x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecțiilor de Miercuri, la Rezidența BRD Scena9

Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecțiilor de Miercuri, la Rezidența BRD Scena9

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Mar 2022   •   10:26
Poeta Ileana Negrea deschide noul sezon offline al Intersecțiilor de Miercuri, la Rezidența BRD Scena9

Rezidența BRD Scena9 anunță cel de-al 8-lea sezon al programului INTERSECȚIILE DE MIERCURI, coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean. După 2 ani în online, întâlnirile cu personalități din lumea culturală se vor reîntoarce în spațiul din I.L. Caragiale 32, începând cu cea din urmă miercuri a lunii (30 martie).

Urmează opt dialoguri pe tema femininului, a identității feminine, a prejudecăților legate de feminitate. Prima invitată a programului este poeta și activista queer și mad Ileana Negrea, câștigătoare a Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.

„În acest sezon al Intersecțiilor, ne propunem o deconstrucție implicită a moștenirilor pe care le ducem cu noi, a limitărilor și mentalităților unilaterale, o explorare a versiunilor multiple și mereu personale de a ne construi propria identitate feminină. O construcție identitară, o alegere care mai devreme sau mai târziu, chiar fără să ne dăm seama,  ne va poziționa politic în lumea de azi. Propunem o analiză a felului în care aceste moșteniri și mentalități se reflectă în societate, în configurarea rolurilor sociale și profesionale, dar și în viața noastră, în cea mai profundă intimitate a fiecăreia dintre noi”, declară inițiatoarea proiectului, scriitoarea Svetlana Cârstean.

„Mama știa mai bine / Mă chema ca pe mamele ei / Cele care-au adus-o pe lume și dus-o în lume / Care-au trădat-o”, scrie Ileana Negrea în volumul de debut, Jumătate din viața mea de acum, publicat în 2021 la editura Fractalia. Pentru acest debut a primit Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima, decernat pe 15 ianuarie în fiecare an la Botoșani. Atribuirea premiului a stârnit reacții misogine, jigniri, comentarii situate departe de înțelegerea poeziei în primul rând, dar și a mesajului de profunzime pe care poeta îl sintetiza astfel. „Speram ca lumina reflectorului pusă pe cartea mea să însemne că aceasta va circula mai mult spre a ajunge la fete și femei care au nevoie de o voce ca a lor, de cineva care să ne povestească traumele, experiențele nefericite, dinamica asta socială în care suntem mai mereu pe ultimul loc.”

Ileana Negrea s-a născut la Ploiești în 1984 și este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.

Intrarea la evenimentul de miercuri, 31 martie, ora 19:30, este gratuită.

Intersecțiile de miercuri sunt un proiect creat și dezvoltat de scriitoarea Svetlana Cârstean. În prezent Intersecțiile se desfășoară în cadrul unui parteneriat de durată cu BRD Société Générale. Primul sezon al Intersecțiilor a avut loc în 2015, în cadrul candidaturii Bucureștiului pentru competiția Capitală Culturală Europeană 2021. Intersecțiile de miercuri Sezonul 8 sunt finanțate de Fundația9, co-produse și găzduite de Rezidența BRD Scena9.

×
Subiecte în articol: Ileana Negrea