Camera Deputatilor a adoptat, in noiembrie 2010, un proiect de lege prin care 15 ianuarie, ziua de nastere a lui Mihai Eminescu, a devenit ziua Culturii Nationale. 'Ziua Culturii Nationale va fi in viziunea noastra o zi in care nu doar celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national. Mentionam faptul ca, in Italia, de ziua lui Dante, in toate orasele italiene au loc serbari publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, targuri de carte etc.', se arata in expunerea de motive a initiatorilor. Prin aceasta lege, posturile publice de radio si televiziune sunt obligate sa reflecte in mod adecvat evenimentul.
Studioul Experimental de Opera si Balet 'Ludovic Spiess' incepe inca de astazi, de la ora 19:30, sa celebreze un mare creator. Recitalul 'Stelele-n cer...' se bucura de participarea tenorului de talie internationala Daniel Magdal, care va interpreta lieduri pe versuri de Mihai Eminescu din creatia compozitorilor Nicolae Bretan, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Mihail Jora, Laura Manzat, acompaniat de pianista Luminita Berariu.
La recitalul 'Stelele-n cer...' va participa ca interpret si cunoscutul actor Marius Manole de la Teatrul National Bucuresti, care va recita, alaturi de actrita Raluca Aprodu, texte adaptate dupa corespondenta Mihai Eminescu – Veronica Micle, in coordonarea scenica a regizoarei Anda Tabacaru Hogea. 'Stelele-n cer...' este dedicat implinirii a 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.
Muzeul National al Literaturii Romane va invita maine, 13 ianuarie, la conferinta sustinuta de Valentin Cosereanu – 'Eminescu – Serbarea de la Putna'. Evenimentul va avea loc la ora 16:00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane din Bdul. Dacia nr. 12.
Sambata, 14 ianuarie, la ora 20:00, la Sala Atelier, va avea loc prima reprezentatie cu 'Dor de Eminescu' – recital sustinut de actorul Ion Caramitru, neintrecut talmacitor al versului eminescian, alaturi de reputatul clarinetist Aurelian Octav Popa. De asemenea, recitalul va intra in repertoriul permanent al Teatrului National 'I.L. Caragiale'. Sub titlul 'Dor de Eminescu', cei doi artisti – dialogand intr-o formula scenica inedita, in care cuvantul rostit se completeaza cu muzica – prezinta un spectacol alcatuit pe baza unor selectiuni din manuscrisele de poezie, proza si filosofie ale marelui poet.
In vara anului 2011, 'Dor de Eminescu' a fost prezentat cu succes in Statele Unite ale Americii si in Canada (turneu realizat sub egida ICR New York), demonstrand, daca mai era nevoie, ca versul are audienta, ca Eminescu este un poet viu.
Academia Romana va organiza chiar de ziua nasterii poetului, in colaborare cu Fundatia Nationala pentru fitiinta si Arta (FNSA), un triplu eveniment. La Academie va fi o sesiune omagiala, iar seara, la Ateneul Roman – un concert si o expozitie dedicate poetului national.
Tot de Ziua Culturii Nationale, la Sala Atelier, de la ora 11:00, Dimitrie Vatamaniuc – prestigios istoric literar, cunoscut eminescolog si membru al Academiei Romane – ne va prezenta conferinta 'Eminescu printre noi'.
Aceasta conferinta va marca cele mai importante evenimente din cultura romana: aparitia definitiva a editiei Mihai Eminescu (11 volume) si publicarea, sub ingrijirea academicianului Eugen Simion, a editiei facsimilate a manuscriselor eminesciene.
Mihai Eminescu si-a folosit tot harul cu care Dumnezeu l-a inzestrat, daruindu-se neconditionat, fara sa-i pese de consecinte. A atins fara menajamente probleme cu care ne confruntam si astazi, ca genial om de cultura, ca jurnalist incomod si poate mai presus de orice ca patriot militant, pentru noi Eminescu este inca actual si reprezentativ si va ramane asa, sfidand timpul efemer.