x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dincolo de masca morţii

Dincolo de masca morţii

10 Aug 2008   •   00:00
Dincolo de masca morţii

SCENARIU  ●  Umbra lui Poe
Viaţa lui E.A. Poe este la fel de misterioasă ca şi opera sa. Mai ales sfîrşitul său prematur, la numai 40 de ani, continuă să fie şi azi o enigmă. Numeroşi gazetari, istorici litrari, iubitori ai literaturii sale au încercat s-o descifreze, studiind cu acribie documentele vremii. Nimeni n-a reuşit să risipească o taină pe care marele scriitor american a luat-o cu el în mormînt.



SCENARIU  ●  Umbra lui Poe
Viaţa lui E.A. Poe este la fel de misterioasă ca şi opera sa. Mai ales sfîrşitul său prematur, la numai 40 de ani, continuă să fie şi azi o enigmă. Numeroşi gazetari, istorici litrari, iubitori ai literaturii sale au încercat s-o descifreze, studiind cu acribie documentele vremii. Nimeni n-a reuşit să risipească o taină pe care marele scriitor american a luat-o cu el în mormînt.

Pornind tot de la informaţii sigure, Matthew Pearl (şi autor al romanului "Clubul Dante") a încercat să descopere cu ajutorul unui thriller pasionant secretul ultimelor zile ale celui care a scris "Corbul" şi alte capodopere ale literaturii universale. Protagonistul romanului "Umbra lui Poe" nu este numai un avocat cu specializare în ipoteci şi datorii, ci şi un fan al creatorului unor scrieri ca "Prăbuşirea casei Usher", "Tu eşti ucigaşul", "Cărăbuşul de aur". Asistînd la înmormîntarea acestuia, în prezenţa a doar cîtorva persoane, el este uimit de ignorarea de publicul cititor a uriaşului talent al idolului său. Mai mult, defăimarea sa în presă îi provoacă angoase.

Tînărul avocat Quentin Clark se hotărăşte să întreprindă o anchetă pe cont propriu pentru a afla adevărul şi a spulbera afirmaţiile unor gazetari lipsiţi de scrupule, vînători de scandaluri. A fost sau nu Poe un consumator nesăbuit de alcool? A căzut el în mrejele opiului? Cum se explică descoperirea sa într-un hotel din Baltimore, pradă unei crize de delir şi îmbrăcat în haine care nu-i aparţin? I-a dorit cineva răul, presimţind că steaua gloriei lui va creşte? A fost oare într-adevăr o ameninţare la adresa societăţii, un stricător de moravuri? De ce refuză poliţia să întreprindă cercetări?

CONTRIBUŢIE. Pentru a răspunde la aceste întrebări, Clark are nevoie de ajutor. Cine i l-ar putea da dacă nu Auguste Dupin, faimosul detectiv din "Crimele din Rue Morgue" şi "Scrisoarea furată"? Fiindcă omul legii are convingerea că Dupin a existat cu adevărat şi nu este doar rodul imaginaţiei. De aceea, el pleacă la Paris, pentru a-i da de urmă. Spre stupoarea sa, descoperă doi candidaţi posibili la titlul de model literar: baronul Claude Dupin şi Auguste Duponte. Primul susţine cu îndîrjire că el este persoana căutată, celălalt rămîne apatic la propunerea de a veni în America şi a investiga cazul. Totuşi, pînă la urmă, amîndoi vor sosi în Baltimore şi se vor apuca de iscodit în dreapta şi în stînga, deşi forţe oculte li se opun şi doresc să-i trimită înapoi, dincolo de Ocean.

Se comit crime, unii eroi sînt răpiţi, se proferează ameninţări, se provoacă încăierări, toate contribuind la o lectură palpitantă. La un moment dat, Clark face o presupunere interesantă: de fapt, Dupin nu a existat în realitate. Numele ar fi putut fi inspirat de George Sand (Amandine-Aurore-Lucie Dupin). De altfel, şi alte nume ale unor francezi celebri se regăsesc în "Crimele din Rue Morgue": poetul Lamartine (e numele unei alei), Alexandre Dumas (doctorul Dumas), Alfred de Musset (jandarmul Isidore Musset). Concluzia? "Crimele din Rue Morgue" – parcă îl aud pe Poe chicotind, cînd se gîndeşte la adevăratul mister al povestirii sale – a fost scrisă ca o alegorie a stării literaturii franceze a vremii.

CUNOAŞTERE. Chiar dacă au avut sau nu vreo legătură cu personajul Dupin, Claude Dupin şi Auguste Duponte contribuie la descîlcirea iţelor unui caz tenebros. Matthew Pearl propune un deznodămînt plauzibil poveştii anchetate de neobositul Clark. Romanul său, excelent scris, dovedeşte erudiţie, o bună cunoaştere a operei lui Poe, şi beneficiază de o sumedenie de surse documentare care îi sporesc credibilitatea. În orice caz, după lectura lui ţi se face un dor nebun de a-l reciti pe Poe, nu numai un poet remarcabil şi prozator inconfundabil, ci şi un precursor de geniu al romanului poliţist.

Furios, mi-am retras mîna şi m-am uitat în jur, căutînd o cale de scăpare. Caleaşca ce mă adusese acolo aştepta într-un intrînd căptuşit cu cărămidă, dar mi-am dat seama că n-aş fi în stare să pun stăpînire pe ea, deoarece răpitorul meu iniţial se instalase chiar în vehicul"

Biografie

Matthew Pearl a absolvit "summa cum laude" Universitatea Harvard, secţia Literatura Engleză şi Americană în 1997 şi Facultatea de Drept Yale în 2000. A predat literatura la Harvard şi Colegiul Emmerson şi a fost profesor invitat la Facultatea de Drept de la Harvard. Locuieşte în Cambridge, Massachusetts, unde lucrează la cel de-al treilea roman al său.

Aprecieri

"Într-un cuvînt: fascinant" – Herald Sun

"Teoria fascinantă a lui Matthew Pearl este perfect plauzibilă. Romanul, o frumoasă mostră de gîndire logică aplicată în literatură, i-ar fi plăcut, desigur, şi lui Edgar Allan Poe" – Bookpage

"Un thriller care face apel la inteligenţa noastră, «Umbra lui Poe», ne poartă în anul 1849, la Baltimore şi la Paris... Personaje negative memorabile, o intrigă machiavelică şi un monolog de excepţie" – Time Out

×
Subiecte în articol: scena crimei dupin