Kay Scarpetta, protagonista a mai multor romane ale Patriciei Cornwell, are un CV impresionant. In romanul "Ratiuni criminale" o intalnim ocupand o pozitie cheie in cadrul Academiei de Medicina Legala din Hollywood, Florida.
Avand la dispozitie o aparatura ultramoderna si o echipa de elita, ea analizeaza scene ale crimelor, participa la autopsii, studiaza cum functioneaza creierul asasinilor, tine prelegeri unor cursanti dornici sa ajunga la nivelul ei de profesionalism. Are o activitate frenetica si-si lasa deseori problemele personale in plan secund. si asta numai pentru a cerceta "vieti lipsite de importanta, deprimante, goale si inspaimantatoare".
Din nefericire, zilnic i se aduc la cunostinta faradelegi – disparitii ciudate, rapiri, violuri, crime. Solutionarea cazurilor sta sub semnul urgentei. Sunt si multe, si complicate. Iar unele, desi nu par a avea legatura intre ele, se dovedesc a fi consecinta unor acte savarsite de indivizi care actioneaza dupa un plan stabilit in comun.
Ce diferenta intre un policier de altadata si un thriller de azi! Politistul de odinioara urmarea sa elucideze o singura infractiune, de obicei intr-un spatiu inchis, iar pentru a rezolva enigma ii era destul sa-si puna la lucru "micile celule cenusii". In investigatiile moderne, descalcirea evenimentelor tenebroase se datoreaza unui grup de experti din care fac parte criminalisti, medici legisti, profileri, cercetatori in laboratoare si multi altii. Romanul Patriciei Cornwell este si un omagiu adus acestor oameni de inalta specialitate, care, de cele mai multe ori, raman anonimi.
Pentru a ne familiariza cu munca lor, autoarea s-a documentat temeinic, astfel incat din paginile cartii aflam cum se procedeaza cand se recolteaza probe de sange de la locul unui asasinat, cum se vede la tomograf creierul unui criminal, cum se fac probele balistice pentru a stabili daca o arma a fost sau nu folosita intr-o omucidere, ce priceperi trebuie sa ai pentru a smulge de la un detinut confesiuni revelatoare. Deseori, munca acestor specialisti pare plicticoasa, amenintata de rutina, neavand nici o tangenta cu spectacolul stralucitor, dar neverosimil, pe care-l ofereau Sherlock Holmes si Hercule Poirot.
In afara de Kay Scarpetta, in "Ratiuni criminale" sunt si alte personaje memorabile: Lucy, nepoata ei excentrica, Pete Marino, seful serviciului de investigatii al Academiei, doctorii Benton Wesley, Bronson, Joe Amos, politista Reba Wagner. Intre ei relatiile nu sunt intotdeauna amicale, dar e si normal, traiesc in permanenta intr-o tensiune formidabila, deseori contempla imagini de cosmar, care ii tulbura, le dau peste cap viata. Esentiala ramane insa dorinta care ii anima, aceea de a face lumina in cazurile cu care se confrunta.
Criminalii prezentati in carte sunt infricosatori. Basile Jenrette rapeste femei, le scoate ochii, le violeaza si apoi le omoara. Hog este mai sofisticat, e un asasin cu personalitati multiple, dornic sa anihileze vointa victimelor sale, inainte de a le ucide. Cineva ii intuieste perfect comportamentul: "Umilire. Control. Degradare totala, care face victima aproape neputincioasa... ucigasul reproduce ceva din propria lui viata. Pesemne copilaria. Abuz sexual, posibil. Fa-le altora ce ti s-a facut tie".
Te intrebi de unde stie Patricia Cornwell atatea despre oamenii certati cu legea. Raspunsul e simplu atunci cand ii afli activitatea profesionala. In palmaresul ei figureaza si functia de Director al Departamentului de stiinte Criminalistice Aplicate din cadrul Academiei Nationale de Criminalistica, SUA. O experienta fabuloasa pentru un scriitor!