x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De ce sunt atât de populare și îndrăgite romanele polițiste?

De ce sunt atât de populare și îndrăgite romanele polițiste?

05 Mar 2024   •   12:00
De ce sunt atât de populare și îndrăgite romanele polițiste?
Sursa foto: www.bookzone.ro

Creierul este precum o mașină de rezolvat puzzle-uri. Dacă îi oferi creierului o problemă, acesta va încerca automat să găsească o soluție. Suntem cu toții pasionați de puzzle-uri prin natura noastră. Fie că este vorba de un puzzle sau de un cub Rubik, vom căuta în mod instinctiv să rezolvăm provocările care ne sunt puse în față.

Avem o dorință naturală de a găsi soluții. Acest lucru poate explica parțial de ce ficțiunea polițistă este atât de populară și chiar mai atractivă pentru majoritatea oamenilor decât puzzle-urile și cuburile Rubik. Este posibil să fie mai atrăgătoare deoarece nu numai că satisface dorința de "rezolvare a puzzle-ului" din puzzle-urile tradiționale, dar ne permite să ne invocăm imaginația, să fim cuprinși de suspans, ceea ce face totul să fie și mai fascinant, iar dorința de a ajunge la "obiectiv" să fie și mai puternică.

Cum reușesc romanele polițiste să te țină captivat?

 

  1. Ficțiunea polițistă ne întărește memoria, schimbând modul în care abordăm detaliile, oricât de minore ar fi. Pe măsură ce puzzle-ul este asamblat, suntem forțați să ne amintim detalii pe care le-am citit mai devreme și care, la momentul respectiv, ar fi putut părea lipsite de importanță, dar care fac diferența în concluzie. Dacă vei citi câte un roman polițist pe lună va fi uimitor cum la un moment dat vei găsi chiar tu vinovatul înainte de sfârșitul cărții. Dorința de a culege detaliile și de a le pune cap la cap, împreună cu practica de a învăța ce detalii să reții, devine mai puternică.

 

  1. Romanele polițiste nu cer o implicare emoțională sau intelectuală, nu trezesc opinii politice și nici nu te epuizează prin întrebări filozofice care pot conduce spre autoanaliză. Ele necesită un sentiment de participare indirectă, iar acest lucru este ușor de oferit. Majoritatea cititorilor se identifică și se implică alături de erou.

 

  1. Conceptul de erou într-un roman polițist este diferit de cel de erou în orice alt tip de ficțiune. Un erou într-un roman este protagonistul; lui i se întâmplă lucruri. Caracterul său crește sau se dezvoltă, iar importantă este relația sa cu ceilalți. Într-o povestire polițistă, nu există loc pentru un astfel de erou. Persoana importantă este detectivul, iar modul în care acesta pune cap la cap piesele puzzle-ului este ceea ce stârnește interesul. Astfel, într-un roman polițist, narațiunea și evenimentele sunt foarte importante, iar evoluția personajului este irelevantă.

 

  1. Un roman polițist oferă suspans. Acesta satisface cea mai primitivă caracteristică umană, curiozitatea, dorința de a ști de ce și cum.

 

Dacă ești în căutarea unor romane politiste captivante, poți explora cele mai bune romane politiste de la Bookzone. Printre acestea se află seria "The Gray Man" a lui Mark Greaney, care îți va tăia respirația cu fiecare pagină întoarsă. Într-o notă clasică, "Și din zece n-a mai rămas nici unul" de Agatha Christie te va purta într-o intrigă plină de mister și suspans. De asemenea, nu trebuie să ratezi "Măcelarul din mlaștină" de Alaina Urquhart, o poveste tulburătoare și tensionată ce te va ține lipit de carte până la ultima frază. Aceste titluri oferă o varietate fascinantă de povești, fiecare aducându-ți în față personaje complexe și situații pline de neprevăzut!

 

 

×
Subiecte în articol: romane politiste