x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Colocviul interdisciplinar „Viața noastră și cancerul” la Institutul Cervantes din București

Colocviul interdisciplinar „Viața noastră și cancerul” la Institutul Cervantes din București

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Oct 2023   •   23:00
Colocviul interdisciplinar „Viața noastră și cancerul”  la Institutul Cervantes din București

Miercuri, 1 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, Institutul Cervantes din București, în colaborare cu Ambasada Spaniei și Ambasada Republicii Cuba în România, împreună cu Asociația Imunis, organizează un colocviu interdisciplinar dedicat pacienților suferind de afecțiuni grave, medicilor și familiilor lor.

În 2022, Asociația Imunis și Institutul Cervantes din București au semnat un parteneriat pe o durată de patru ani, menit să sprijine demersurile pe care asociația le dezvoltă pentru pacienții din România. După ce, anul trecut, Institutul Cervantes a găzduit expoziția „Curajul de a celebra viața” ce reunea portretele a 16 femei care au parcurs programul „Feminitate după cancer” al Asociației Imunis, în acest an Institutul Cervantes din București propune un colocviu cu tema Viața noastră și cancerul” desfășurat în două sesiuni. Evenimentul va reuni medici și pacienți, artiști și oameni de știință, asociații ale pacienților și instituții solidare cu suferința și curajul lor.

 

PROGRAMUL COLOCVIULUI:

SESIUNEA I

17.00 – 18.15: MASĂ ROTUNDĂ cu tema Începutul: diagnostic și comunicare

Participă: Dr. Cristina Aurelia Bilbie – medic primar radiologie și imagistică, Clinica „Regina Maria”, București; Dr. Gustavo Ossola Lentati – medic oncolog, șef al Secției de oncologie și radioterapie a Spitalului RiojaSalud, Spania și Dr. Alain David Medina Lago – medic chirurg la Spitalul Universitar Clinico-Chirurgical „Miguel Enríquez” din Havana, Cuba.

Dr. Cristina Aurelia Bilbie este medic primar în radiologie și imagistică medicală la Clinica „Regina Maria” din București. Medic al echipei multidisciplinare „Clinica Sânului, a participat la numeroase stagii postuniversitare în specialitatea sa. Este membră în mai multe societăți medicale: Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România și Societatea Europeană de Radiologie.

Dr. Gustavo Ossola Lentati este medic oncolog, specialist în radioterapie oncologică și șeful Secției de radioterapie oncologică a Fundației La Rioja Salud (Spania). A coordonat programul împotriva cancerului din cadrul Planului II și III de sănătate desfășurat în La Rioja. Este membru al Comitetului de monitorizare și evaluare a Strategiei privind cancerul din cadrul Ministerului spaniol al Sănătății, al Serviciilor Sociale și Egalității și membru al Forumului pentru calitate și siguranță al Societății spaniole de oncologie radiologică, al Școlii europene de radioterapie oncologică, al Societății americane de radiologie terapeutică și al Grupului spaniol de cercetare a sarcomului.

Dr. Alain David Medina Lago este rezident în chirurgie generală la Spitalul Universitar Clinico-Chirurgical „Miguel Enríquez” din Havana. A participat la o serie de workshopuri și congrese de Chirurgie Generală, și este coautor al unor articole științifice în specializarea sa. A colaborat cu diverse echipe multidisciplinare pentru a spori coordonarea și accesul la îngrijire în Cuba.

 

Ora 18.30LECTURĂ PUBLICĂ: poeta Ioana Nicolaie citește poeme din volumul Autoimun

Ioana Nicolaie este poetă și prozatoare. A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun, Lomografii), romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă, Pelinul negru, Cartea Reghinei, Tot înainte) și literatură pentru copii. A primit mai multe premii prestigioase și a fost nominalizată la Eastern European Literature Award. Volumul Autoimun a apărut în anul 2013 și a avut o primire critică superlativă. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor, fiind considerat „Cartea Anului”, a fost tradus în limba bulgară, fragmente din el apărând în mai multe antologii străine. În octombrie 2023 autoarea a fost invitată în Santiago de Chile unde le-a vorbit studenților despre acest volum insolit atât tematic, cât și literar.

Bogdan O. Popescu, medic neurolog și scriitor, spunea despre acest volum excepțional: „M-a fascinat întotdeauna modul de funcționare a creierului poetului – ce este diferit acolo față de creierul unui om care nu scrie poezie? Ioana Nicolae îmi dă un răspuns acum despre cum creierul ei de poetă poate procesa simptomele unei boli, transformându-le în versuri. Am citit Autoimun cu plăcerea omului foarte ocupat care, în fine, uită de oră și de treburi și se cuibărește în fotoliu, dar și cu interesul cercetătorului pasionat de funcționarea creierului uman. Autoimun este o caligrafie literară perfectă, o transpunere a stărilor tensionate în ferestre pline de lumină, prin care se zăresc noi gesturi ale ființei umane.”

 

SESIUNEA II

18.40 – 19.30: O DISCUȚIE în jurul temei Societatea și cancerul

Participă: Cosmina Grigore – președinta Asociației Imunis și Adriana Harja – președinta Asociației Naționale pentru Miastenia Gravis

• Adriana Harja este  președinta Asociației Naționale Miastenia Gravis România (ANMGR) din noiembrie 2019. Pacientă cu miastenia gravis de mai bine de 30 de ani, voluntară în cadrul asociaţiei de pacienţi de peste 10 ani, coordonator Helpline INFO MG-RO de mai mult de 9 ani, Adriana Harja are o experienţă vastă în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile din domeniul sănătății, cu alte asociaţii de pacienţi atât din ţară cât şi din străinătate.

Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis este consilier în nutriție, primul pacient devenit Patient Coach din România, instructor de Pilates, a urmat cursuri de nutrigenomică și navigator de pacienți, este fondator al Asociației Imunis, dedicată educării și informării pacienților cu cancer.

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, cu motto-ul „Rescrie povestea”, și are ca scop schimbarea mentalităților despre viața pacienților  cu cancer din România. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în privința alimentației, psiho-oncologiei, a motivării de a lupta, sportului, managementului efectelor adverse, a apartenenței la grupuri de suport, dar și a altor probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung. Imunis este prima asociație de pacienți din România care a format o echipă de dragon boat, formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului de sân, echipă acreditată de „International Breast Cancer Paddlers Commision”.

 

19.30 – 20.00: SESIUNE Q&A – specialiștii și pacienții, artiștii și organizatorii vor răspunde la întrebări

În 2022, la semnarea parteneriatului între Asociația Imunis și Institutul Cervantes, menit să sprijine demersurile pe care asociația le dezvoltă pentru pacienții din România, directorul Institutului Cervantes Jorge Jiménez-Zumalacárregui sublinia: Ne simțim strâns legați cultural, uman de România. În acest context profund omenesc se situează această colaborare a noastră cu Imunis, o colaborare pe care o vom dezvolta și în anii care urmează, în jurul acestui subiect care preocupă ambele societăți; vom aborda, în spaniolă și în română, această problemă (a cancerului) care îi afectează deopotrivă pe cetățenele și cetățenii noștri”.

 

×