x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cum să fii dictator!

Cum să fii dictator!

26 Iul 2012   •   19:48
Cum să fii dictator!

Un volum "de sezon' ne recomanda Editura Polirom. "Manualul dictatorului' (Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith) este, fara doar si poate o alternativa moderna la "Principele' lui Machiavelli. Nu mai putin de 350 de pagini de lectura incitanta structurata pe capitole care spun totul : "Regulile politicii', "Ascensiunea la putere', "Mentinerea la putere', "Fura de la saraci si da la bogati', etc.

Intrebari. Cum reusesc oamenii corupti sa ajunga la putere? Cum este posibil ca pe teritorii bogate in resurse naturale populatia sa traiasca la limita subzistentei? Pe baza unor exemple din epoci si zone geografice diferite – de la Iuliu Cezar pana la liderul mafiot Paul Castellano, de la administratiile Bush sau Obama pana la situatia din Pakistan –, politologii Bruce Bueno de Mesquita si Alastair Smith incearca sa explice comportamentele abuzive caracteristice multor lideri politici sau din domeniul afacerilor. Rezultatul este o fascinanta imagine a jocului puterii, in cadrul caruia una dintre cele mai importante reguli este sa-ti rasplatesti intotdeauna sustinatorii.

"O reflectie lucida si bine argumentata asupra modului in care democratii si dictatorii isi mentin autoritatea politica. Bueno de Mesquita si Smith sunt spirite enciclopedice, inspirandu-se din economie, istorie si stiinte politice pentru a-si sustine punctul de vedere.' (The Wall Street Journal)


Semnale editoriale
Contrariile se atrag ● Trei. Adesea ne indragostim de oameni diferiti de noi. Dar dupa un timp ajungem in conflict. Sa fie asa pentru ca barbatii si femeile sunt fundamental diferiti? In volumul de fata Renee Baron ne vorbeste despre elementele definitorii ale personalitatii noastre a caror combinare determina tipul de personalitate pe care-l avem.

Esti de neinlocuit? ● Publica. Pana acum, in toate organizatiile existau doua echipe: conducerea si forta de munca. Acum exista si o a treia echipa - oamenii de neinlocuit. Acestia sunt inventivi, conduc (indiferent de functia pe care o au), stabilesc legaturi intre oameni si ordoneaza haosul. Ei gasesc solutii atunci cand nu exista un set de reguli care trebuie urmate. Isi incanta si isi provoaca clientii si colegii. Isi iubesc munca, dand tot ce au mai bun si transformand fiecare zi intr-o forma de arta.

Stapanii din umbra ● Meteor Press. Aceasta extraordinara carte de investigatie scoate la lumina colaborarea de culise dintre guverne, servicii secrete, mari corporatii, traficanti de droguri si "teroristi', care, pe de o parte, a captusit buzunarele elitei, iar pe de alta, a contribuit profund la distrugerea suveranitatii statelor in favoarea unor module economice mai eficiente. Cartile se fac in spatele usilor inchise, de unde jucatorii, Stapanii din umbra, creeaza "realitatea'...

×