x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Dispariţia Agathei Cristie. “Misterul celor 11 zile”, file necunoscute din viaţa autoarei

Dispariţia Agathei Cristie. “Misterul celor 11 zile”, file necunoscute din viaţa autoarei

de Sebastian S. Eduard    |    24 Ian 2013   •   08:39
Dispariţia Agathei Cristie. “Misterul celor 11 zile”, file necunoscute din viaţa autoarei

I-am devorat cu toţii romanele, am văzut filmele făcute după ele – puţini sunt însă cei care ştiu misterele care învăluie viaţa autoarei Agatha Christie...
La 3 decembrie 1926 o femeie îndurerată a dispărut în mod misterios de la reşedinţa sa din Berkshire, Anglia. Descoperirea maşinii acesteia abandonate în Surrey a provocat îngrijorare cu privire la siguranţa ei. A fost găsită o săptămână şi jumătate mai târziu, la un hotel luxos din Harrogate, Yorkshire, citind relatările din ziare despre căutarea iniţiată la nivel naţional pentru descoperirea sa. Când a fost interogată în legătură cu comportarea sa ieşită din comun, soţul ei a intervenit, pretinzând că femeia suferea de amnezie. “Acea femeie era Agatha Christie iar evenimentele din cele unsprezece zile de absenţă aveau să o bântuie pentru tot restul vieţii”, scrie Jared Cade, autorul volumului ““Misterul celor 11 zile”. “Misterul din jurul dispariţiei îi fascinează pe oameni chiar şi în ziua de azi. Ceea ce rezultă de aici este povestea irezistibilă a unei femei aduse de o suferinţă personală la marginea disperării, dar care a reuşit să se salveze şi să devină una dintre cele mai iubite povestitoare ale secolului douăzeci."
Volumul a apărut recent la Editura Rao.

Semnale editoriale
Singuri în Berlin ■ Polirom.
În Berlinul anului 1940 se trăieşte într-o teroare continuă. Locatarii imobilului de pe Jablonski Strasse, numărul 55 – familia Persicke, agresivă şi loială lui Hitler, Fromm, un judecător pensionat, Otto şi Anna Quangel, un cuplu discret – încearcă să se descurce cu viaţa din regimul nazist prin diferite metode. Soţii Quangel primesc teribila veste că fiul lor a fost ucis în luptă în Franţa: viaţa lor liniştită este zdruncinată din temelii, iar cei doi încep un joc de-a şoarecele şi pisica cu ambiţiosul inspector Escherich, de la Gestapo.  

Când Dumnezeu era iepure ■ Litera. Lumea lui Elly este modelată de cei care o locuiesc: părinţii iubitori, dar teribil de neatenţi; cea mai bună prietenă, care miroase permanent a chipsuri şi care ştie cuvinte sofisticate; un vecin bătrân care-i face avansuri; iepurele pe care l-a botezat “Dumnezeu”. Într-o copilărie condimentată cu momente deopotrivă obişnuite şi extraordinare, singura constantă în viaţa lui Elly este fratele ei. Douăzeci de ani mai tarziu, Elly şi  Joe sunt adulţi, dar îi uneşte aceeaşi legătură puternică din copilărie. Până când, într-o dimineaţă senină, un eveniment cutremurător ameninţă să le distrugă pentru totdeauna relaţia.

×