Întâlnire cu Matei Vişniec la Bistrot de Venise
Din 1993, Bistrot de Venise (Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Venetia) a devenit unul din punctele de intalnire a elitei artistice venetiene, prin elegantul sau ambient unde se dezbat teme de actualitate culturala si sociala. Incepand cu 2009, in luna martie a fiecarui an, selectul local gazduieste intalnirea cu un poet roman, ales si promovat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga' de la Venetia. Dupa serile de poezie cu Nina Cassian din 17 martie 2009, Mircea Dinescu din 9 martie 2010 si Ileana Malancioiu din 12 martie 2011, anul acesta a avut loc cea de-a patra intalnire, cu scriitorul Matei Visniec. Proiectul se inscrie in strategia IRCCU Venetia, initiata in 2008, privind promovarea constanta a literaturii romane si a traducerii acesteia in limba italiana.
Asa cum aflam din prezentarea facuta de Institutul de la Venetia, binecunoscutul dramaturg si poet roman Matei Visniec traieste intre doua lumi, intre poezie si teatru, intre Est si Vest, intre Romania si Franta, intre limba romana si cea franceza, intre pasiunea pentru literatura si cea pentru jurnalism. Nascut la Radauti, Matei Visniec a studiat filosofia la Bucuresti. Face parte din generatia '80, o generatie de poeti care s-a opus comunismului printr-o revolutie a limbajului, prin ironie si umor, luciditate si metafora. Din 1987, Matei Visniec traieste la Paris. Piesele de teatru, scrise de autor in limba franceza, sunt jucate in peste 30 de tari, inclusiv in Italia, unde au aparut sau sunt in curs de aparitie traduceri din creatia sa teatrala, in timp ce poemele sale sunt prezente in cateva antologii ingrijite de Marco Cugno. Matei Visniec se va numara printre oaspetii la editia din acest an a Salonului International de Carte de la Torino, unde Romania si Spania vor fi tarile invitate de onoare.
Special pentru intalnirea de la Bistrot de Venise, zece poeme din opera lui Matei Visniec au fost traduse de Roberto Merlo, care preda limba si literatura romana la Universitatea din Torino. Roberto Merlo a publicat numeroase studii de literatura si cultura romana in reviste de specialitate din Romania si Italia. Intalnirea anuala de la Bistrot de Venise cu un poet roman este sprijinita, financiar, de Institutul Cultural Roman.

Ştiri din .ro
„Mistreţul orb şi alte prevestiri”. O colecţie de poveşti fascinante, de Nicolae Dan Fruntelată. De mâine, cu Jurnalul. „Doar cultura ne poate vaccina împotriva tuturor pandemiilor din lumea asta”

Serialul dramă Pe viață (For Life), din 12 aprilie, la AXN. Drumul de la o condamnare pe viață la o carieră în avocatură

BAFTA 2021: road-trip-ul american Nomadland triumfă

Kunsthalle Bega anunță deschiderea sezonului expozițional cu solo showul Laurian Popa - Soft Objects

Actorul platit cu 1,7 milioane dolari/episod, în serial la TVR1
Experimentul DAU. Natasha, premiat cu Ursul de Argint la Berlin, lansat în premieră pe TIFF Unlimited

Artiștii TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII reprezintă România la Competiția Internațională GOLDEN DANCE

Romanian Classics in English: Serie de evenimente sincretice dedicate lui Liviu Rebreanu (literatură, teatru, film și muzică) la ICR Londra
„LIBERTY”, unul dintre cele mai recente proiecte europene TNRS, aduce noi oportunități pentru tinerii artiști

Experiment fotografic, pictură live și performance Poetrip în luna aprilie la galeria Celula de Artă din București

Competiția One World Romania 14

Ediție aniversară a Zilelor Filmului Românesc, cu ocazia împlinirii a 15 ani de existență a ICR Stockholm

Italia o citește pe Doina Ruști. „Omulețul roșu”, reeditat la Roma după 10 ani de la succesul primei traduceri

Gheorghe Săsărman - 80. Lansare de carte: „Alfabetul distopiilor”
