Se pare ca destinul lui Ralph Steinman, castigatorul Nobelului pentru medicina, cel care a murit cu trei zile inainte de anuntarea premiului si care a pus Consiliul in dificultate, a influentat juriul de la literatura, care a atribuit premiul suedezului de 80 de ani Tomas Transtromer. Care, de altfel, in ultimele zile, era vazut 'pe podium' de majoritatea caselor de pariuri...
Motivatia Academiei Suedeze este urmatoarea: 'deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, ne-a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii'. Suedezul Tomas Tranströmer, in varsta de 80 de ani, este cel mai cunoscut dintre poetii scandinavi in viata, cu o opera literara in care a explorat in mod frecvent relatia dintre intimitatea oamenilor si lumea care ne inconjoara.
Psiholog si traducator, Tomas Tranströmer sugereaza in operele sale faptul ca examinarea poetica a naturii permite plonjarea in profunzimile identitatii umane si ale dimensiunii spirituale ale acesteia. Tomas Tranströmer a inceput sa scrie la 13 ani, insa a publicat primul sau volum de poezii, '17 dikter/ 17 poezii', in 1954. De atunci Tranströmer si-a vazut carti aparute in 30 de tari, printre care si Romania. Poetului suedez i-au aparut doua volume si in limba romana, ambele la Editura Polirom: 'Pagini din cartea noptii' (2003) si 'Taina cea mare' (2005). De altfel, poetul suedez a vizitat Bucurestiul in 2003, cu ocazia lansarii volumului de poeme 'Pagini din cartea noptii' (trad. Dan Shafran, Editura Polirom).
Autorul a vorbit despre Romania, intr-un interviu care a fost publicat in 1990, in Painted Bridge Quarterly, o publicatie literara din Philadelphia. Intrebat daca este la curent cu evolutia tarilor Europei de Est, care beneficiaza de libertatea oferita de Glasnost, Tomas Tranströmer a spus atunci ca Romania are 'cea mai rea situatie din lume', deoarece se misca in alta directie decat restul.
Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.
Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro). Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.