Cristi Tabara vrea sa faca lumea sa citeasca. "P
arte de carte" si "Te vezi la Stirile Pro TV" sunt cele doua emisiuni moderate de Cristian Tabara. Fiecare dintre acestea l-a ajutat sa inteleaga ca o persoana nu poate spune vreodata ca stie destul sau ca niciodata cineva nu poate fi implinit pana nu cunoaste cat mai multi oameni.
Din "mariajul" lui Cristi Tabara cu Pro TV-ul au rezultat doi "copilasi": mezinul de 3 anisori "Te vezi la Stirile Pro TV" si "Parte de carte", care si-a aniversat 5 ani de existenta. "Incerc sa fiu parintele impartial, adica sa-i iubesc pe amandoi la fel. Nu stiu daca si reusesc. Spre exemplu, cel mai mare, asa cum se intampla de obicei intr-o familie, beneficiaza de atentie mai rar, iar cel mai mic mai des. «Parte de carte» este inregistrat o data pe luna, in timp ce la caravana suntem plecati saptamanal. Asa ca ei beneficiaza cam de aceeasi dragoste, atentia insa se imparte diferit", ne-a spus amuzat Tabara. "Parte de carte" este asemanat de vedeta Pro TV cu un copil retras, care petrece mare parte a timpului in biblioteca si cu care te intelegi din cateva vorbe. "Caravana", in schimb, reprezinta odrasla nabadaioasa pe care daca nu o obosesti indeajuns nu-ti da pace niciodata.
GANDURI. "Parte de carte" reprezinta intalnirea mai multor dorinte:
"Dorinta Pro TV de a avea o asemenea emisiune, cu dorinta mea de a lucra la un asemenea proiect". Scopul sau a fost si ramane aspiratia de a renaste cumva dezbaterea de idei pornind de la carti.
"Ne dorim sa incurajam lectura si apoi dezbaterea de idei pe marginea cartilor citite. Ne-am propus, de asemenea, sa-i atragem pe cei multi catre carte intrucat cei putini citesc oricum si sunt educati. Nu ne-am propus, in schimb, sa realizam o emisiune de elita, lasand in seama altora mai priceputi decat mine, emisiunile foarte elitiste", ne-a declarat Cristian Tabara.
SURPRIZE. Tocmai de aceea, prezentatorul din Pache Protopopescu a intalnit prin perindarile sale prin tara oameni de categorii diferite si mai ales cu puncte de vedere total diferite decat invitatii sai asupra unei anumite carti.
"Am ramas surprins cand am descoperit ca una dintre editiile acestei emisiuni fusese urmarita de portarul unei manastiri, care mi-a spus apoi opiniile sale cu privire la psihologia poporului roman, altele decat cele ale lui Radulescu Motru. Chiar mi-a fost drag acel om, pe care nu l-am privit nici o clipa de sus. Dimpotriva, am mai invatat o lectie legata de mandrie", ne-a povestit prezentatorul emisiunii.
Dupa spusele sale, volumul lui Olivier Gilet referitoare la Biserica Ortodoxa Romana si regimul comunist din Romania, tendentios scrisa, a provocat o suma de discutii in studio. Inclusiv invitatul de atunci, parintele Gabor, "oricum dansul este temperamental", s-a incins foarte tare in momentul in care Biserica a fost contestata si s-a transformat intr-un luptator.
EXPERIENTE. Fiecare editie i-a oferit lui Cristi Tabara posibilitatea de mai invata cateva ceva, posibilitatea de a se imbogati spiritual. De asemenea, a realizat inca o data ca nimeni n-ar putea spune, fara a fi arogant, ca stie destule si ca nu mai este loc pentru a acumula noi experiente.
"De-a lungul celor cinci ani scursi de la prima emisiune, eu personal am invatat ca niciodata nu poti avea aroganta de a spune ca ai invatat destul sau ai acumulat destul", a concluzionat Tabara.
Peste granita
|
In cei 3 ani de existenta, caravana "Te vezi la Stirile Pro TV" a strabatut tara in lung si-n lat, ba mai mult, a depasit si granitele tarii ajungand in Serbia, in Valea Timocului, unde exista o comunitate foarte mare de romani. "Am fost uluit de romanii de aici si cu toate ca n-au facut parte niciodata din vreo formatiune statala romaneasca, traind intotdeauna pe sub straini doresc sa-si afirme romanitatea. Si-au pastrat limba materna strict vorbita in familie fara scoli sau biserici", ne-a spus Tabara. Prezentatorul a fost incantat de romana foarte pitoreasca vorbita de timosceni, ferita de neologisme.
"Ca om, n-ai cum sa fii implinit pana nu cunosti cat mai multi oameni, pana nu schimbi cat mai multa experienta, pana nu vezi cat mai multe locuri. Cred ca asta este pana la urma una dintre caile catre linistea interioara: sa poti umbla cat mai mult, sa vezi cat mai multe, sa poti vorbi cu cat mai multi, tipul acesta de deschidere", a incheiat Cristi Tabara.
|