x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Miercuri începe Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti

Miercuri începe Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti

05 Dec 2011   •   15:20

Saptamina aceasta, are loc cea de a patra editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB), un proiect independent, initiat in 2008 de Oana Boca, Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu.

Iubitorii de literatura au ocazia, si in acest an, sa participe, timp de trei zile, la Clubul taranului din cadul MtR la lecturi publice si dezbateri cu scriitori importanti si manageri culturali din Marea Britanie, Irlanda, Franta, Croatia, Bulgaria si Romania.

A patra editie a FILB debuteaza miercuri, 7 decembrie, la ora 18.00, si se incheie vineri, 9 decembrie, cu un cocktail oferit de Centrul de Carte Germana.

"Tara mea adoptiva', tema editiei din acest an, ii aduce la Bucuresti pe Paul Bailey (Marea Britanie), Jean Mattern (Franta), Roman Simic (Croatia), Declan Meade (Irlanda) si Georgi Gospodinov (Bulgaria). Alaturi de ei, scriitorii romani Mircea Cartarescu, Adina Rosetti, Lavinia Braniste si Mihail Vakulovski.

Prima zi a festivalului prilejuieste publicului intilnirea cu scriitorii Mircea Cartarescu si Paul Bailey (Marea Britanie) – reintrat in atentia cititorilor autohtoni datorita editiei in limba romana a cartii Unchiul Rudolf (Humanitas, 2010) –, intr-un dialog moderat de Marius Chivu.

Cea de-a doua zi, dedicata prozei scurte, ii are ca invitati pe Roman Simic (Croatia) – scriitor si director de programe al renumitului festival european "Short Story in Zagreb", pe Declan Meade (Irlanda) – editor al revistei The Stinging Fly, fondator al editurii cu acelasi nume, si pe scriitoarea Lavinia Braniste. Moderatorul serii este Matei Martin.
Jean Mattern (Franta) – scriitor tradus in limba romana de Editura Polirom (romanele Baile Kiraly si Lapte si miere) si editor de succes la Gallimard – si Gheorghi Gospodinov (Bulgaria) – unul dintre cei mai importanti scriitori ai momentului, dar si un dramaturg si un scenarist de succes, caruia Editura Cartier i-a tradus cea mai cunoscuta carte, Un roman natural – sint invitatii din strainatate ai celei de-a treia seri a Festivalului. Lor li se alatura Adina Rosetti si Mihail Vakulovski. Discutiile vor fi moderate de Ana Chiritoiu.

Programul celor trei seri:
Miercuri, 7 decembrie
Ora 18.00
Dialog Paul Bailey – Mircea Cartarescu
Moderator: Marius Chivu

Programul serii:
● Bogdan-Alexandru Stanescu, presedintele Festivalului International de Literatura de la Bucuresti, deschide cea de-a patra editie
● Prezentarea programului serii: Marius Chivu
● Cuvint-inainte al directorului Centrului National al Cartii din cadrul Institutului Cultural Roman: Catrinel Plesu
● Cuvint-inainte al reprezentantului British Council: Alis Vasile, Arts Projects Manager
● Lectura, in limba engleza, Paul Bailey – dintr-un roman inedit
● Lectura Mircea Cartarescu
● Open Talk: discutii moderate de Marius Chivu

Joi, 8 decembrie
Ora 18.00
Invitati din strainatate: Roman Simic (Croatia – scriitor si director de programe al renumitului festival european "Short Story in Zagreb'), Declan Meade(Irlanda – editor al revistei The Stinging Fly, fondator al editurii cu acelasi nume)
Cu participarea scriitoarei Lavinia Braniste
Moderator: Matei Martin

Programul serii:
● Prezentarea programului serii: Matei Martin
● Lectura, in limba croata, Roman Simic – din povestirea Vulpi (traducere din limba croata de Octavia Nedelcu)
● Prezentarea revistei The Stinging Fly si a editurii cu acelasi nume, urmata de un dialog intre editorul irlandez si invitatul din Croatia
● Lectura Lavinia Braniste – din volumul de proza scurta Cinci minute pe zi (Casa de Pariuri Literare, 2011)
● Invitatii serii analizeaza importanta prozei scurte in economia editoriala, cit si a festivalurilor literare in difuzarea literaturilor emergente
● Open Talk

Vineri, 9 decembrie
Ora 18.00
Invitati din strainatate: Georgi Gospodinov (Bulgaria), Jean Mattern (Franta)
Scriitori din Romania / Republica Moldova: Adina Rosetti / Mihail Vakulovski
Moderator: Ana Chiritoiu

Programul serii:
● Prezentarea programului serii: Ana Chiritoiu
● Lectura, in limba bulgara, Georgi Gospodinov – din cartea Un roman natural (Editura Cartier, 2011, traducere din limba bulgara de Catalina Puiu)
● Lectura, in limba franceza, Jean Mattern – din romanul Lapte si miere (Editura Polirom, 2011, traducere din limba franceza de Anca Baicoianu)
● Lectura Adina Rosetti – din romanul Deadline (Curtea Veche Publishing, 2010)
● Lectura Mihail Vakulovski – din romanul Tovarasi de camera. Student la Chisinau. Rockman (Editura Cartea Romaneasca, 2011)
● Open Talk
● Cocktail, oferit de Centrul de Carte Germana

×