x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Integrala Proust

Integrala Proust

de Sebastian S. Eduard    |    22 Mai 2008   •   00:00

Marcel Proust: În căutarea timpului pierdut, cele şase volume

Marcel Proust: În căutarea timpului pierdut, cele şase volume


 

Editura Leda a lansat pe piaţă o colecţie de zile mari: Integrala Proust – “În căutarea timpului pierdut”. Caseta cuprinde şase volume, cele mai importante ale autorului francez: “Swann”, “La umbra fe­telor în floare”, “Gu­er­man­tes”, “So­do­ma şi Go­­mo­ra”, “Cap­­tiva”, Fu­ga­ra” şi “Tim­­pul re­găsit”.


BIO.
Mar­cel Proust (1871-1922) este unul din­tre cei mai mari scriitori fran­cezi ai se­colului al XX-lea. Romancier, critic de ar­tă şi es­te­t­i­cian, Proust începe să scrie şi să pu­blice încă din timpul li­ceului, colaborînd la mai multe re­viste literare. Începînd din 1907, Proust se consacră în exclusivitate, cu febrilitate şi anxietate, marii sale opere de recuperare estetică a timpului trecut, pierdut şi regăsit în eternul prezent al scriiturii.

Asemenea multor crea­tori, Proust este autorul unei sin­gu­re ope­re – “În căutarea timpului pier­dut” (1913 – 1927), dar al unei ope­re totale, unice, inimitabile şi de neegalat.


ATITUDINE EXCEPŢIONALĂ. “Lucrul cel mai surprinzător care îl oferă arta lui Proust”, scrie Ernst-Robert Curtius, “este faptul că o ati­tudine spirituală atît de excep­ţio­nală, o optică şi un stil atît de nou s-au realizat într-o materie retrospectivă din toate punctele de ve­de­re. Efortul de a readuce în prezent existenţa noastră dis­părută, căutarea timpului pierdut, iubirea pentru o tradiţie care cuprinde atît cultura spirituală cît şi viaţa socia­lă, atît mediul, cît şi clasa – toate acestea arată că opera lui Proust este legată de trecut.


Semnale editoriale

Jocul serios

Editura Humanitas. De cînd n-aţi mai citit un roman de dragoste? “Jocul serios” este o frumoasă poveste de iubire, cu personaje neconvenţionale, în decorul Stockholmului din preajma anului 1900. Doi tineri care se despart, apoi după un timp se regăsesc. Din momentul reîntîlnirii, cei doi aşază triunghiul la baza geometriei dragostei. Al treilea este mereu altul şi mereu în plus. Cînd sacrifici pe cineva din motive “altruiste”, pentru că nu suporţi să-l laşi să te aştepte, e posibil să ajungi tu cel sacrificat, cel care aşteaptă.

 

Oameni feroce

Editura Pandora M. Tatăl lui Finn este antropolog şi se ocupă de cei mai răi oameni de pe planetă: tribul amazonian Yanomano. Mama lui Finn a rămas blocată în tinereţea ei hipiotă, ia cocaină, are o viaţă sexuală care străbate peretele dintre camera sa şi cea a fiului adolescent, îşi cîştigă pîinea cea de toate zilele ca maseuză şi primeşte bani de la părinţii ei, cu care, de altfel, nu se prea înţelege. Finn e un băiat deştept, dar care nu învaţă prea bine. Şi totuşi... este eroul acestui roman.

 

Adîncuri

Editura Rao. În largul coastelor statului Peru dispare un pescar. Fără urmă. Petroliştii descoperă pe fundul mării organisme ciudate. Balenele din apele Columbiei britanice trec prin schimbări înfricoşătoare şi încep să atace ambarcaţiunile. Biologul norve­gian Sigur Johanson nu crede în coincidenţe. Cercetătorul Leon Anawak, specialist în comportamentul balenelor, presimte o catastrofă. Din adîncul oceanelor natura ameninţă... Frank Schätzing pune în scenă bătălia naturii împotriva omului într-un scenariu care îţi taie răsuflarea.

 

Foc în adînc

Editura Nemira. Cea mai originală idee din roman o reprezintă inversiunea unui vechi clişeu al SF-ului, care postula că sistemele solare mai vechi şi mai apropiate – unele dintre ele – de centrul galaxiei ar fi fost primele care au adăpostit civilizaţii atît de evoluate, încît puteau călători printre stele. Dimpotrivă, explica Vinge, densitatea materiei din centrul galaxiei acţionează ca un încetinitor universal – al luminii, al navelor spaţiale şi chiar al gîndului. Roman distins cu Premiul Hugo, 1993.

×
Subiecte în articol: carte proust