x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nobelul pentru literatură rămâne în Suedia

Nobelul pentru literatură rămâne în Suedia

de Sebastian S. Eduard    |    06 Oct 2011   •   21:00
Nobelul pentru literatură rămâne în Suedia

Se pare ca destinul lui Ralph Steinman, castigatorul Nobelului pentru medicina, cel care a murit cu trei zile inainte de anuntarea premiului si care a pus Consiliul in dificultate, a influentat juriul de la literatura, care a atribuit premiul suedezului de 80 de ani Tomas Transtromer. Care, de altfel, in ultimele zile, era vazut 'pe po­dium' de majoritatea caselor de pa­riuri...

Motivatia Academiei Suedeze este urmatoarea: 'deoarece, prin ima­gi­nile sale condensate si translucide, ne-a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii'. Suedezul Tomas Tranströmer, in varsta de 80 de ani, este cel mai cu­nos­cut dintre po­e­­tii scandinavi in viata, cu o ope­ra literara in care a explorat in mod frecvent relatia dintre intimitatea oamenilor si lu­mea care ne in­con­­joara.

Psiho­log si traducator, Tomas Trans­trö­mer sugereaza in operele sale faptul ca examinarea poetica a naturii permite plonjarea in profunzimile iden­titatii umane si ale dimensiunii spirituale ale aces­­teia. Tomas Tranströmer a inceput sa scrie la 13 ani, insa a publicat primul sau volum de poezii, '17 dikter/ 17 poezii', in 1954. De atunci Tranströ­mer si-a vazut carti aparute in 30 de tari, printre care si Romania. Poetului suedez i-au aparut doua vo­lume si in limba romana, ambele la Editura Polirom: 'Pagini din cartea noptii' (2003) si 'Taina cea mare' (2005). De altfel, poetul suedez a vi­zitat Bucurestiul in 2003, cu ocazia lan­sa­rii volumului de poeme 'Pagini din cartea noptii' (trad. Dan Shafran, Editura Polirom).

Autorul a vorbit despre Romania, intr-un interviu care a fost publicat in 1990, in Painted Bridge Quarterly, o publicatie literara din Philadelphia. Intrebat daca este la curent cu evolutia tarilor Europei de Est, care beneficiaza de libertatea oferita de Glasnost, Tomas Tranströmer a spus atunci ca Romania are 'cea mai rea situatie din lume', deoarece se misca in alta directie decat restul.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 10 octombrie.

Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro). Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru eco­no­mie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia im­pli­nirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Pre­miile au fost create dupa moar­tea inginerului sue­dez Alfred No­bel (1833-1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

×