x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Noica, plagiat de un celebru intelectual italian

Noica, plagiat de un celebru intelectual italian

de Carmen Plesa    |    08 Mar 2011   •   15:35
Noica, plagiat de un celebru intelectual italian

E un celebru şi premiat filosof, psihanalist şi profesor universitar, dar la capitolul corectitudine şi originalitate dă rateuri. Umberto Galimberti (69 de ani) a copiat pasaje întregi din lucrarea lui Constatin Noica „Şase maladii ale spiritului contemporan” şi le-a trecut drept creaţie proprie în cartea sa „Orme del sacro”.

 

Cel care a descoperit plagiatul a fost profesorul Costică Bradatan, de la Texas Tech University, care s-a adresat directorului publicaţiei italiene Lettera43. „Totul a plecat de la un articol primit de directorul Paolo Madron de la un profesor de la Texas Tech University, Costică Bradatan. Aproape că nu ne venea să credem. Am verificat dacă profesorul există într-adevăr, apoi am mers la biblioteca naţională Braidense şi am verificat pasajul pe care a fost fondat denunţul făcut de Bradatan. Aşa era”, a declarat pentru cotidianul Il Giornale Bruno Giurato, un colaborator de la Lettera43.

 

Până la urmă, s-a constatat că mai multe paragrafe fuseseră „subtilizate” din lucrarea lui Noica şi puse în paginile semnate de Galimberti. Il Giornale a prezentat şi una dintre dovezi. Noica: „Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea astrelor şi sferelor celeste (aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină)”. Galimberti: „Şi cerul e bolnav. Anticii credeau în incoruptibilitatea sferelor celeste, aşa cum credeau în incoruptibilitatea divină”. Şi o ţine tot aşa, cu câteva variaţii ale topicii, parantezelor sau semnelor de punctuaţie – remarcă jurnaliştii italieni.

 

Şi Galimberti nu e la prima ispravă de acest gen. În 2008 s-a judecat la tribunalul din Roma pentru că a copiat din Heidegger, dar până la urmă a ajuns la o înţelegere cu cei care l-au chemat în instanţă.

 

Jurnaliştii italieni se întreabă cum a ajuns Galimberti să poarte titluri universitare, să publice lucrări, să fie premiat şi să treacă drept un gânditor al timpurilor moderne, în condiţiile tuturor plagiatelor de care este acuzat. „Karl-Thedor zu Guttenber, ministrul german al Apărării, şi-a dat demisia pentru că a copiat în teza sa de doctorat. Umberto Galimberti, ministrul Fotocopiatului Academic, e încă încă liber”, atrag atenţia jurnaliştii de la Il Giornale.

×
Subiecte în articol: carte