x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Nu-i totul să traieşti, ci să fii sănătos!"

"Nu-i totul să traieşti, ci să fii sănătos!"

de Tudor Cires    |    13 Dec 2012   •   19:50
"Nu-i totul să traieşti, ci să fii sănătos!"
Sursa foto: Băile Herculane la 1824

Ne place sau nu, recunoaştem un adevăr: lumea e mai bătrână, azi, decât ieri. Statisticile arată că peste un sfert din locuitorii planetei au 60 de ani sau mai mult! Iată o constatare cu ramificate consecinţe în plan social, economic şi cultural. O lume mai bătrână înseamnă, pe de o parte, o lume care îşi mută obligaţiile din sfera activă în sânul familiei şi al memoriei afective, dar şi una chemată să-şi evalueze şi să-şi întarească rezervorul de sănătate care să-i asigure longevitatea.

Omul e o fărâmă gânditoare a naturii şi mi se pare firesc să se întoarcă la natură de fiecere dată când vrea să capete răspunsuri despre sine. Bunăoară, răspunsurile cu privire la sănătate. Medicina de azi a dus îngrijorător de departe fabricarea medicamentelor de sinteză; mercantilismul producătorilor şi ignoranţa consumatorilor au facut ca pilula  să înlocuiască tratamentul natural. Zdruncinat de şocul antropologic al substitutelor, organismul nostru, prin natura sa, face cu greu faţă asediului medicamentos la plic. E şi firesc. Avem în spate o experienţă de tămăduire pe cale naturală de mii de ani; cum credeţi că bietul nostru organism s-ar putea adapta, din mers, în câteva decenii? Să recunoaştem: aici,  ignoranţa, neîncrederea, sărăcia şi graba ne aruncă în direcţia greşită.

Am sub ochi o carte-album pe care o citesc a doua oară. Este, cred, un fel de biblie a României balneo-turistice şi, aidoma cărţii Sfinte, conţine două "testamente". Prima parte a cărţii editate strălucit de Royal Company prin competenţa  aproape academică a prof. Petre Baron pune în faţa cititorului un compendiu al istoriei milenare balneologice din România, o prezentare a factorilor terapeutici naturali ai României şi indicaţii medicale pentru curele de recuperare, pe grupe de afecţiuni, cu precizarea asistenţei de specialitate. Partea a doua, cuprinde un inventar complet al celor peste 80  de staţiuni balneo-climaterice şi climatice din ţară. Un studiu exhaustiv şi exact, făcut de un colectiv de elită condus de prof. Univ. Nicolae Teleki şi dr. Laviniu Munteanu, - nume de referinţă în domeniu. "România Balneo-Turistică" este, de departe, cel mai frumos cadou (în două limbi: română şi engleză) făcut omului, pentru că a şti cum să vorbeşti cu natura pentru ca ea să-ţi înapoieze ceea ce ai pierdut înseamnă, mai presus de orice, cunoaştere de sine. Latinii ne îndemnau la aceasta şi tot de la latini ne vine mottoul aşezat pe pagina de gardă a cărţii: "Nu-i totul să traieşti, ci să fii sănătos!". Sub acest dicton, vă îndemn la lectură (admirând şi minunatele fotografii, unele, unicat), cu gândul că dacă Dumnezeu a dat românilor cheia sănătaţii prin întoarcerea la natură, ei n-ar trebui s-o piardă. Specialiştii spun ca România ar avea un potenţial enorm în zona de turism balnear, însă acesta nu este exploatat din cauza lipsei de colaborare instituţionale a autorităţilor din sănătate cu patronatele şi industria de profil turistic.

Dacă, în trecut, în România exista un turism balnear dezvoltat, în urma campaniilor anti-aging şi a promovării tratamentelor Anei Aslan, acum acest domeniu a scăzut foarte mult, odată cu diminuarea investiţiilor în infrastructura specifică. Totuşi, există speranţe şi un adevăr peste care nu se poate trece: viitorul ţării depinde şi de  starea de sănătate a naţiei. "Biblia balneoturismului românesc", a cărei lectura mi-a relevat multe adevăruri uitate, ne arată că putem regândi evoluţia vieţii noastre în aceşti termeni pozitivi. 

×