x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Remarcabile făpturi inteligente, o poveste despre forța vulnerabilității

Remarcabile făpturi inteligente, o poveste despre forța vulnerabilității

26 Ian 2023   •   23:15
Remarcabile făpturi inteligente, o poveste despre forța vulnerabilității

Romanul scriitoarei americane Shelby Van Pelt a fost ales de Amazon cartea anului 2022.

Bestseller New York Times încă de la apariție, Remarcabile făpturi inteligente, romanul de debut al scriitoarei americane Shelby Van Pelt publicat de Editura Trei, a fost ales cartea anului 2022 de către echipa editorială a Amazon Books. Shelby Van Pelt a folosit în roman o strategie narativă care poate părea riscantă, dar până la urmă s-a dovedit un succes. Scriitoarea adoptă ca narator al cărții un personaj nonuman, o uriașă caracatiță de Pacific, care devine unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale sale. „Ne-am îndrăgostit cu toții de uluitorul roman de debut al lui Shelby Van Pelt, Remarcabile făpturi inteligente”, spune Sarah Gelman, director editorial al Amazon Books. „Acest roman este cu totul original și reușește cumva să fie în același timp dulce, emoționant, amuzant și înțelept. Încă am în minte personajele lui și în special înțeleapta caracatiță din centrul poveștii”, mai spune oficialul Amazon Books.

Amploarea succesului romanului a surprins-o chiar și pe Van Pelt. „Nu mi-am imaginat niciodată că mica mea poveste cu o caracatiță va impresiona atât de mulți oameni! Iar faptul că cititorii o împărtășesc cu cei dragi din toate generațiile îmi umple inima de bucurie”, a spus scriitoarea.

 Remarcabile făpturi inteligente, o poveste despre forța vulnerabilității

Scriitorul american Jamie Ford este convins că Shelby Van Pelt „a reușit imposibilul”, adică a creat o poveste perfectă – duioasă, cu mister bine dozat și captivantă - cu personaje imperfecte. Iar aceasta nu este o întâmplare, ci face parte chiar din strategia autoarei. „Este foarte plictisitor să citești povești despre oameni perfecți, așa că personajele mele sunt întotdeauna un mic dezastru. Sunt o structură solidă, dar au nevoie de reparații serioase”, explică Van Pelt.

Caracterizarea i se aplică Tovei Sullivan, o femeie trecută de 70 de ani, văduvă, care poartă cu stoicism durerea pierderii unicului ei fiu exact în ziua când împlinea 18 ani. Singurătatea, mai mult decât nevoia de bani o determină să accepte o slujbă de îngrijitoare la acvariul din Sowell Bay. Acolo, în captivitate, își trăiește ultimele zile Marcellus, o caracatiță gigantică de Pacific cu speranță de viață de 4 ani, adică 1460 de zile, dintre care deja au trecut 1299.

Observator imparțial, perspicace, cu un umor subtil – englezesc, s-ar putea spune, dacă n-ar fi vorba despre un octopod – Marcellus este altruist și empatic, deși pare a trăi o dramă comună cu alte personaje – Tova, spre exemplu sau Cameron, tânărul deosebit de inteligent, dar ispitit de tentația ratării. „Multe personaje se confruntă cu aceeași problemă, în moduri diferite”, explică Shelby Van Pelt. „Sunt blocate și îi ignoră pe toți care încearcă să le ajute. Au nevoie de prietenii adevărate, dar ca să ajungă la ele trebuie să-și dezvăluie vulnerabilitatea, iar asta e ceva greu. Scriu din proprie experiență, pentru că lucrul acesta e greu și pentru mine. Cu siguranță am și eu un strop din stoicismul bunicii mele suedeze, ca mi-a inspirat personajul Tova”, spune scriitoarea într-un interviu pentru Write or Die Magazine.

Tova și Cameron, două dintre personajele centrale ale romanului, trebuie să deprindă, la fel ca și octopodul Marcellus lecția vulnerabilității. Pentru că, doar prin asumarea acesteia se deschide o poartă către ceilalți. Și astfel, chiar în momentul când toate opțiunile păreau epuizate, viața dovedește o creativitate excepțională în a o lua de la început.

 „Probabil și caracatițele cred că au cele mai bune idei!”

Inadaptarea, solitudinea, pierderea celor dragi, resemnarea sunt câteva dintre temele romanului Remarcabile făpturi inteligente, o carte care reușește să abordeze teme profunde într-o notă optimistă, senină și chiar cu umor. Iar aceasta nu este singura contradicție a romanului de debut al lui Shelby Van Pelt. Deși alege ca narator și observator al realităților umane o caracatiță, scriitoarea americană creează o poveste perfect ancorată în realitate. Van Pelt s-a documentat serios cu ajutorul unor biologi marini, astfel încât toate referirile la specie sunt exacte și totodată a creat prin Marcellus un personaj complex, cu profil psihologic bine determinat. Deși resemnat, fără curajul să-și asume riscuri, însigurat, personajul Marcellus nu-și pierde niciodată umorul și eleganța și reușește prin relațiile pe care le stabilește cu celelalte personaje să susțină o pledoarie despre prietenie, sacrificiu, altruism și speranță. Se pare că uneori oamenii au nevoie de imboldul prietenilor necuvântători.

În interviul pentru Write or Die Magazine, Shelby Van Pelt povestește că în pandemie a asistat la un curs online urmat de fiica sa cu tema „Cum să te conectezi cu pisica ta”. O replică a profesorului i-a atras atenția. Acesta spunea că pisicile sunt convinse că au întotdeauna cele mai bune idei. Dacă ele se tolănesc la soare, se întreabă de ce nu fac și stăpânii lor același lucru. „Probabil și caracatițele cred că ele au cele mai bune idei. Și sunt exasperate că noi, oamenii, nu reușim să le ascultăm”, mai spune autoarea romanului Remarcabile făpturi inteligente publicat de Editura Trei.

×