x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Raftul Denisei

Raftul Denisei

23 Noi 2008   •   00:00

Cu ocazia Târgului de carte, Humanitas Fiction îşi adaugă alte două titluri extrem de interesante în colecţia Raftul Denisei.



Sorgul roşu

Care este cea mai mare cruzime faţă de victimele unei istorii atroce? Uitarea. Împotriva ei luptă naratorul poveştii tragice a trei generaţii ale unei familii chineze, din anii ’30 până în deceniul al optulea. În ţinutul Gaomi, patria sorgului roşu, viaţa îşi iese din matcă o dată cu invazia japoneză şi nu se va mai reaşeza nicicând; îi urmează războiul civil, instaurarea comunismului şi Revoluţia Culturală. Ecranizarea romanului Sorgul roşu, în regia lui Zhang Yimou, a fost distinsă cu Ursul de aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1988.

O mie şi unade nopţi şi zile

Suntem în a o mie doua noapte arabă. Vizirul Dandan tocmai a aflat că şireata sa fiică Seherezada a izbutit să-şi salveze viaţa. Puterile magice ale poveştii au reuşit ca întotdeauna să purifice conştiinţa umană. Dar oare cât durează efectul acestui miraculos antidot? Se întreabă cu tristeţe Seherezada, îndoindu-se de perfecta curăţenie morală a soţului său. Viitorul nu se anunţă deloc senin, mai ales că dincolo de zidurile palatului e o lume la fel de frământată şi de mânată de ambiţii, unde pericolele se ivesc la fiecare pas. O serie de întâmplări stranii, avându-i ca protagonişti pe unii dintre supuşii sultanului, îi iau prin surprindere pe oamenii care se considerau în sfârşit în afara oricărei primejdii.

×
Subiecte în articol: carte