x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte De la căsnicie la căznicie

De la căsnicie la căznicie

12 Aug 2011   •   21:00
De la căsnicie la căznicie

Casnicia, eterna pro­blema. Cum facem sa... S-au scris tone de carti pe tema asta, si, drept dovada ca ea a nu a fost rezolvata, va pro­punem inca una.

"Arta mentinerii casniciei" (Sylvia R. Karasu, T. Bryam Karasu – Editura Trei, 2011) este o carte despre viata conjugala care incepe o data cu incheierea nuntii, despre diferentele psiholo­gice si biologice dintre barbati si femei, care fac casatoria atat de solicitanta. Cine nu doreste sa afle cauzele pentru care pasiunea e in pericol sa paleasca in decursul casatoriei, felul cum hormonii exacerbeaza comportamentul si cum mintea noastra ne zapaceste uneori? Exemple clare, care sunt presarate pe parcursul cartii, fiind "sarea si piperul" ei, ilustreaza cum sarcinile, nasterile si cresterea copiilor mici si a adolescentilor imping de atatea ori o casnicie spre dezastru si cum stresurile care apar la mijlocul vietii, de pilda din cauza aventurilor amoroase si a bolilor, contribuie la dezbinarea sotilor. Este, de fapt, o carte care transmite mijloacele esentiale pentru arta atat de subtila a mentinerii casniciei.

Dar cine sunt autorii? Dr Sylvia R. Karasu este profesor de psihiatrie la Weill Medical College of Cornell University si medic psihiatru la New York Presbyterian Hospital.

Dr T. Byram Karasu este cadru universitar si presedinte al Departamentului de Psihiatrie si Stiinte Comportamentale de la Albert Einstein College of Medicine si psihiatru-sef la Montefiore Medical Center. Cei doi sunt casatoriti de peste trei decenii.

Tot impreuna au scris in 2010 cartea "The Gravity of Weight: A Clinical Guide to Weight Loss and Maintenance".

×