x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Puţină istorie: Caesar şi Caligula

Puţină istorie: Caesar şi Caligula

18 Noi 2010   •   20:08
Puţină istorie: Caesar şi Caligula
138245-untitled-1.jpgPrimul este "Caesar imperator". Cartea este o biografie a lui Caius Iulius Caesar, cel care a pus bazele Imperiului Roman, cu­ce­rind Gallia, Hispania, Egiptul. Autorul adoptă poziţia unui con­fident-secretar al personajului, astfel încât acesta apare foarte apropiat de cititor.

În plus, ro­ma­nul beneficiază de consul­tarea foarte atentă a lu­crărilor lui Cae­sar, "Des­pre răz­boiul galic" şi "Despre răz­bo­iul civil", din care nu­me­roa­se pasaje sunt parafrazate, re­zul­­tatul fiind o imagine foarte vie a acestui important personaj al istoriei universale. Volumul este sem­nat de Max Gallo, membru al Academiei Fran­ce­ze din anul 2007, recompensat cu numeroase premii şi distincţii ale statului francez – o prezenţă ac­ti­vă în spaţiul cultural şi literar francez şi european.

"Caligula – Tiranul Romei" spune povestea lui Gaius Iulius Caesar Augustus Germanicus, cel de-al treilea împărat roman, un nume sinonim cu decadenţa, cruzimea şi nebunia. Romanul pleacă de la istoria sclavului Rufus. Acesta trăieşte departe de corupţia curţii imperiale.

Stăpânul lui este îmblânzitor de animale, pe care le pregăteşte pentru arena gladiatorilor, iar Ru­fus descoperă că are un ta­lent înnăscut de dresor. În arenă, Rufus face cunoştinţă cu Cupido, unul dintre cei mai mari gladiatori ai Romei, care îi va deveni cel mai bun prieten. Reputaţia sa de îmblân­zitor de animale şi prietenia cu Cupido atrag însă atenţia îm­păratului, care caută un îngrijitor pentru elefantul impe­rial.

Rufus este cumpărat de la stăpânul lui şi adus la palat, unde viaţa este dictată de ritmul capriciilor lui Caligula. Acesta este pe cât de generos, pe atât de violent – un megaloman care se declară zeu şi, în acelaşi timp, trăieşte cu teama permanentă a unor comploturi. Însă teama lui nu este complet nejustificată. Curtea îi este înţesată de intrigi, iar Rufus şi Cupido se trezesc în miezul unei conspiraţii care are drept scop asasinarea lui Caligula. Dar poate un sclav să decidă soarta unui împărat?


Semnale editoriale
Europa ● Leda. Un roman ce goneşte frenetic pagină după pagină în ritmul rulajului unui autocar pe autostrăzile Europei... Autocarul ultramodern, ultradotat, ultraluminat poartă dezlănţuit o delegaţie cosmopolită formată din lectori de limbi străine ce au pornit cu jalba-n băţ din nordul Italiei cu destinaţia Parlamentul European, pentru a-şi expune doleanţele înaintea înaltului for european. Dar treptat vieţile eroilor – mai mult sau mai puţin excentrice – îşi deschid secretele, obsesiile, iluziile, ticurile, dezmăgirile, pasiunile, frustrările într-un turbion tragicomic, cu un deznodământ total neaşteptat.

Învăţăturile lui Shamu ● Humanitas. Colecţia Practic vă propune un volum de excepţie, un  ghid motivaţional, un manual de psihologie a anima­lelor şi, totodată, un volum de memorii, Amy Sutherland. "În micul şi intimul zoo numit căsnicie, cartea aceasta ne reaminteşte neîncetat că partenerii de viaţă sunt simple primate bipede care se străduiesc să convieţuiască", scrie Globe and Mail în timp ce Buffalo News scrie: "Un manual de dresaj al animalelor şi un îndreptar plin de haz pentru viaţa în doi".

Dimiter ● Litera. Albania, 1973. Un prizonier misterios, fără identitate, este supus unor torturi inimaginabile, dar păstrează o tăcere suspectă şi, în cele din urmă, eva­dează. Într-o sală de interogatoriu din Albania, gardienii torturează un individ acuzat de spionaj. După ce evadează, anchetatorii îşi dau seama că nu era nimeni altul decât Paul Dimiter, "agentul din iad", despre care circula zvonul că l-ar fi omorât pe liderul nord-vietnamez Ho Şi Min. Un thriller psihologic cu temă religioasă, o dilemă cutremurătoare, ţesută abil în jurul lui Dimiter: este fiinţă umană sau diavol?

×
Subiecte în articol: carte jurnalul tv