x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Poveștile ne deschid mintea. 9 cărți de citit în stele

Poveștile ne deschid mintea. 9 cărți de citit în stele

de Florian Saiu    |    25 Sep 2024   •   06:40
Poveștile ne deschid mintea. 9 cărți de citit în stele

Vă las mai jos câteva bijuterii editoriale, cele mai multe abia extrase din teascul tiparului.

Distopii fanteziste, poeme delicate, fresce urbane premiate cu generozitate, romane în partitură istorică, un thriller și un studiu științific - de toate pentru toți.

1. Talismanul

Autori: Stephen King și Peter Straub

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Ona Frantz

Doi scriitori excepționali și-au combinat talentul și inspirația într-o epopee dark fantasy de neuitat. Tânărul Jack Sawyer încearcă să găsească un cristal fermecat, singurul lucru care-i poate salva mama de la moarte. Căutarea Talismanului îl duce în teritorii dominate de violență, iar aventura se transformă într-o călătorie în inima întunecată a ororii. 

„Doi dintre cei mai importanți scriitori de horror ai lumii și-au propus să scrie împreună un roman fantasy. Rezultatul este Talismanul, nu doar o poveste bună despre un copil capabil să înfrunte pericole dintr-o altă lume pentru a-și salva mama, ci o experiență literară intensă” - Marian Coman, redactor-șef Armada.

2. Pravila borfașului

Autor: Colson Whitehead

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Bogdan Perdivară 

Pe fundalul mizer și tensionat al New Yorkului anilor ’70, familia borfașului, acum retras din branșă, Ray Carney, același din romanul Trișorii din Harlem, își continuă saga. De data aceasta, un act de generozitate părintească - să găsească bilete la concertul Jackson 5 pentru fiica sa adolescentă, May - îl face să suprapună iar statutul său de respectabil cap de familie cu cel de interlop fără voie. Romanul, bine strunit narativ, combină fără stridențe elemente polițiste, picarești și dramatice, strecurând nu în puține rânduri în pagină și detalii de epocă atent documentate. Ipochimeni pestriți, care mai de care mai pitorești, ne fac cu ochiul în cele trei părți cronologic distincte ale cărții: politicieni și polițiști corupți, incendiatori, recuperatori și borfași, activiști violenți și artiști cu năravuri excentrice. Colson Whitehead reușește să imprime personajelor vioiciune, un haz nebun și, adesea, le înzestrează cu o delicioasă istețime de absolvenți ai școlii vieții, care se potrivește ca o mănușă cu pescuitul în apele tulburi ale ghetoului. Un roman despre aspirație, crimă, familie, identitate și conexiuni, care devine comic prin juxtapunerile corupției și brutalității cu detaliile funcționării unei afaceri cu mobilă.

Roman câștigător al Gotham Book Prize 2024, desemnat Cea mai bună carte a anului de New York Times, Washington Post, Time, NPR și BookPage.

Colson Whitehead, dublu laureat al prestigiosului Pulitzer Prize, asemenea lui Faulkner și Updike, este una dintre vocile proeminente ale ficțiunii americane actuale.

3. Magia minții

Autor: Dr. James Doty,

Editura: Lifestyle, 2024

Traducere: Bogdan Ghiurco

Dr. James Doty, neurochirurg și neurolog, profesor la Universitatea Stanford, ne călăuzește în înțelegerea practicilor care modifică structura creierului: atenția, meditația, vizualizarea și compasiunea. Astfel de manifestări acționează ca o magie a minții care ne determină să privim lumea cu claritate, revendicându-ne puterea de acțiune, realizându-ne visurile și întinzându-le o mână de ajutor și celor pe care îi întâlnim în drumul vieții noastre.

4. Transmigrație

Autor: Pablo Maurette

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari

Un tânăr intelectual pasionat de opera lui Giordano Bruno, aflat la Chicago pentru a face un doctorat, începe în 2016 scrierea unui lung text confesiv în care dezvăluie că va fi ucis de o misterioasă mafie românească din America. Motivul ar fi că tânărul a început să cerceteze asasinarea cu 25 de ani înainte, în campusul Universităţii din Chicago, a profesorului Ioan Petru Culianu, unul dintre specialiştii cu autoritate în opera lui Bruno. Un sfert de secol mai târziu, în Buenos Aires, doi prieteni, împreună cu fratele doctorandului - între timp, dispărut fără urmă -, citesc manuscrisul care a ajuns pe neaşteptate în mâinile lor şi încearcă să-i dezlege enigmele. De-a lungul unei nopţi bahice pe care cei trei o petrec prin localurile metropolei argentiniene, lectura documentului se împleteşte cu reconstituirea asasinării faimosului profesor de istorie a religiilor, istoria României în secolul XX şi străvechea credinţă în metempsihoză.

