x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nicolae Covaci va realiza portretul lui Vlad Drăculea

Nicolae Covaci va realiza portretul lui Vlad Drăculea

de Alex Revenco    |    22 Iul 2012   •   17:22
Nicolae Covaci va realiza portretul lui Vlad Drăculea

Despre voievodul roman Vlad Basarab al III-lea, supranumit Tepes, s-a scris mult si de cele mai multe ori cu venin. In ultimii ani, sub asaltul filmelor si literaturii cu vampiri, copiii romani au inceput sa-si intrebe profesorii sau parintii: "Vlad chiar a fost Vampir?'

In acest context a aparut "Rastignit Intre Cruci', romanul istoric al lui Vasile Lupasc (foto), ce-si propune sa faca lumina in ceea ce priveste viata, lupta si motivatiile temutului Dracula. Scris intr-un ritm alert, usor de citit, romanul este mai mult decat o lectura agreabila, prin bogatia informatiilor reale continute, fiind un mod practic de cunoaste adevarul istoric despre Vlad Draculea. Desi pare un roman de fictiune, in care hangiul Sache, cavalerii Ler, Stroe, Mihnea si Marcu sau frumoasa Catalina isi duc vietile departe de lumina izvoarelor istorice autentice, lucrarea clarifica multe din episoadele controversate legate de Vlad Tepes.

In acest sens, la inceputul fiecarui capitol exista cate un fragment de document din vremea sau despre voievodul Valahiei, iar intamplarile descrise romantat nu se indeparteaza de adevarul istoric. Varianta in limba engleza a cartii se bucura de acelasi succes, numerosi cititori din SUA, Australia sau Marea Britanie vizitand Romania in urma lecturarii cartii. In incercarea de a restabili adevarul despre Vlad Draculea, autorul va colabora si cu Nicolae Covaci, liderul legendarei formatii rock Phoenix. Acesta din urma va realiza un portret al voievodului, bazat pe singura descriere ramasa pana la noi, cea a nuntiului papal Nicolo de Modrusa.

"Stiu ca pare imposibila lupta noastra de a face din Vlad Basarab un nume mai cunoscut decat cel al vampirului Dracula, dar nici lupta lui Vlad in fata cuceritorului Constantinopolelui nu parea sa aiba mai multi sorti de izbanda. Oricum nu avem voie sa lasam un simbol national si un erou crestin sa se scufunde pentru totdeauna in aceasta "otrava' cu iz diabolic, numita vampirism. In ultima vreme, despre romani vorbesc mai mult strainii care ne spun ca suntem intr-un fel sau altul. Este timpul sa spunem povestile noastre cele adevarte lumii intregi si sa ne recapatam respectul meritat', spune Lupasc. Proiectul de reabilitare a imaginii voievodului muntean se bucura de participarea unor nume mari ale scenei romanesti.

Alte trei povesti derivate din romanul "Rastignit Intre Cruci' au capatat forma unor carti audio, in lectura actorilor Marcel Iures si Mircea Albulescu, iar Radio Romania a produs de curand un teatru radiofonic semnat de acelasi autor, avand in distributie pe Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Marcel Iures, Eugen Cristea, Irina Movila, Mircea Rusu, Mihai Malaimare.

×