x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lecturi la tava - "Epistolar"

Lecturi la tava - "Epistolar"

de Dan C.Mihailescu    |    12 Mar 2006   •   00:00
Lecturi la tava  -  "Epistolar"

E lucru mare ca, in volbura jalnica din invatamantul romanesc, mai exista initiative insulare ale unor sufletisti anacronici, precum sunt cei care au infiintat Asociatia Iulia Hasdeu.

Parintele Iuliei: B.P. Hasdeu

E lucru mare ca, in volbura jalnica din invatamantul romanesc, mai exista initiative insulare ale unor sufletisti anacronici, precum sunt cei care au infiintat Asociatia Iulia Hasdeu. Atat de mult te bucuri ca exista, incat esti ispitit (si motivat) sa le treci cu vederea semnele de amatorism editorial sau, si mai rau, accentele megalomane de genul substituirilor de autoritate prin care un volum de corespondenta emisa de Iulia Hasdeu o are trecuta ca autoare pe… Crina Decusara Bocsan, cea care, adevarat, se ingrijeste de trei decenii de acest delicat subiect.

TEXTE. Dar noi, de dragul Iuliei si-al tatalui ei, ne facem ca nu vedem micile defecte, pentru ca avem a ne delecta cu un generos fond epistolar: 160 de texte expediate din iulie 1881, cand Iulia avea 12 ani, pana in preajma mortii ei (17 sept. 1888). Cum stim, Hasdeu este cel mai tragic parinte din literatura romana. Daca avem tati recunoscuti ca personaje literare, la Creanga sau Marin Preda, ori scriitori cu valente parintesti deosebite (Blaga, Arghezi), moartea Iuliei Hasdeu la numai 19 ani a pecetluit deopotriva funest si excentric firea si mintea genialului enciclopedist care a fost Hasdeu. Nicaieri nu mai exista in biografia noastra literara un asemenea amestec tulburator de severitate si adoratie electrizanta, de prudenta si stimulare riscanta, de masura si dezechilibru, spirit domestic, intelepciune, ridicol si elan aventuros.

SFATURI. Dintru inceput, e induiosator ca Hasdeu nici n-a vrut sa auda de-o plecare a fiicei sale la studii in Paris. "De ideea Parisului trebuie sa va desfaceti cu desavarsire, afara numai daca mama doreste sa auza intr-o zi ca Hasdeu e inchis la Marcuta." Dar dupa numai o luna "Lilicutele" sunt deja lojate pe Rue de Tournon si sorbul epistolar isi incepe rotirea ametitoare. Atentie, scrie tatal, ca "numai nulitatile si mediocritatile n-au inamici", iar "talentul nu insemneaza nimic fara caracter si trebuie sa le cultivi pe amandoua"! Atentie cum vorbiti cu Michel Br...al, "pentru a va feri de vreo imprudenta in conversatiune, ca el este israelit"! Atentie la clima pariziana, "care nu e tocmai sanatoasa! Toata lumea imi spune ca apa in Paris e foarte rea si trebuie totdeauna amestecata cu vin". E bine ca esti prima din clasa, dar tu "sa stii si mai bine decat cea mai silitoare dintre ele (colegele), ca tu esti romanca, esti fata lui Hasdeu"! Baritiu si Caragiale iti trimit complimente, "caci tu - basarabo-munteano-ardeleanca - esti un fel de esenta a intregului neam romanesc". Nu sariti din trasura, Iulia neaparat sa se apuce de gimnastica, sa nu se extenueze "ca sa nu se tampeasca geniul". "Maine va expediez faina de porumb, icre, halva si masline." Cat despre bietul tata, care nu mai pridideste cu trimisul banilor, abia daca mai are loc sa anunte ca-i apare Etymologicum Magnum, ca a candidat pentru parlament la Craiova, ca era la un pas sa fie ales presedintele Academiei. Altele sunt grijile reale: "dupa ce mi-au trecut hemoroidele, am avut diaree. Dupa ce mi-a trecut diareea, am avut constipatie. Dupa ce mi-a trecut constipatia, am avut o durere teribila de mijloc si de sale". In Bucuresti, "calduri ca acuma nu s-au mai pomenit", scrie el la 1 iulie 1883. Nu ma mira ca, de caldura, saracul poet Eminescu a innebunit si alaltaieri l-au dus la Balamuc". Scrisori cat o viata. Si cat o lume.

"Dupa ce mi-a trecut constipatia, am avut o durere teribila de mijloc si de sale". - B.P. Hasdeu

×
Subiecte în articol: carte hasdeu