Cartea "poliţistului-scriitor" Marian Godină, intitulată "Flash-uri din sens opus", a fost lansată miercuri, iar premierul Dacian Cioloş, prezent la eveniment, a apreciat că exemplul autorului ar trebui să fie "o lecţie şi pentru Poliţia Română".
"Nu mă surprinde că domnul Godină devine un simbol", a declarat Dacian Cioloş, după evenimentul de lansare. De altfel, la intrarea în clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, premierul a fost abordat de admiratori ai autorului, nemulţumiţi că nu au mai putut intra la eveniment.
"Am ezitat să vin pentru că e momentul dânsului şi nu vreau să rămână cineva cu impresia că premierul vrea să îşi asocieze imaginea cu un om de succes şi cu un om care e apropiat de societate", a declarat premierul.
El a spus că prezenţa sa la lansare reprezintă o încurajare a atitudinii promovate de poliţist.
"Am decis să vin ca să fie foarte clar că acest gen de comportament civic, autentic, chiar şi într-o instituţie însărcinată cu ordinea publică, are toată susţinerea Guvernului şi toată susţinerea mea. Cred că în felul acesta societatea românească poate să se însănătoşească", a spus Cioloş.
"Asta aşteaptă oamenii - onestitate, profesionalism, autenticitate şi verticalitate în orice activitate, de jos până sus", a adăugat el, referindu-se la exemplul autorului cu formularea "fenomenul Marian Godină".
"Sunt convins că fenomenul Marian Godină ar trebui să fie o lecţie şi pentru Poliţia Română care probabil că la început a fost ezitantă reacţia pe care ar trebui să o aibă şi sper eu să înţeleagă că o comunicare autentică este în interesul unei instituţii care este în interesul public", a adăugat Cioloş.
După lansarea cărţii, Marian Godină a mărturisit că "a fost o săptămână plină de emoţii". "Astăzi a fost, cu siguranţă, cea mai importantă zi din viaţa mea", a afirmat el. În ceea ce priveşte relatările pe care le face despre sistemul în care lucrează, Godină a spus: "Îmi asum ceea ce am spus şi teama nu e pentru mine".
El a precizat că singurul moment în care a cedat a fost atunci când a aflat că mama sa a avut un accident. De altfel, directoarea Editurii Curtea Veche, Iren Arsene, a povestit, în timpul lansării, că poliţistul se afla la editură la aflarea acestei veşti şi "a plâns două ore".
"Mi-am propus să aduc o schimbare atât Poliţiei Române, cât şi în mentalitatea civililor - să privească altfel poliţiştii, aşa cum merităm, de altfel. Să nu uitaţi că noi suntem de fapt voi cu uniformă", a adăugat el.
Iren Arsene l-a descris pe Marian Godină drept "scriitorul-poliţist" şi a anunţat că aceasta va scrie, în curând, o carte în care să le explice copiilor detalii despre meseria de poliţist. "Ei (copiii - n.r.) sunt singurii care ne admiră şi ne privesc cu entuziasm", a spus el.
"Fenomenul Marian Godină a umanizat poliţistul şi a făcut poliţia prietenoasă. A spulberat un stereotip faţă de poliţistul needucat şi grobian", a declarat Dragoş Bucurenci, aflat la lansarea cărţii.
După eveniment, autorul a semnat autografe pentru zecile de admiratori care i-au cumpărat volumul.
"Flash-uri din sens opus" a devenit deja un fenomen editorial după numărul foarte mare de comenzi într-un timp foarte scurt. Până în prezent, potrivit reprezentanţilor Editurii Curtea Veche, au fost vândute 20.000 de exemplare.
"Despre 'Flash-uri din sens opus' vă pot spune că este o carte care vă va trece cu siguranţă prin toate stările. Vă va întrista, veţi râde cu lacrimi, vă va amuza, veţi regreta (nu că aţi cumpărat-o), vă va provoca milă, revoltă, veţi râde iar. Cu siguranţă vă va antrena toţi muşchii mimicii", declară Godină. Întâmplările din carte includ momente din timpul formării sale şi experienţe din activitatea de poliţist rutier, alături de frânturi din viaţa personală şi culise ale momentelor - cheie urmărite public în ceea ce priveşte pagina sa de Facebook.
Volumul este disponibil la preţul de 29 lei pe site-ul Editurii Curtea Veche. Începând cu data de 29 februarie, va putea fi găsit în librăriile din toată ţara. AGERPRES