x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Palma de Christos Tsiolkas

Palma de Christos Tsiolkas

07 Apr 2012   •   21:00
Palma de Christos Tsiolkas

Palma (Fragment)
− Ce sa-i spun lui Rosie?
Stateau in All Nations la bar si asteptau sa se elibereze locuri in sala de mese. Anouk era centrul atentiei multimii formate in majoritate din barbati. Purta cizme negre de piele, lungi pana la coapse si o jacheta de cowboy din piele intoarsa, decolorata peste un tricou vechi de la un turneu New Order, pe care Aisha isi amintea ca prietena ei il cumparase in anul 1987. Inca i se potrivea manusa. De curand Anouk se tunsese extrem de scurt, barbateste si se vopsise intr-o nuanta de negru-albastrui stralucitor. Aisha se aranjase si ea, se imbracase cu un deux-pieces dintr-un bumbac fin de culoare grena pe care si-l cumparase dintr-o pornire de moment, dar ceea ce paruse dragut in vitrina magazinului David Jones, dintr-odata parea plicticos, burghez si batranicios in prezenta lui Anouk. Asta pentru ca scarba nu are copii, a gandit cu dusmanie cand a intrat in pub si si-a vazut prietena fumand la bar. Dar zambetul entuziasmat si recunoscator al lui Anouk cand a vazut-o a facut-o pe Aisha sa se simta teribil de vinovata din cauza gandului ei egoist. Nu era drept fata de prietena ei. Chiar daca ar fi avut copii, chiar daca ar fi avut o jumatate de duzina de copii, Anouk tot ar fi aratat extraordinar.

Comandasera o sticla de sauvignon alb si Aisha l-a privit pe barman in timp ce le turna fiecareia cate un pahar. E aproape un copil, a gandit Aisha. Era slab si palid, cu parul neingrijit, slinos. Incercarea de a-si lasa barba esuase; peticele de par firav de pe obraji nu reuseau sa se intalneasca cu suratele lor de pe barbie. Era foarte atragator si foarte tanar. Dar era atent la Anouk, care se prefacea ca-l ignora.
− Noroc, au spus si au ciocnit. Anouk si-a aprins o tigara si a suflat rautacioasa fumul spre Aisha. Nu trebuie sa-i spui.

Se gandise si Aisha la posibilitatea aceasta, dar hotarase fara tragere de inima ca nu era posibil. Nu voia sa ii fie teama sau sa-si tradeze vechea prietena. La un moment dat Rosie avea sa descopere ca se impacase cu varul lui Hector si avea sa se simta tradata. Aisha se mandrea cu longevitatea prieteniei ei si cu Rosie si cu Anouk. Ii erau aproape ca niste rude, atat ca, spre deosebire de felul in care proceda cu rudele, lor nu se ascundea nimic.

Si-a dat glas gandurilor.
− Nu vreau sa ajung in situatia in care sa trebuiasca s-o mint pe Rosie.
Anouk a ridicat din sprancene la ea neincrezatoare si sarcastica.
− Ai mintit-o deja. Nu i-ai spus ca mult-iubitul tau var din partea sotului isi bate sotia.
− A batut-o o singura data. Imediat ce a rostit aceste cuvinte, le-a regretat. Dovedeau lasitate, erau o scuza neconvingatoare. Niciodata nu i le-ar fi acceptat lui Hector.

Atunci a lovit Anouk.
− Din cate stii tu. Aisha si-a ferit chipul, profund agitata. Anouk si-a prins prietena de barbie si a fortat-o s-o priveasca in ochi.
− Mie nu-mi pasa, iubito. Stii foarte bine ca ma doare in cot de vendeta lui Rosie si a lui Gary. stii ca eu cred ca Hugo a meritat-o cu varf si indesat. Aisha ar fi vrut sa protesteze, dar a decis sa se abtina. Nu avea s-o faca pe Anouk sa se razgandeasca. Ce vreau eu sa spun e ca ai mai mintit-o pe Rosie. Ce mai conteaza inca o minciunica?

