x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Lucruri inexplicabile la mormântul Iuliei Hașdeu. Spiritism, viziuni, planuri arhitecturale dincolo de moarte

Lucruri inexplicabile la mormântul Iuliei Hașdeu. Spiritism, viziuni, planuri arhitecturale dincolo de moarte

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   18:30
Lucruri inexplicabile la mormântul Iuliei Hașdeu. Spiritism, viziuni, planuri arhitecturale dincolo de moarte
Sursa foto: antena3CNN

Iulia Hașdeu a murit de tuberculoză la 19 ani și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu din Capitală.

La data de 29 septembrie 1888, aceasta s-a stins din viață la numai 19 ani, din cauza tuberculozei, și a fost înmormântată în Cimitirul Bellu. Se pare însă că aici au loc lucruri inexplicabile și astăzi.

Tatăl său, marele om de cultură, Bogdan Petriceicu Hașdeu, nu s-a împăcat niciodată cu moartea singurei sale fiice și a ridicat Castelul Iulia Hașdeu de la Câmpina, unde organiza ședințe de spiritism, o practică destul de răspândită printre intelectualii vremii. 

El a corespondat cu astronomul francez Flamarion și cu celebrul spiritist W. Crookes. Printre persoanele care participau la ședințele de spiritism de la Cîmpina au fost și un episcop mitropolitan, trei generali, un profesor. Se pare că însăși fiica sa i-ar fi dictat planurile arhitecturale detaliate pentru castel, construit între anii 1894 - 1896.

Bogdan Petriceicu Hașdeu se referea mereu la mormântul fetei sale ca la "Micul Templu". Însă, de-a lungul timpului, din cavou au fost sustrase multe obiecte, inclusiv o parte din rămășițele pământești ale Iuliei. În anul 1930, un grup de studenți ar fi furat chiar craniul tinerei, intenționând să-l folosească pentru practici de magie neagră iar acesta n-ar fi fost recuperat niciodată. Au mai rămas câteva dintre obiectele de valoare inestimabilă și fotografii cu Iulia și tatăl său. Pe un perete din interiorul mormântului sunt scrise, întru eternitate, Legea socială și Legea filosofică, potrivit muzeulhasdeu.ro.

În locul unde ar fi trebuit să fie crucea, se află acum un glob imens, susținut de doi sfincși, pe care sunt marcate orașele unde a trăit și a studiat Iulia: București, Roma și Paris. Sub cei doi sfincși seunt cărțile fundamentale ale cunoașterii universale, inclusiv Evanghelia, cărțile vechiului Orient, operele lui Platon, Descartes și Kant.

Un monolit înalt de trei metri, creat de sculptorul Ion Georgescu conform indicațiilor Iuliei Hașdeu din lumea de dincolo, veghează la intrarea în cavou. Deasupra, pe plafon, încastrată în două plăci de marmură albă, se afla o carte deschisă pe care scria cu litere de aur "Dumnezeu" scris din litere de aur.

Ceasul de pe mormânt arată mereu ora la care Iulia a plecat în lumea celor drepți.

O legendă spune că mormântul a fost proiectat astfel încât zgomotul produs de pașii oricărui vizitator care coboară treptele în cavou să transmită vibrații în sicriul Iuliei, potrivit dcnews.ro.

×