x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Despre moarte cu voioşie

Despre moarte cu voioşie

de Sebastian S. Eduard    |    30 Mai 2008   •   00:00

Foarte populara colecţie Rîsul lumii continuă la Humanitas cu un nou volum. Britanicul Keuth R. Lindsay ne oferă “În cele din urnă”, o excelentă carte despre cum înţeleg unii să se pregătească pentru marea trecere.

Foarte populara colecţie Rîsul lumii continuă la Humanitas cu un nou volum. Britanicul Keuth R. Lindsay ne oferă “În cele din urnă”, o excelentă carte despre cum înţeleg unii să se pregătească pentru marea trecere.


AMUZANT.
“Aveţi în mîinile dumneavoastră o carte despre în­mor­mîntări şi, da, este o carte pe care ar trebui să o găsiţi plăcută şi amu­zantă” – explică Keith R. Lindsay. “Cartea pe care o strîngeţi în mîini este un fel de pescuit cu năvodul prin partea ciudată şi amuzantă a ultimei călătorii din viaţă, de la ritualurile lumii antice pînă la idiosincrasiile omului mo­dern. (...) De obicei, pentru început trebuie să existe un corp neînsufleţit, un soi de recipient în care să fie băgat şi un loc pentru a vă des­cotorosi de el. Această carte vă va prezenta o mulţi­me de opţiuni – de la ultimele noutăţi în materie de sicrie pînă la conservarea criogenică – şi vă va arăta toate celelalte elemente esen­ţiale şi ne­e­sen­ţiale ale înmormîntării moderne.”


EXCENTRICITĂŢI.
Cam aşa vorbeşte autorul despre cartea sa. Şi are dreptate. Din cele mai vechi tim­puri, oamenii au ţinut să-şi mar­cheze trecerea dincolo prin mijloace originale. Slujbe stranii, epitafuri nostime, monumente funerare ieşite din normă – vă aduceţi aminte de Ci­mitirul Vesel de la Săpînţa? Pe o planetă atît de în­căpătoare, numărul nebunilor nu poate decît să crească. Unul vrea un mormînt în formă de hamburger, altul un sicriu care imită un Rolls, iar altul boxe subterane din care să se audă într-una Sepultura. Keith R. Lindsay le-a inventa­riat pe unele dintre cele mai stranii... Citiţi şi cruciţi-vă.
 

Semnale editoriale

Pacea lui Hitler

EDITURA LEDA. Şi dacă Hitler ar fi negociat pacea? În toamna lui 1943, Roosevelt, Churchill şi Stalin s-au întîlnit la Teheran, ca să pună la cale sfîrşitul războiului. Dar dacă Hitler, destul de şiret încît să înţeleagă faptul că nu mai avea nici o şansă să cîştige războiul, a lansat cumva negocieri pentru încheierea păcii? Şi dacă oferta lui secretă ameninţă să facă ceea ce armatele lui nu au reuşit: să distrugă Alianţa formată împotriva lui?

 

Windows on the world

EDITURA PANDORA M. Imaginaţi-vă ce au simţit la 11 septembrie 2001 oamenii care erau în World Trade Center: Windows on the World a fost un celebru restaurant de la etajul 107 din turnul de nord, primul dintre cele două Twin Towers care au fost lovite, ulti­mul care a căzut. Cartea este cronica ultimelor minute de dinaintea prăbuşirii. “O carte copleşitoare. Te bulversează şi te lasă fără replică”, scrie Financial Times.

 

O moarte suspectă

EDITURA NEMIRA. Alături de Agatha Christie, Dorothy L. Sayers este una dintre cele mai mari scriitoare de romane poliţiste clasice. Romanul “O moarte suspectă” a fost publicat în 1927 şi este cel de-al treilea roman al seriei. Lordul Peter Wimsey, cel mai rafinat şi mai original detectiv din istoria romanului poliţist, investighează acum o presupusă crimă asupra domnişoarei Dawson – o bătrînă fără rude apropiate, care să ceară o anchetă, fără legături sau prietene în cartierul unde locuia, însă foarte bogată. Deşi teoriile i se spulberă una dupa alta, lordul Peter Wimsey este hotărît să-şi ducă investigaţia pînă la capăt…

 

Circul Fantasia

EDITURA CORINT JUNIOR. Cîndva, într-un timp nu foarte îndepărtat de al nostru, un pitoresc grup de călători străbătea o lume pustiită, postapo­caliptică. Erau magicieni, clovni şi trapezişti de la Fantasia lui Maddigan, tămăduind lumea cu minunile şi cu rîsetele lor. “Margaret Mahy are un deosebit ta­lent de... a privi lumea într-un fel care îl va captiva chiar şi pe cel mai blazat adolescent”, scrie despre volum The Observer.

×
Subiecte în articol: carte