− Nu am mintit-o. Nu era nesincera; aproape ca o indigna acuzatia intamplatoare a lui Anouk. Sandi ar fi negat ca s-a intamplat ceva. Nu ar fi fost bine pentru ea sa afle lucrul asta. Nu s-ar fi putut folosi de asta la infatisare. Anouk parea neclintita, o privea inca sceptica si Aisha a ridicat frustrata din umeri. In orice caz, daca as fi spus ceva, Hector nu m-ar fi iertat niciodata.

− Exact. Anouk si-a dus tigara spre scrumiera, dar a ratat-o si scrumul a cazut pe podea. Aisha a lovit nelinistita din picior. De aceea voia intotdeauna Anouk sa se intalneasca la pub mai degraba decat la o cafenea sau la un restaurant. Ca sa poata fuma. Aisha si-a zambit siesi sfidatoare. Ei bine, legile se schimbau din zi in zi si Anouk urma sa nu mai aiba unde fuma in interior. Poate asa renunta, Dumnezeului.

− Hristoase, Aish, nu te mai framanta atata din cauza asta. Nu trebuie sa stie Rosie tot ce faci tu. si n-o mai incuraja sa o faca pe victima. O rasfeti.
Anouk avea dreptate. Intr-adevar, Aisha ii canta in struna lui Rosie. Dar si Anouk era o intoleranta.
− O sa afle.
− Bun, atunci spune-i. Anouk si-a strivit cu forta mucul de tigara in scrumiera. Dar luni de zile o sa te faca sa te simti vinovata. Sa nu ma bati pe mine cu chestia asta la cap daca se intampla asa.

Da, chiar esti o intoleranta.
− E inca un subiect dureros pentru ea. Niciodata n-o sa-l ierte pe Harry.
− Si ce daca? Ce-ti pasa tie? Anouk a tacut. Barmanul ii umplea din nou paharul, insa Aisha a fost cea care i-a multumit.

− Rosie si Harry nu au nici o legatura unul cu celalalt, a continuat Anouk in timp ce-l privea pe tanarul care se indeparta. Si nu e treaba ei in ce relatii esti tu cu varul lui Hector. Anouk a sorbit iute din pahar. Tu ai sa-l ierti vreodata pe Harry?
Nu. Niciodata. Aisha si-a terminat bautura si a asezat paharul de vin pe tejghea. Ma intreb daca mie are sa-mi umple iar paharul, a gandit ea cu amaraciune. Dar barmanul s-a apropiat rapid de ele si i-a mai turnat inca unul. Avea niste trasaturi asa de blande, de adorabile, avea barba ca un puf, nu erau inca peri, nici tepi. Inca nu era un barbat in toata puterea cuvantului. Dupa aceea s-a dus sa serveasca un cuplu de oameni de afaceri de la celalalt capat al barului.

Si-a coborat glasul si s-a apropiat mai tare de Anouk.
− E destul de tanar incat sa poata fi copilul nostru, a soptit ea cu un zambet. Nu e ingrozitor?
− Ce e asa de ingrozitor la asta? a intrebat Anouk si i-a facut cu ochiul. Pare de o varsta cu Rhys.
− Rhys ce mai face? Voia sa vorbeasca despre prietena ei, s-o asculte vorbind despre viata ei. Se hotarase. Avea sa stea de vorba cu Rosie. stia ca asta avea sa faca, voise doar sa-i dea glas in prezenta lui Anouk. Odata ce spusese acest lucru, trebuia sa-l faca. Insa raspunsul lui Anouk a socat-o.
− Sa se duca dracului, trebuie sa pun capat relatiei asteia.
− Ce e? Ce s-a intamplat?

