x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Limba română. Cum este corect: "un pahar cu apă" sau "un pahar de apă"?

Limba română. Cum este corect: "un pahar cu apă" sau "un pahar de apă"?

de Redacția Jurnalul    |    12 Iul 2023   •   18:30
Limba română. Cum este corect: "un pahar cu apă" sau "un pahar de apă"?

De multe ori gramatica ne dă bătăi de cap, astfel că ne întrebăm adesea cum se scrie un cuvânt sau altul.

Așa este expresia "un pahar cu apă", care se referă la un vas ce conține apă. Dacă cineva cere "un pahar cu apă", înseamnă că vrea un pahar care să conțină apă.

Dar expresia "un pahar de apă" indică cantitatea sau compoziția apei în pahar. Dacă cineva spune "aș dori un pahar de apă", se referă la dorința de a bea o cantitate de apă dintr-un pahar, scrie dcnews.ro.

Prin urmare, "un pahar cu apă" se referă mai mult la recipientul în sine, în timp ce "un pahar de apă" se referă la conținutul paharului.

"Te rog, adu-mi un pahar cu apă" reprezintă o cerință de aducere a unui vas care să conțină apă.

"Aș dori să beau un pahar de apă." se rerferă la dorința de a bea o cantitate de apă dintr-un pahar.

Astfel că frazele care fac referire la o măsură folosesc prepoziția "de" ("un kilogram de mere", "o jumătate de metru de piele"). Însă atunci când se cere "un pahar de apă" este vorba nu despre obiect, ci dedspre conținu. Prepoziția servește numai ca să determine măsura lichidului. 

"Ai băut un PAHAR CU APĂ? Sperăm că nu, pentru că, așa cum am văzut, "pahar cu apă” se poate spune numai dacă avem în vedere obiectul, nu măsura. Deci, dacă cineva bea "un pahar cu apă”, ar trebui  să se lase de filologie și să cheme Salvarea înainte de a avea intestinele perforate de cioburile de sticlă”. Dar admițând faptul că un chelner îți aduce „un pahar cu apă” (cum pretinde el), atunci ceea ce bei tu nu este identic cu ceea ce ți-a adus el!"  (Al. Graur, Puțină gramatică, 1988 - citează shtiu.ro).

×
Subiecte în articol: limba română pahar apă