit la finalul perioadei de desfășurare a atelierelor creative, fiind pus la dispoziția bibliotecilor într-un număr impresionant.

 

„Caravana cu povești din Ocnița în Bălcești” este cel de-al cincilea proiect al Asociației De Basm dedicat copiilor din mediul rural, după „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte”, „Caravana De Basm 2020”, „Caravana Nesupusele” și „Noi facem povești”. De-a lungul anilor, Asociația a reușit să editeze și o serie de materiale educative cu acces gratuit, de educație pentru lectură și scriere creativă, dedicate atât copiilor (Maşinuţa de scris – ghid de inventat poveşti), cât și profesionalizării celor care intră în interacțiunea cu micii cititori (Kit pedagogic pentru bibliotecari), disponibile pe site-ul asociației.

 

 

×