În urmă cu patruzeci de ani, Charles Manson a fost condamnat la moarte pentru că a pus la cale uciderea actriţei Sharon Tate (soţia regizorului Roman Polanski) şi a altor câtorva persoane. Ucigaşul n-a fost însă executat, statul California abolind, între timp, pedeapsa capitală.
Sentinţa a fost schimbată în închisoare pe viaţă. În detenţie, criminalul are un statut de vedetă. Despre el au fost scrise cărţi, s-au realizat documentare tv, jurnaliştii îl caută pentru interviuri.
Dacă daţi căutare pe Google e imposibil să nu le descoperiţi. Veţi face cunoştinţă cu un asasin celebru în anii '60, pletos ca un hippy, cu o svastică tatuată pe frunte, de o volubilitate remarcabilă, cu o gesticulaţie amplă, de pastor în faţa credincioşilor, încercând chiar şi din celula unde se află să exercite aceeaşi fascinaţie pe care a avut-o odinioară asupra prozeliţilor săi.
Fără doar şi poate, "Păpuşa Adormită", romanul lui Jeffery Deaver, este inspirat de cazul amintit mai sus. Protagonistul, Daniel Pell, cunoscut şi ca "fiul lui Manson", păşeşte cu mare atenţie pe urmele mentorului său. Îşi adună în jur un grup de fideli - Familia -, care i se supun fără crâcnire. După un proces răsunător, juriul din districtul Monterey îl găseşte vinovat de mai multe crime şi e aruncat în temniţă.
PERSUASIUNE. La un moment dat, deţinutul primeşte vizita unei specialiste în interogatorii şi în interpretarea limbajului corporal, Kathryn Dance. Aceasta anchetează noi aspecte legate de omorurile lui Pell. Profitând de conjunctura mutării dintr-o închisoare în alta, prizonierul reuşeşte să evadeze. Cartea istoriseşte tocmai eforturile disperate ale poliţiei de a pune din nou mâna pe el. De o abilitate diabolică, seducător, folosind cu succes tehnici de manipulare, disimulându-şi la perfecţie ticăloşia, ca un actor de mare talent, inventându-şi zeci de biografii, lipsit de scrupule când e vorba să-şi apere viaţa, el reuşeşte să scape o vreme de urmăritorii săi, presărând alte victime pe unde trece. Are o mare putere de a controla firile mai slabe, o extraordinară capacitate de persuasiune, izbutind chiar să-i determine pe unii dintre cei aflaţi în anturajul său să comită asasinate în locul lui. "Eu sunt cel care îşi controlează sufletul şi tot eu sunt acela care te pune să faci lucruri de care nu te credeai vreodată în stare. Eu sunt cel care cântă la flaut şi te conduce în locurile în care îţi e frică să mergi." - declară el cu emfază. Pe cine nu poate să-l controleze îl ucide.
SETE DE PUTERE. O victimă poate fi şi Kathryne Dance, care i-a intuit jocul diabolic şi nu poate fi dominată. Dar tentativa lui Pell de a o suprima eşuează, şi liniştea se instaurează din nou în ţinutul pe care l-a evocat şi John Steinbeck.
Dacă spui Jeffery Deaver spui thriller de cea mai înaltă calitate. Ca şi în celebrul său "Colecţionarul de oase", ecranizat cu Denzel Washington în rolul principal, "Păpuşa Adormită" are o desfăşurare halucinantă. Împuşcături, explozii, urmăriri, răsturnări de situaţie se succed într-o cavalcadă nebună. Însă marele merit al scriitorului constă în priceperea sa de a pătrunde în psihologia criminalilor, şi de a le pricepe şi dezvălui resorturile care îi determină să apuce pe căile fărădelegii. Ca şi în alte ocazii, e vorba de o incomensurabilă sete de putere, pe care aceştia nu o pot dobândi decât prin crimă.
CEL INTEROGAT. "... Cum începuseră să vorbească despre călătoria spre Santa Cruz, fata începuse să ezite să dea răspunsurile pe loc, îşi acoperise părţi din faţă şi din urechi - gesturi de negare - şi se uitase spre fereastră - aversiune. Încercând să pară calmă şi relaxată, îşi trădase starea de stres prin mişcarea piciorului. Dance observă urme de stres şi înţelese că fata era în faza de negare. Probabil că tot ce îi putea spune Theresa putea fi verificat. Dar minciuna include şi răspunsurile evazive sau omisiunile. Erau semnale clare că Theresa nu îi spunea chiar tot."
"Apoi Baxter se împletici înapoi, cu o expresie uimită, în timp ce Pell îi înfigea un cuţit în burtă şi în piept. Sângerând abundent, Baxter căzu în genunchi, încercând să îşi scoată spray-ul paralizant. Pell îl apucă de umeri şi îl întoarse înspre matahala care tocmai descărca pistolul Taser. Impulsul electric trecu pe lângă el. Pell îl împinse pe Baxter deoparte şi sări înspre gardian. Matahala încremeni, uitându-se la cuţit şi ţinând acum inutilul pistol Taser în mână... Pell se năpusti înainte, se feri de loviturile bărbatului de culoare şi îl lovi puternic de câteva zeci de ori cu vârful cuţitului din mână."
Biografie
Jeffery Deaver a obţinut diploma în jurnalism la Universitatea Missouri. S-a înscris apoi la Şcoala de Drept Fordham, lucrând apoi pentru The New York Times sau Wall Street Journal. A început să scrie de la vârsta de 11 ani. A fost editorul revistei Şcolii pe care a urmat-o. Scrie în orice ambianţă s-ar afla - într-o cameră de hotel, în avion, chiar şi în bucătăria casei sale, atunci când i se face curat în birou. De obicei, documentarea pentru un roman durează cam opt luni, timp în care consultă diverse lucrări, ziare, sau navighează pe internet. Uneori, ia interviuri unor persoane, pentru a aprofunda o problemă.
Citește pe Antena3.ro