x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cinci povești asiatice 

Cinci povești asiatice 

de Maria Coman     |    25 Apr 2023   •   07:45
Cinci povești asiatice 

Mika în viața reală La treizeci și cinci de ani, în viața Mikăi Suzuki domnește haosul. Ultima ei relație s-a încheiat dezastruos. Mika este o permanentă dezamăgire pentru părinții ei japonezi. Și, în plus, tocmai a fost concediată de la ultima ei slujbă măruntă.

Când ajunge însă în acel punct în care totul pare pierdut, primește un telefon de la Penny - fiica ei pe care a dat-o spre adopție cu șaisprezece ani în urmă. Mika își dorește, mai presus de orice, ca Penny să fie mândră de ea, așa că începe să înfrumusețeze detaliile realității ei de zi cu zi. Curând însă, ceea ce părea a fi doar o minciună nevinovată se transformă într-o imagine cu totul falsă asupra propriei vieți, una în care Mika este matură, chibzuită, împlinită atât pe plan profesional, cât și personal.

În cele din urmă, ea va trebui să înfrunte totuși adevărul - cu privire la ea însăși, la familia și la trecutul ei - și să răspundă la întrebarea: „Cine este Mika în viața reală?”.Dar oare va putea să aibă totul - să găsească iubirea, să o recâștige pe fiica ei și să trăiască viața pe care și-a dorit-o dintotdeauna?

 

Povestea lui Casey Han Faceți cunoștință cu Casey Han, o tânără aparent delicată, dar cu voință de fier, fiica crescută în Queens a unor imigranți coreeni. Casey nu-și permite nici măcar să viseze la stilul de viață luxos din Manhattan, dar se poartă ca și cum New Yorkul ar fi la degetul ei mic. E hotărâtă să reușească prin propriile puteri, ca să se elibereze de regulile stricte și moștenirile dureroase ale familiei sale. Însă va afla în curând că o diplomă în economie, chiar și de la Princeton, nu-ți garantează succesul în lumea reală, iar o relație cu un bărbat alb, de familie bună, nu înseamnă că ai găsit adevărata dragoste.

Când îi iese în cale o veche cunoștință, la picioarele lui Casey se deschide o lume a privilegiilor, puterii și strălucirii - dar cu ce preț? Prinsă între o comunitate tradițională dezrădăcinată și un oraș nemilos, unde orice e posibil, Casey trebuie să facă o alegere.

 

Cum am devenit doamna Mao După 27 de ani petrecuţi în China comunistă, Anchee Min îşi asumă, prin intermediul romanului Cum am devenit doamna Mao (2000), rolul pe care Nah, fiica cuplului dictatorial, a refuzat să-l joace, şi anume acela de biograf al doamnei Mao, femeia care vreme de 38 de ani a fost prima doamnă a Chinei, promotoare a Revoluţiei Culturale şi purtătoare a „stindardului culturii proletare”. Situându-se la graniţa fragilă dintre ficţiune şi realitatea istorică, romanul lui Anchee Min oscilează în permanenţă între naraţiunea obiectivă, la persoana a treia, şi vocea fictivă a doamnei Mao, ce dă seama de adevărata natură a celei care în istoria Chinei este cunoscută drept „demonul cu oase albe”. Prin inteligenţa diabolică de care a dat dovadă în timpul mariajului cu marele Mao Zedong şi cruzimea cu care a ordonat moartea a mii de oameni, dar şi prin frumuseţea sa incontestabilă, voinţa de fier şi notorietatea ca star de cinema, doamna Mao a scris o pagină marcantă în istoria comunismului, reînviată prin talentul celebrei Anchee Min.

 

Kim Jiyeong, născută în 1982 Kim Jiyeong are 33 de ani și o viață normală, un soț iubitor și o fetiță adorabilă. Locuiește într-un apartament modern, într-un cartier rezidențial nou din Seul. S-a născut într-o epocă în care fetele dobândiseră dreptul să meargă la școală, la facultate, să aibă o carieră. Ar trebui să fie fericită. Și totuși, într-o bună zi, tânăra începe să se poarte ciudat. La început, soțul crede că glumește imitându-și mama sau fostele colege de facultate. Dar în curând Jiyeong ajunge la psihiatru, iar răceala clinică a consemnării specialistului ne dezvăluie o dramă care nu este doar personală. Ca atâtea alte fete, Kim Jiyeong nu ar fi trebuit să se nască. Pentru că era fată, și-a dezamăgit părinții în clipa când a venit pe lume. Pentru că era fată, la școală și la facultate a fost tratată altfel decât colegii săi, exact cum i s-a întâmplat după absolvire, când și-a găsit o slujbă. Mai târziu și-a asumat rolul de mamă și s-a dedicat copilului, sacrificându-și cariera. Și atunci, să fie „nebunia” lui Kim Jiyeong o exprimare exacerbată a ceea ce simt toate celelalte femei?

Pavilionul plăcerilor La început, viaţa în Pavilionul Florii de Piersic părea a fi un vis. Înconjurată de flori exotice, bambuşi, fântâni răcoroase şi grădini colorate, Xiang Xiang se simţea mai bine ca oricând. A fost iniţiată în muzică, pictură, literatură, caligrafie şi, spre marea ei surpriză, în arta de a satisface bărbaţi. Căci doar ulterior a descoperit destinaţia sumbră a acestui frumos Pavilion al plăcerilor, care era de fapt un bordel de lux. Nici măcar atunci când va deveni favorita celor mai puternici bărbaţi, Xiang Xiang - supranumită Preţioasa Orhidee - nu va renunţa la visul ei de a fugi departe de Pavilion, de a-şi reîntâlni mama, de a-şi răzbuna tatăl şi de a afla dragostea adevărată. O femeie de 98 de ani, trăind la ora actuală în San Francisco, îşi povesteşte tinereţea petrecută în China anilor ’20, perioadă de glorie în care a împărtăşit faima de cea mai rafinată curtezană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: povesti asiatice