x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Cinci povești incredibile

Cinci povești incredibile

de Maria Coman     |    09 Mai 2023   •   08:15
Cinci povești incredibile

Întâmplări recente sau aproape recente, care au schimbat lumea și care ne-au schimbat viețile. Sunt câteva povești de prin diverse colțuri ale lumii care merită atenția noastră, mai ales că ne pun în context evenimente apropiate zilelor noastre. 

Jilțul Vulturului Este anul 2020, iar la Consiliul de Securitate, idealistul președinte mexican Lorenzo Terán îndrăznește să voteze împotriva Statelor Unite ale Americii. Urmează o cruntă răzbunare a Washingtonului, în urma căreia accesul mexicanilor la telefoane, faxuri și e-mail este oprit. Personajelor nu le mai rămâne decât să se folosească de epistole pentru a-și transmite dorința de putere, bârfele, trădările și cele mai ascunse gânduri, într-o frescă socială extrem de familiară nouă.

Fuentes se folosește de umorul negru pentru a exemplifica ambiția oarbă, carierismul și avariția oamenilor aflați în cursa pentru conducerea țării, alcătuind o comedie umană exemplară.

Hăituit Acțiunea romanului se petrece în cele patruzeci și șase de minute cât durează interpretarea Simfoniei Eroica de Beethoven, într-o sală de concerte devenită refugiul unui tânăr care a renunțat la frământările vieții politice. Vechii săi tovarăși, care acum îl urmăresc, îl așteaptă însă pe ultimele rânduri. Hăituit este o poveste plină de tensiune, în care timpul istoric se dizolvă în creuzetul realismului magic și al tiraniei.

Alejo Carpentier stăpânește excepțional limbajul și tehnica narativă și, folosindu-se de spiralele thrillerului său baroc, recreează prin pluralitatea vocilor – naratorul, urmăritul, casierul – atât climatul adeseori turbulent din Cuba, cât și iluminările care ne oferă cheia pentru a înțelege evenimentele din viața personajelor: lupta politică, relațiile amoroase și de familie, frământările religioase și sfâșierile conștiinței.

 

Simon Un secol de istorie armeană, văzut prin prisma femeilor dintr-un orășel de munte, se desfășoară în Simon, noul bestseller internațional al scriitoarei Narine Abgarian. Simon ne atrage într-un vârtej de povești, în care duritatea vieții se îngemănează cu delicatețea iubirii, iar tragicul și sumbrul se întrețes cu umorul și exuberanța. Într-un orășel din Armenia, moare zidarul Simon. A avut o viață lungă, s-a bucurat de respect, dar a fost cunoscut și pentru numeroasele sale aventuri amoroase. La înmormântare se adună toate femeile pe care le-a iubit: Susanna, prima dragoste, fata cu o copilărie invadată de tenebre, Eliza, modestă și tandră, trădată de propriul soț, Sofia, frivolă și plină de viață, dar marcată de suferința numeroaselor sarcini pierdute, Silvia, internată cândva abuziv într-un spital de psihiatrie, fără dreptul de a-și mai vedea copilul. Pentru ele, iubirea lui Simon a fost vraja care le-a schimbat complet soarta. Și să nu uităm de Melania, soția care a învățat cu timpul să se resemneze cu aventurile lui, punând însă la cale din când în când câte un scandal cu țipete și veselă spartă, pentru a-și păstra demnitatea, sau de Sașia Vardanuș, personajul aproape magic, care însoțește ca un fel de cor antic povestea fiecăreia dintre femei.

Un occident răpit Publicat în 1983, în revista Le Débat, Un Occident răpit este uluitor prin acuratețea chirurgicală a analizei epocii și prin capacitatea vizionară de a prevedea dilemele Europei în secolul XXI. Elegie pentru Europa și îndemn la recuperarea valorilor culturale ale acesteia, ca unică modalitate de salvare în fața pericolelor Istoriei și dezintegrării, eseul lui Milan Kundera reprezintă o adevărată profesiune de credință, la fel ca discursul Literatura și națiunile mici, citit la un congres al scriitorilor din Cehoslovacia în 1967, înaintea Primăverii de la Praga. Înainte și după stabilirea în Franța, Kundera se dovedește, prin aceste două texte incluse în volumul de față, un adevărat umanist militant, al cărui demers îmbină idealismul cu luciditatea și realismul cu speranța.

Diavolul din orașul alb Expoziția Universală de la Chicago din 1893 – Orașul Alb – a marcat lumea sfârșitului de secol al XIX-lea. În paginile acestei cărți veți citi povestea incredibilă a realizării expoziției și a doi bărbați – unul, arhitect, celălalt, criminal în serie – ale căror destine s-au întrepătruns în decorul grandios care întruchipa cursa fără obstacole a Americii către progres. Arhitectul este Daniel H. Burnham, directorul de lucrări al Orașului Alb, un spațiu grandios, vizionar, cu clădiri albe, amplasate într-un adevărat paradis pământean cu canale și grădini. Criminalul este H.H. Holmes, un medic chipeș, cu ochii albaștri și pătrunzători, care se foloseşte de atracția provocată de expoziția universală – și de propriul farmec satanic – pentru a atrage zeci de tinere spre moarte. Cei doi bărbați diferiți, dar la fel de hotărâți, împreună cu un grup remarcabil de personaje secundare pline de culoare, printre care se numără Buffalo Bill, George Ferris, Thomas Edison, Theodore Dreiser și arhiducele Franz Ferdinand, sunt aduși la viață în această hipnotică, extrem de colorată poveste a legendarei expoziții care a transformat America și a pregătit-o pentru secolul XX.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 



 

×
Subiecte în articol: povesti viata evenimente