x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Guvernul din umbră

Guvernul din umbră

de George Arion    |    24 Aug 2008   •   00:00
Guvernul din umbră

Cîteodată se poate  să te trezeşti într-un vîrtej ameţitor de evenimente. Fără voia ta. Fără să ştii ce le-a provocat. Şi, mai ales, fără să-ţi dai seama cum te poţi smulge din vîltoarea lor.



Cîteodată se poate  să te trezeşti într-un vîrtej ameţitor de evenimente. Fără voia ta. Fără să ştii ce le-a provocat. Şi, mai ales, fără să-ţi dai seama cum te poţi smulge din vîltoarea lor.


Aşa ceva i se întîmplă lui Thomas Bolden, eroul romanului "Clubul patrioţilor", semnat de Christopher Reich. Protagonistul este răpit de lîngă iubita sa. E bătut. I se cer informaţii despre care nu are habar. E ameninţat cu moartea. Doar printr-o minune reuşeşte să scape. De fapt, salvarea lui ţine mai puţin de miracol. Fiindcă pînă a fi un respectat bancher, în copilărie cunoscuse din plin vicisitudinile vieţii, care îl pregătiseră pentru cele mai dure încercări: "Într-o fracţiune de secundă şi-a recăpătat toate vechile defecte: neîncrederea în autorităţi, violenţa sălbatică, paranoia perfect acordată şi, mai ales, instinctul de supravieţuire dobîndit în condiţii atît de grele".
Smuls din confortul pe care îl obţinuse după ani de trudă, el vrea să priceapă ce i se întîmplă. E victima unei confuzii? Deţine, fără să ştie, secrete importante pentru alţii? De ce împotriva lui s-au năpustit forţe atît de bine instruite?


MARATON. Dacă tot ne aflăm în zilele Olimpiadei, să ne închipuim o probă care nu există: un maraton cu obstacole. La o astfel de probă trebuie să concureze Bolden. Timp de două zile, el traversează experienţe devastatoare. E dat în urmărire generală, fiind acuzat că şi-ar fi omorît şeful. Iubita lui e rănită de  glonţul unui revolver care îl viza pe el. Cărţile de credit îi sînt blocate. E supravegheat prin sistemul GPS. Şi, totuşi, nu se descurajează. Cu toate că pe urmele lui a pornit un grup de profesionişti înarmaţi şi nemiloşi, el se încumetă să ancheteze pe cont propriu cauzele care l-au implicat într-o încurcătură blestemată. Iar ceea ce află e şi uluitor, dar îi provoacă şi groaza. El descoperă existenţa unui "club al patrioţilor", înfiinţat încă de pe vremea lui Washington, care a condus, încă de pe atunci, din umbră, politica SUA. Un guvern despre care poporul nu ştie şi care influenţează destinul naţiunii: "Lucrează împreună cu cei din vîrful administraţiei. Îi conving de puritatea ţelurilor pe care şi le propun. Îi forţează să acţioneze. Să nu asculte vocea poporului. Totul în numele democraţiei".


MIZA. Din acest club fac parte bancheri, industriaşi, foşti şi actuali membri ai administraţiei americane, militari de carieră. Pentru ei, "nimeni nu e mai presus de lege" sînt doar vorbe în vînt. Iar mita, şantajul, crima sînt mijloace la care apelează fără nici o remuşcare. Fiindcă miza e uriaşă – influenţarea Congresului pentru a obţine contracte fabuloase. În special comenzile de arme aduc profituri uriaşe. Arme care asigură impunerea cu forţa a democraţiei în lume. Evenimentele din carte se petrec într-un context special: prima femeie din istoria SUA urmează să fie învestită preşedinte. Femeie care doreşte să desfiinţeze "clubul patrioţilor". Pentru ca puterea să fie redată poporului. Nimerit întîmplător în acest păienjeniş de interese, Bolden reuşeşte să se salveze şi dejoacă şi planul de asasinare a primei femei preşedinte. Dar aventura lui este emblematică pentru o ţară în care, după atentatele de la 11 septembrie, s-a instaurat frica, liberăţile individului fiind serios prejudiciate de autorităţi. Pornind de la o posibilă teorie a conspiraţiei care îl lasă perplex pe oricine ia cunoştinţă de ea, Reich a construit un roman a cărui lectură e asemănătoare cu o "pogo-rîre în Maelstrom": te subjugă fără scăpare.


"Bolden s-a năpustit la bărbatul brunet, cu un umăr înainte, ca într-un meci de fotbal. Se ciocni violent de el şi continuă cu un pumn în plex. Parcă ar fi lovit un zid de beton. Bărbatul se retrase un pas, îl apucă pe Bolden mai întîi de încheietura mîinii, apoi de braţ, şi folosi inerţia mişcării pentru a-l arunca peste şold, la pămînt. Bolden se rostogoli la dreapta, evitînd o lovitură. Sări în picioare şi ridică braţele. Lovi o dată, de două ori, nimerind bărbia, apoi obrazul. Hispanicul încasă pumnii şi se apropie, îndepărtînd în acelaşi timp braţele lui Bolden. Mîinile sale, observă Bolden, erau ca nişte baroase"


Biografii

Christopher Reich s-a născut la Tokyo în 1961. A studiat Finanţele la Georgetown University şi la University of Texas, apoi a lucrat în domeniul bancar în SUA şi Elveţia. În 1995 a renunţat la cariera pentru care se pregătise şi a devenit scriitor profesionist. A publicat romanele "Numbered Account" (1998), "The Runner" (2000), "The First Billion" (2002), "Devil's Banker" (2003). "Clubul patrioţilor" a fost încununat în 2006 cu Premiul Internaţional Thriller Writers.
Aprecieri
"O cursă cu obstacole... Reich menţine nivelul de suspans la cota maximă, iar Bolden este un om obişnuit care devine fără să vrea un erou" – San Francisco Chronicle
"Un thriller de mîna întîi, cu o miză uriaşă. E imposibil să nu-i ţii pumnii personajului principal, de la prima pînă la ultima pagină" – Booklist

×
Subiecte în articol: scena crimei bolden