5. Muza lui Dior

Autor: Marius Gabriel

Editura: Corint, 2024

Traducere: Carmen Ion

În 1944, Copper Reilly, o tânără americană proaspăt căsătorită, sosește la Paris, la scurt timp după eliberarea orașului. În vreme ce capitala Franței își sărbătorește libertatea, Copper se trezește prizonieră în căsnicia sa nefericită. Când soțul o înșală din nou, după multe alte trădări, ea cere divorțul. Rămasă singură în Paris, Copper cunoaște un designer fără notorietate, între două vârste, care creează pentru o casă de modă aflată în declin. Constată că firea lui timidă și reticentă față de posibilitatea de a dobândi celebritatea este în conflict cu îndrăzneala strălucitoare a ținutelor pe care le concepe. Numele său este Christian Dior. Dându-și seama de geniul lui, Copper îl îndeamnă pe Dior să lucreze pe cont propriu și îl ajută să scape de nesiguranță și temeri pentru a-și face un nume și a deveni faimos. Mai mult decât atât, înarmată doar cu un aparat de fotografiat și o mașină de scris, ea se avântă în lumea tumultuoasă și spectaculoasă a jurnalismului de modă. 

Un roman magnific care descrie în tușe vibrant viața în Paris după eliberarea de sub ocupația nazistă.

6. Soarele din oglindă

Autor: Mihai Mănuțiu

Editura: Școala Ardeleană, 2024

„Soarele din oglindă e, uneori, la fel de orbitor ca soarele de pe cer. Nu însă la fel de neîndurător. Cu oglinda te poți juca, poți chiar să te ascunzi în spatele ei. Dacă alegi unghiul potrivit, ți se permite să jonglezi, fără temeri, cu ceea ce pare de neîndurat. Oglinda e, totodată, o deschidere și un văl. Revelând, temperează. Estompând, îndeamnă privirea să-și creeze propriile-i lumi. Și, mai ales, îngăduie ca soarele să palpite și în regim nocturn. Deoarece acolo, în noapte, ai șansa să te întâlnești cel mai des cu dublii și cu semenii tăi. Acolo, în noapte, se spun poveștile cu miez enigmatic și se aud litaniile care ne mângâie și ne rezidesc. Așadar, Soarele din oglindă. Sub acest titlu se înșiruie cei 25 de ani de poezie ai mei. Primesc această antologie, cu recunoștință, ca pe un magnific dar din partea Editurii Școala Ardeleană, cu speranța că se vor bucura și alții de el” - Mihai Mănuțiu.

7. Bărbați singuri

Autoare: Ileana Popescu Bâldea

Editura: Școala Ardeleană, 2024

„Nu înșirasem cuvinte niciodată, nici într-un jurnal barem, dar aveam senzația stranie că mă asemăn cu autorul acela care tot scrie, ajunge la jumătatea cărții fără să știe ce vrea să spună și încotro se îndreaptă. Îmi lipsea linia pe care trebuia s-o urmez, îmi lipseau mobilul și entuziasmul. Golul din mine era imens, mă transformasem într-un robot fidel programării sale, într-o mașinărie care tânjea să devină om. Operam gândindu-mă la altceva, priveam fără să văd, concentrându-mă inconștient pe zumzet, vorbeam doar cu oameni în care mutasem o parte din mine, iar neputința față de propria-mi persoană mă depersonalizase într-atât, încât cu greu ar fi putut un străin să mă recompună”, Ileana Popescu Bâldea.

O carte (i)reală de identitate.

8. O lume aproape perfectă

Autoare: Diane Cook

Editura: Rao, 2024

Diane Cook imaginează, tulburător și îndrăzneț, cataclismul civilizației umane: o unică rezervație naturală numită Statul Sălbatic adăpostește ultimele rămășițe ale vieții din America de Nord și o mică bandă de nomazi, Comunitatea. O lume neospitalieră, suspicioasă, necruțătoare… 

O carte despre oameni disperați într-o lume în care spațiul locuibil se micșorează din ce în ce mai mult și resursele sunt din ce în ce mai incerte… dar și despre rezistența copiilor care se adaptează, chiar bucurându-se de circumstanțe care îi copleșesc pe adulții din jurul lor. Cook ridică, de asemenea, întrebări incomode: cât de departe va merge o persoană pentru a supraviețui? Ce sacrificii va face sau nu pentru cei pe care îi iubește? Această ficțiune ecologică horror explorează puncte dureroase ale inimii umane.

9. Un animal sălbatic

Autor: Joël Dicker

Editura: Trei, 2024

Traducere: Alunița Voiculescu

În iulie 2022, doi răufăcători sunt pe punctul să jefuiască un mare magazin de bijuterii din Geneva. Dar jaful este departe de-a fi un simplu fapt divers. Cu 20 de zile înainte, într-un cartier de lux de pe malul lacului Léman, Sophie Braun se pregătea să sărbătorească 40 de ani. Stătea împreună cu familia într-o vilă superbă lângă pădure și viața îi surâdea. Însă lumea idilică începe să se clatine. Soțul ei este încurcat în micile lui aranjamente. Vecinul lor, un polițist cu reputație impecabilă, e fascinat până la obsesie de ea și o spionează în momente intime. Iar un vagabond misterios îi oferă un cadou care o va bulversa. Va fi nevoie de multe călătorii în trecut, departe de Geneva, pentru a ajunge la originea acestei intrigi diabolice, din care nimeni nu scapă nevătămat. Nici măcar cititorul. Cu Un animal sălbatic, Dicker semnează un polar dublat de un thriller psihologic care îți taie răsuflarea și care amintește de ce, de la Adevărul despre cazul Harry Quebert, autorul a devenit un fenomen editorial în întreaga lume, cu peste 20 de milioane de cititori.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: povesti cărţi editoriale stele