x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ateriza după ce termina de citit o carte

Ateriza după ce termina de citit o carte

de Paul Bardasu    |    19 Dec 2022   •   07:20
Ateriza după ce termina de citit o carte

Jurnalul vă oferă, începând de mâine, o capodoperă a literaturii mondiale. Cartea „Micul Prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry, nu este valoroasă doar prin prisma pledoariei pentru iubire, pace, prietenie, comunicare între lumea copiilor şi cea a adulţilor, relaţionare, încredere, frumuseţe şi ocrotirea ei, cât și a poveștii extraordinare a autorului, un împătimit aviator, care a dispărut pentru totdeauna chiar înainte ca volumul să fie publicat. 

Scriitor, ziarist şi aviator francez, Antoine de Saint-Exupéry s-a născut în 1900, la Lyon, şi a avut o viaţă plină de aventuri: a pilotat avioane în Războiul Civil Spaniol, a fost reporter în Indochina şi în Rusia, s-a înrolat în aviaţia franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar o parte dintre aceste experienţe a fost consemnată în câteva dintre cărţile sale (Curierul de Sud, 1929, Zbor de noapte, 1931, Pilot de război, 1942). Scriitorul a fost implicat în mai multe accidente aviatice, primul petrecându-se pe când acesta avea 23 de ani, când a suferit o fractură de craniu. De asemenea, Saint-Exupéry şi-a găsit sfârşitul tot în zbor, în 1944, în timpul unei curse de recunoaştere, deasupra Mării Mediterane, trupul său nefiind descoperit vreodată.

Prăbușit în deșertul Sahara

În cursele sale aviatice, Antoine de Saint-Exupéry şi-a găsit inspiraţia şi pentru celebrul roman „Micul Prinţ“. Pe 30 decembrie 1935, în încercarea de a câştiga un premiu în valoare de 150.000 de franci prin depăşirea recordului de viteză într-o cursă aeriană de la Paris la Saigon, Saint-Exupéry alături de navigatorul şi mecanicul său, André Prévot, s-au prăbuşit în deşertul Sahara, cu o cantitate foarte mică de provizii. Timp de patru zile au rătăcit doar cu un termos de cafea îndulcită, vin, ciocolată, câteva fructe şi un pachet de biscuiți. Cei doi au fost găsiţi halucinând deshidrataţi de un beduin călare pe o cămilă care, asemenea micului prinţ, a apărut din senin.

„Micul Prinţ”, cea mai iubită dintre scrierile lui şi una dintre cele mai traduse cărţi din toate timpurile, a văzut lumina tiparului la New York, în 1943. Acasă, în Franța, cartea i-a fost publicată postum, după eliberarea din 1944, până atunci lucrările lui Saint-Exupéry fiind interzise de regimul de la Vichy. La acel moment, scriitorul era deja considerat mort de un an. În 1944, într-o misiune de recunoaştere, avionul său a dispărut şi nu a mai fost văzut vreodată. Nu se ştie dacă a fost doborât de un inamic sau dacă el însuşi a prăbuşit avionul, dorind să se sinucidă. După 54 de ani de la dispariţia lui Saint-Exupery, în 1998, un pescar a găsit în apele Mediteranei, în apropiere de Marsilia, brăţara de identitate a scriitorului. În 2000, în aceeaşi zonă, rămăşiţele avionului său au fost descoperite de un scafandru. 

Mesajul cărții

Povestea îl prezintă pe Micul Prinț care vizitează diverse planete din spațiul cosmic, inclusiv Pământul, și abordează teme precum: singurătatea, prietenia, dragostea și pierderea. În ciuda stilului său de carte pentru copii, Micul Prinț face observații despre viață, adulți și natura umană.

„Micul Prinț” este povestea unui adult care își întâlnește copilul interior. Călătorind de pe un asteroid, își lasă trandafirul acolo, ca să descopere lumea. Înainte să aterizeze pe Pământ, a vizitat multe planete și pe locuitorii lor, înțelegând că toți adulții întruchipează cel mai obișnuit viciu al omenirii. Când vulpea îi spune: „Nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi” și: „Devii responsabil pentru totdeauna față de ceea ce ai îmblânzit”, Micul Prinț se întoarce acasă, pentru a se reîntâlni cu trandafirul lui. Cartea este un fenomen editorial mondial, o poveste filozofică, cu valori umaniste, împărtășită de la o generație la alta de aproape 80 de ani. Creând legături între generații, oameni și continente, Micul prinț reprezintă un simbol al dezvoltării durabile, un ambasador al păcii mondiale și al drepturilor  copilului.

„Micul Prinț” a devenit cea mai de succes lucrare a lui Saint-Exupéry, vânzându-se în aproximativ 140 de milioane de exemplare în întreaga lume, ceea ce o face una dintre cel mai bine vândute și traduse cărți publicate vreodată. A fost tradusă în peste 300 de limbi. „Micul Prinț” a fost adaptată la numeroase forme de artă și media, inclusiv înregistrări audio, piese de teatru radio, spectacole, filme, televiziune, balet și operă. Editura Reynal & Hitchcock a promovat „Micul Prinț” astfel: „Există puține povești care într-un fel, într-o oarecare măsură, schimbă lumea pentru totdeauna pentru cititorii lor. ”«Micul Prinț» este una dintre ele“.

 

Decola cu cartea în mână

Scrierile și studiile de literatură prodigioase ale lui Saint-Exupéry l-au absorbit într-atât, încât uneori el își continua lecturile până cu doar câteva momente înainte de decolarea în zboruri de recunoaștere militară solitare, fiind adept atât al cititului, cât și al scrisului în timpul zborului. Decolând cu o carte deschisă în echilibru pe picior, echipajul său de la sol se temea că misiunea lui se va încheia rapid. Într-un zbor, spre supărarea colegilor care-i așteptau sosirea, Exupéry a survolat aeroportul din Tunis timp de o oră, astfel încât să termine de citit un roman. În timpul zborurilor sale lungi, solo, Saint-Exupéry avea frecvent un carnețel la îndemână, iar unele dintre scrierile sale filozofice au fost create în asemenea momente, când medita asupra lumii de sub el, devenind „captivat” de căutarea unor idealuri pe care le-a tradus în fabulă și alegorii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Micul Prinț carte