„Opera sa imensă scrisă în nynorsk (nr. una din cele două variante de norvegiană) și care acoperă o varietate de genuri constă într-o multitudine de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri. Deși este astăzi unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din lume, el a devenit, de asemenea, din ce în ce mai recunoscut pentru proza sa”, a explicat Academia.
Jan Fosse a fost tradus și în română cu „Numele celălalt. Septologie”, la editura Pandora M. Primul său roman, „Roșu, Negru”, a fost publicat în 1983, deși el consideră că o nuvelă „El”, publicată într-un ziar studențesc în 1981, este debutul său literar. Succesul ca scriitor l-a atins prima dată în 1989 cu romanul „Casa de bărci”.
Născut în Haugesund, Norvegia, în 1959, el a suferit un accident grav la șapte ani, moment care a avut un mare impact asupra scriiturii sale. Este unul dintre cei mai interpretați dramaturgi din Europa, potrivit The Guardian.
Premiile Nobel 2023 care recompensează eforturile realizate pentru cunoaşterea şi aprofundarea realizărilor spiritului uman sunt decernate în perioada 2-9 octombrie, la Stockholm şi Oslo.
În urmă cu un an, sciitoarea franceză Annie Ernaux a fost recompensată cu Premiul Nobel „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, precizează Comitetul Nobel.
Săptămâna premiilor Nobel 2023 a început luni, 2 octombrie, cu decernarea premiului pentru Medicină. Marți, 3 octombrie, a fost acordată distincția pentru Fizică, iar miercuri, 4 octombrie, pentru Chimie.
Vineri, 6 octombrie, va fi oferit Premiu Nobel pentru Pace. Anunţarea Premiilor Nobel se încheie, luni, 9 octombrie, cu Premiul Sveriges Riksbank pentru Economie în memoria lui Alfred Nobel, iniţiatorul premiilor Nobel.
Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost, din nou, pe lista favoriților.
Alţi laureaţi "obişnuiţi" ai premiului Nobel sunt recurenţi pe listele criticilor, printre care ungurii Péter Nadas şi Laszlo Krasznahorkai, precum şi francezii Michel Houellebecq şi Maryse Condé.