x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Neliniştiţii

Neliniştiţii

de George Arion    |    24 Ian 2010   •   00:00
Neliniştiţii

Iată un thriller la care poţi să admiri atât scriitura cât şi ştiinţa de a crea suspansul. John Connolly este un povestitor cu mult farmec şi cu un bun meşteşug de a pune la lucru adrenalina cititorului.

În "Neliniştiţii" te întâmpină de la primele pagini o atmosferă de coşmar. Decorul în care se derulează acţiunea provoacă stări de anxietate, cele mai multe dintre personaje au un comportament 5515-112027-sc000a0de2.jpgciudat, iar între ele se stabilesc relaţii misterioase. Desigur, o anchetă despre copii abuzaţi sexual nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Mai ales dacă e vorba despre taţi care îşi agresează propriii băieţi şi propriile fete. Iar fenomenul e de o amploare inimaginabilă.

Site-uri de pe internet furnizează informaţii legate de potenţialele victime. Care uneori ajung să fie ucise. Ceea ce nu împiedică înflorirea în continuare a unei industrii a sexului, departe de cunoştinţa celor mai mulţi.

MEDII DIVERSE
Charlie Parker este un detectiv particular din Portland. Are propriile probleme de viaţă, soţia şi fiica părăsindu-l. Dar, când primeşte solicitarea de a porni după agresorii unor inocenţi de vârste fragede, nu pregetă să înceapă o investigaţie de o complexitate deosebită. E un profesionist veritabil. Însă, până când va dezlega misterul, el va colinda prin cele mai diverse medii; va sta de vorbă cu deţinuţi, dar şi cu indivizi spilcuiţi din protipendadă, cu poliţişti nu întotdeauna amabili, cu medici de vază şi cu pensionari, cu gospodine şi cu turnători de pe stradă.

Va fi ameninţat, va fi bătut şi închis fără nici un motiv. Însă nimic nu-l va îndupleca să renunţe la ancheta care îl solicită la maximum. Fiindcă ororile pe care le află îl îndârjesc şi mai mult: "Observăm anxietate, dificultatea de a dormi, câteodată spaima din timpul nopţii, când copilul se trezeşte ţipând neconsolat, fără să-şi mai amintească dimineaţa nimic din cele întâmplate. Există şi muşcatul unghiilor, smulsul părului, refuzul de a merge la şcoală, insistenţa de a dormi cu un părinte de încredere.

Băieţii au tendinţa să se exteriorizeze prin gesturi, devenind mai agresivi, în timp ce fetele tind să se închidă în ele, devenind mai retrase şi depresive".

NARAŢIUNE CREDIBILĂ
Proza lui John Connolly îţi provoacă frisoane. Are tensiune, conflicte puternice, rezolvări de situaţie spectaculoase. Din puţine elemente sugerează o atmosferă de teroare. Iar curiozitatea cititorului e mereu stârnită printr-o succesiune de întâmplări imprevizibile. Autorul ne propune o şaradă de dezlegat. Sau nu numai.

Din nefericire, faptele din paginile sale se petrec şi în realitate. O documentare exhaustivă i-a îngăduit să realizeze o naraţiune credibilă şi înfricoşătoare. Chiar dacă nu e un nume care să fie pe buzele tuturor, cărţile acestui scriitor merită să fie citite cu toată atenţia. Într-un stil elegant, rafinat, câteodată cu un umor care aduce aminte de Raymond Chandler, însă de cele mai multe ori sumbru, ele exprimă durerea cuiva copleşit de faptele abominabile ale unora dintre locuitorii de pe planetă.

"Avea o armă în mână. Îl somă pe Lang să se oprească. Lang se întoarse şi încercă să caute ceva la spate, pe sub cămaşă. Am auzit-o pe Carrier somându-l pentru ultima oară să-şi ridice mâinile, dar el nesocoti somaţia. Apoi am văzut arma în mâna lui Carrier şi am auzit o împuşcătură în timp ce Lang se răsucea şi cădea la pământ."

×
Subiecte în articol: scena crimei