Sub motto-ul "De la idee la creaţie, de la vis la realitate”, a fost lansată, la mijlocul lunii noiembrie, Asociaţia Scenariştilor Români. În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea de carte "O aventură minoră – scrierea unui scenariu cinematografic”, a profesorului Dumitru Carabăţ.
La Librăria Cărtureşti din Bucureşti a fost lansată Asociaţia Scenariştilor Români, în cadrul unui eveniment cultural-artistic. Scopul este de a aduna laolaltă oameni talentaţi care scriu scenarii şi de a afla legile prin care sunt ei protejaţi. Aceia care doresc să se înscrie în asociaţie trebuie să fi scris minimum un scenariu pentru un film şi, odată intraţi, ei pot participa la tot felul de evenimente cu oameni care produc scenarii.
Povestea proiectului ASCER a fost dezvăluită de fondatoarea Cristina Iacob, o tânără regizoare, scenaristă şi producătoare: "Asociaţia Scenariştilor Români a luat naştere din dorinţa de a valorifica la maximum potenţialul creativ al scriitorilor de scenarii de pretutindeni”. Aceasta a mai adăugat că "se urmăreşte valorificarea capacităţii şi forţa creatoare a persoanelor talentate indiferent de formarea profesională de bază pe care acestea o deţin”. În prezent, asociaţia are şase membri.
De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea cărţii "O aventură minoră – scrierea unui scenariu cinematografic”, a profesorului Dumitru Carabăţ de la Facultatea de Film U.N.A.T.C. Bucureşti. Cartea prezintă, faţă în faţă, două Paradigme: una a lui Syd Field, la care a aderat şi Robert McKee, şi una a lui Dumitru Carabăţ. Cum a luat "viaţă” ultima "cărţulie” a profesorului Carabăţ? "Am scris odată, la calculator, un text. Nici nu aveam prea multe idei. Am început, mai mult în joacă, să compar cărţile mele despre ecranizarea literaturii, scenariul cinematografic şi tipologia filmică, cu cele ale lui Syd Field şi Robert McKee. Mai întâi în sinea mea şi apoi m-am trezit scriind. Mai târziu, un student mi-a spus că vrea să-mi publice cărţulia”, povesteşte pe scurt autorul.
Născut la 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabăţ este un scenarist, teoretician de film, autor de literatură şi şeful Catedrei de Scenaristică de la Academia de Teatru şi Film. A publicat "De la cuvânt la imagine: propunere pentru o teorie a ecranizării literaturii” în 1987, "Spre o poetică a scenariului cinematografic” în 1997 şi multe altele. Este cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, câştigând numeroare premii. Dintre acestea amintim: Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în 1963, pentru "Codin” şi Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru scenariul filmului "Vulcanul stins” din 1987, distincţie câştigată în acelaşi an şi pentru scenariul "Cântecului în zori”.