x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Gorila" – trambulină sigură pentru arivişti

"Gorila" – trambulină sigură pentru arivişti

de Clara Margineanu    |    09 Apr 2012   •   18:22
"Gorila" – trambulină sigură pentru arivişti

"Gorila" este o entitate colectiva, intruchipata hidos din obsesia parvenirii in politica. Este, de asemenea, titlul romanului cu un singur erou, monomaniacul Toma Pahontu. A incercat initial sa se afirme ca literat, apoi sa patrunda in magistratura, dar a inteles la timp si a hotarat ca gazetaria este o cale mai rapida si mai sigura pentru a parveni, folosindu-se de politica. Fiu de clacas, Toma Pahontu se aciuiaza si se gudura pe langa avocatul si politicianul Rotaru, care devine protectorul sau. In "vremi de atotputernicie a presei", Pahontu isi lanseaza pana la urma propria publicatie prin mijloace specifice si campanii violente. Culmea este ca, desi gazeta apare cu sprijinul financiar al unui bancher evreu, Pahontu lanseaza campanii de presa antisemite, ultranationaliste. In care, evident, nu crede catusi de putin, intre altele, angajeaza la redactie gazetari de origine iudaica. Ceea ce nu il impiedica sa ofere in publicatia sa loc de afirmare in viata publica unei grupari fasciste incipiente, "Fratii de cruce". Se face frate contra cost cu acestia, pana trece puntea ce duce spre interesele ascunse ale celor care tag sforile, numiti uneori "marii ano­nimi".

Este insa marcat de revelatia ca "politica este esenta vietii", adica trambulina sigura pentru un arivist. Vocatia sa politica este exprimata si explicata limpede in urmatoarea fraza: "Politica e arta de a prevedea, de a crea si de a ferici un popor sau lumea intreaga". "Ahaa!", se dumireste multimea scarpinandu-se in cap, in timp ce societatea ii ofera lui Toma, un piedestal sigur in arealul politic.

Celelalte personaje ale romanului, intamplarile din plan secund nu fac decat sa puna in valoare figura protagonistului. Acesta isi asigura ascensiunea, exersandu-si inteligenta spe­culativa si lipsa de scrupule pentru a fi recunoscut si a deveni un ins care conteaza in perimetrul (altminteri) ingust, al celor a caror profesie este sa fie la putere.

Toma Pahontu este intrucatva replica urbana a lui "Ion", personajul proeminent din romanul cu acelasi titlu, capodopera a lui Liviu Rebreanu. La fel de ahtiat dupa putere si ascensiune, precum impatimirea lui Ion al Glanetasului in a stapani pamantul, Pahontu este plasat in Romania deceniilor de dupa razboi, in plina forfota a vietii politice de la oras.

Pare ca "Gorila" il lasa sa respire pe bietul Pahontu atunci cand acesta este tulburat de o pasiune omeneasca, dragostea. Sentimentul e zamislit si din atractia fatala pentru obstacole, intrucat doamna cu pri­cina este din lumea buna si pe deasupra, casatorita. Exista interpretari conform carora iubirea lui Toma pentru doamna Cristiana este doar versantul erotic al urgentei sale de a apartine altui mediu social. Politica si dragostea devin cele doua fete ale aceleiasi frustrari. Cand simte fluidul magnetic si parfumat al unei femei din lumea la care tanjea, Pahontu o paraseste pe sotia sa Virginia, care nu ii mai spunea nimic. E drept, nu inainte de a-i elibera casa de ipoteca...

Ardoarea de a intra in alta lume, de a accede la medii sociale superioare poate insemna pana la urma evolutie, daca acest urcus nu presupune scrijelirea sufletului si ulcerarea constiintei. Atunci cand se crede capabil de a manipula pe toata lumea, Toma Pahontu se trezeste manevrat de forte pe care nu le mai poate stapani. Devoratoarea gorila politica actioneaza dupa legile junglei. Personaj puternic si memorabil al romanului, eminentul jurist Rotaru rosteste o replica zdrobitoare: "Poli­tica poate sa fie folositoare progresului omenirii, poate sa serveasca inaltarea unui neam! Dar cand poli­tica ajunge sa argumenteze cu bata si sa convinga cu revolverul, atunci trebuie sa-i sucesti gatul repede!".

×
Subiecte în articol: biblioteca pentru toţi