Aisha ar fi vrut sa-i atinga obrazul prietenei ei, s-o mangaie, dar nu indraznea. Anouk ar fi detestat gestul acesta. S-ar fi simtit compatimita si astfel si mai rusinata. Nu se putea abtine, spre amaraciunea ei, sa nu se gandeasca la Hector. Daca n-ar fi trebuit sa se gandeasca tot timpul la el, acum si-ar fi dat seama ca ceva nu era in regula in viata prietenei ei.
− E inca un copil. Asta e problema. Momentul de vulnerabilitate trecuse, Anouk redevenise batjocoritoare, sardonica. Isi inchipuie ca poate avea totul. Copii, independenta, calatorii, pace mondiala.
− Poti avea un copil.
− Ce te face sa crezi ca vreau un copil?

Cele doua femei s-au privit. Oare aceasta este insurmontabila diferenta, s-a intrebat Aisha, oare acesta este lucrul care ne desparte iremediabil? Tensiunea, impasul, provocarea aceasta nu exista intre ea si Rosie. Calitatea de mama era un fapt nu o incertitudine.
− Nu stiu daca vrei neaparat unul. Spun doar ca poti avea.
− Ei bine, nu vreau, a spus Anouk si i-a facut semn barmanului. S-a eliberat deja masa aceea?

Acesta si-a cerut scuze, le-a adus un bol cu nuci caju si le-a umplut din nou paharele. Aisha si-a dus la buze paharul si a realizat ca se imbata. Bine ca nu venise cu masina. Si-a rotit umerii, concentrata sa-si tina spatele drept. Vinul nu paruse s-o afecteze pe Anouk.
− Rhys are o buna prietena pe nume Jessica. E o fata de treaba. Anouk a strivit in gura o nuca caju si a inghitit-o. E lesbiana. Vorbesc ca ar vrea sa faca un copil impreuna.
Aisha a respirat anevoie. Cate optiuni aveau la dispozitie... Invidia usurinta cu care le manevra tineretul pe toate.

− Hm, mi se pare extraordinar. Era ingrozitor, se balbaia. Serios, a spus repede. Cred ca e fantastic. A facut o pauza. Era ridicola. Anouk nu avea s-o judece. Este extraordinar pentru ei, a adaugat. Dar tu ce parere ai despre asta?
− E alegerea lor. Eu nu am nici o implicare. Aisha se pregatea s-o intrerupa, dar Anouk a respins rapid obiectia prietenei ei.

− Am dreptate, nu are nici o legatura cu mine. Noi nu suntem casatoriti, nu suntem ca tine si Hector. Voi ati luat o hotarare impreuna. Anouk si-a trecut degetul pe buza paharului. O sa ma bucur pentru Rhys daca o sa aiba un copil cu Jessica. Ma bucur sa joc rolul matusicii in week-enduri si de sarbatori. Dar daca vreau sa dau bir cu fugitii, asa am sa fac. Daca vreau sa stau o luna intreaga concentrandu-ma doar asupra cartii, asa am sa fac. A impins paharul. N-am sa fiu mama.
Aisha nu gasea cuvintele necesare pentru a raspunde unei afirmatii asa de categorice. Ceva din referinta intamplatoare si indiferenta a acesteia la relatia ei cu Hector o duruse. De parca o casnicie excludea aventura, de parca o casnicie era lipsita de riscuri.

− Am primit un e-mail de la Art.
− De la canadian?
Aisha a dat vinovata din cap, dar era incapabila sa-si reprime un zambet triumfator. Nu voise sa sufle o vorba despre e-mail. Il primise cu o zi in urma la serviciu, doar doua randuri: Nu am putut sa te uit. Dar tu? Era un e-mail care solicita un raspuns. Insa nu raspunsese. Il lasase in inbox, dar toata ziua si seara recitise, entuziasmata cuvintele atat de explicite, de ademenitoare.
− Ce voia?
Aisha a repetat cuvintele din e-mail.
− Nu-i raspunde.
Anouk fusese vehementa, atat de sigura de alegerea pe care trebuia s-o faca. Oare era inchipuirea ei? Oare prietena ei era un pic suparata pe ea? Aisha nu a raspuns.
− Esti maritata, Aish. Nu-i raspunde.
Sfatul ei era asa de demodat, tonul ei asa de revoltat incat a presupus ca prietena ei glumea si Aisha a ras zgomotos.

×
Subiecte în articol: carte