În urmă cu şapte ani, întreaga lume era zguduită de atentatele îndreptate împotriva SUA. S-a creat atunci un val de emoţie ce părea să cuprindă întreaga suflare omenească.
Atunci toţi condamnau terorismul şi cereau lichidarea lui prin orice mijloace, inclusiv prin război. Între timp, peste episodul atroce a început să se aştearnă uitarea. Cu fiecare zi ce trece, 11 septembrie 2001 devine o pagină din cartea de istorie asupra căreia se zăboveşte tot mai puţin, înţelesul ei fiind tot mai puţin transparent. Iar actele teroriste continuă. E drept, nu mai au acea anvergură de atunci. Dar nimic nu garantează că ele nu sunt doar un preludiu a ceva cu mult mai groaznic, care se pregăteşte în umbră, de către forţe oculte, ostile democraţiei şi libertăţii.
SMULGEREA. “Toată lumea dansează pe vârfuri pe lângă un elefant care continuă să mănânce şi să se mărească tot mai mult sub ochii noştri”. Această frază din thrillerul politic “Asediu” de Brad Thor este emblematică. Fiindcă deseori omenirea a suferit din pricina unor amnezii vinovate. Iar această carte se doreşte a fi o smulgere din apatia în care ne instalăm prea uşor.
Naraţiunea ia viteză de la primele pagini, o dată cu asasinarea unui agent american în Maroc. Totul gravitează în jurul lui Mohammed bin Mohammed, cel mai renumit fabricant de bombe din reţeaua Al-Qaeda şi şeful Comitetului ei pentru arme de distrugere în masă. Acesta este pe punctul de a încheia o tranzacţie ce i-ar permite lui Bin Laden să declanşeze un atac nuclear de proporţii în SUA. Rapoartele spionilor confirmă că reţeaua lui profită de absenţa unui guvern puternic în Somalia, pentru a-şi reîntregi acolo forţele şi a organiza tabere de pregătire. El trebuie capturat viu şi supus unui interogatoriu dur. O trupă special antrenată reuşeşte să-l răpească, aducându-l într-o locaţie bine tăinuită din New York. Iar nebunia poate să înceapă.
FICŢIUNE. Un grup de luptători ai Islamului pune în aplicare un atac asupra Manhattan-ului. Panica se instaurează în oraş. Dar toate aceste atentate sunt doar o perdea de fum, menită să ascundă intenţiile adevărate ale atacatorilor. De fapt, aceştia urmăresc eliberarea lui Mohammed bin Mohammed, singurul care poate finaliza tranzacţia ce ar înzestra Al-Qaeda cu o armă teribilă. Planurile lor înfricoşătoare sunt sprijinite şi de către o “cârtiţă” plantată chiar în inima serviciilor secrete de dincolo de Ocean.
Pe urma teroriştilor se lansează, printre alţii, Scot Harvath, fost soldat al Marinei, devenit agent al Departamentului pentru Securitate Naţională. Un profesionist redutabil, care nu cruţă pe nimeni şi nu se cruţă nici pe el însuşi. Împreună cu echipa sa el izbuteşte să dejoace proiectul agresorilor. Preţul plătit este însă teribil: prietena sa îşi găseşte sfârşitul sub gloanţe. Pasionante sunt şi paginile ce descriu confruntările din Biroul Oval, dintre Preşedinte şi membrii guvernului sau şefi ai unor organizaţii ce trebuie să apere securitatea ţării.
Desigur, această carte este o ficţiune, scrisă tensionat, cinematografic, în maniera lui Tom Clancy. Numai că, la sfârşitul ei, nu se poate să nu-ţi pui întrebarea: oare e posibil să se întâmple aşa ceva? Doar Brad Thor ne-ar putea răspunde.
“Într-o ambuscadă, duşmanul
stabileşte momentul, dar atacatorul decide locul, iar exact asta făcuseră
Harvath şi echipa sa (…). Ideea era de a compune un text cu date ale poziţiei
de pe celularul arabului capturat, al cărui rucsac nu explodase, şi care se răcorea
acum în închisoarea secţiei de poliţie…”
Un super-writer
Brad Thor s-a născut şi a crescut la Chicago. A studiat “creative writing” la University of Southern California. Membru al Analitic Red Cell Program al Homeland Security. Invitat ca expert în securitate naţională în emisiuni de televiziune la FOX, CNN, ABC, CBS. A fost realizator de televiziune, scenarist şi producător. Are o existenţă interesantă, deoarece… îşi petrece viaţa între Chicago şi insula grecească Antiparos! Aprecieri? Iată: “Unul dintre cei mai buni autori de thrillere” – The Otawa Citizen, “Aţâţător... Înfricoşător... O capodoperă.” – Midwest Book Review, “Brad Thor – un super-writer” – Recomandarea editurii Tritonic. “Vreau să le mulţumesc surselor mele din cadrul armatei şi al serviciilor de informaţii care au dorit ca numele lor să fie publicate”, menţionează undeva Thor.