x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Literatură românească premiată în China

Literatură românească premiată în China

de Dan Tomozei    |    22 Aug 2012   •   11:23
Literatură românească premiată în China

Colectia "Albastrul - Europa de Est" din care fac parte si volumele "Cartograful puterii" de Gabriel Chifu si "Poezia romana contemporana", aparuta la Editura Huacheng din provincia Guangdong, a fost premiata in cadrul Targului de carte organizat, recent, la Guangzhou, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din China. Colectia care cuprinde aproape o suta de lucrari literare din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria si Albania a fost recompensata cu premiul pentru "Cea mai pioniereasca publicatie".

Traducerile pentru "Cartograful puterii" de Gabriel Chifu, au fost asigurate de Lin Ting, redactor de limba romana la Radio China International si de Zhou Guangchao, iar "Poezia romana contemporana" de Gao Xing, redactor-sef adjunct al revistei "Literatura mondiala" din Beijing.

Colectia de literatura contemporana initiata de Editura Huacheng face parte dintr-un program editorial de stat, fiind considerata de initiatori un adevarat "concert" cultural pentru cititorii chinezi.

Lin Ting, co-traducatorare a volumului "Cartograful puterii" de Gabriel Chifu, a declarat ca eforturile transpunerii in chineza a textului au durat aproape doi ani. "Traducerea a fost foarte grea mai ales in ceea ce priveste modul de exprimare. Mi s-a parut interesant volumul si cred ca este reprezentativ pentru tendinta romanelor contemporane din Europa de Est".

Traducatorul volumului "Poezia romana contemporana", Gao Xing, a declarat ca lucrarea este rezultatul unor eforturi personale de mai multi ani. Fost diplomat chinez in Romania, preocuparile acestuia pentru cultura romaneasca nu au incetat la revenirea in tara de origine. “In Romania am cunoscut un mare numar de poeti, de aceea am selectat poeziile lor si am obtinut si dreptul de editare", a spus acesta.

Editorul colectiei dedicate lucrarilor literare din Europa de Est, Zhu Yanling, considera ca scriitorii Est-europeni sunt cunoscuti tot mai mult pe arena culturala internationala, influenta lor a crescut permanent in ultimii 10 ani, insa in China aceasta parte a literaturii nu a fost prezentata corespunzator. "Speram ca aceasta colectie sa umple un gol existent. Avem in plan sa alegem scriitori celebri si reprezentativi din tarile Est-europene si sa-i prezentam cititorilor chinezi. Conform programului nostru, colectia va avea peste o suta de carti, majoritatea fiind premiere in China".

×