x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Romanul la care visează Piersic Jr

Romanul la care visează Piersic Jr

de Oana-Maria Baltoc    |    18 Iul 2009   •   00:00
Romanul la care visează Piersic Jr
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

"Mi-e foarte greu să vorbesc neîntrebat, nu se moşteneşte nimic genetic şi nu am darul ăsta al vorbirii", a mărturisit emoţionat Florin Piersic Jr la evenimentul de lansare a primei sale cărţi, "Opere cumplite. Volumul unu", organizat joi seară pe terasa Green Hours.



Tânărul regizor şi actor a ţinut să precizeze că îl deranjează sintagma - Florin Piersic, scriitorul - pentru că nu se poate considera scriitor.

"Mă deranjează acest lucru la fel cum nu mi se pare potrivit să se vorbească despre această carte ca fiind primul volum din «Opere cumplite». Probabil că nici nu va exista un volum doi. Scrisul este complicat. Şi în acest caz funcţionez ciudat. Sunt dependent de locul în care mă aflu şi există locuri în care pot deveni creativ. Atunci aleargă degetele pe tastatură. Nu mă întorc să mă uit la ceea ce scriu decât după ce am terminat. La momentul de faţă nici nu îndrăznesc să mă gândesc la un roman, este doar un vis pe care nu am idee dacă am să-l împlinesc, lucrez la el, dar s-ar putea să dureze ani, s-ar putea să nu aibă nici o finalitate. Am un respect prea mare pentru breasla asta, care m-a primit într-un fel în braţele ei, ca să nu fiu foarte critic. Dacă o să existe un roman, va trebui să fiu foarte mulţumit de el ca să dau un manuscris editurii."

COLABORARE PE MAIL
"Opere cumplite. Volumul unu", editat la Humanitas, se prezintă ca o antologie în care se regăsesc poveşti sau ficţiuni reale scrise de Florin Piersic Jr de-a lungul timpului pentru diverse publicaţii. De asemenea, o treime din carte este constituită dintr-o serie de materiale pe care autorul nu a crezut că le va publica vreodată şi pe care le consideră foarte personale. Cuvântul scris este ilustrat printr-o serie de desene, realizate de Ioana Alexandra Diaconu, o artistă de 22 de ani, pe care Piersic Jr a cunoscut-o pe mail, acesta fiind de altfel şi modalitatea prin care au lucrat pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

"Mi-a trimis câteva desene făcute de ea şi am fost fermecat instantaneu. Am întrebat-o dacă nu vrea să deseneze penru cartea mea şi în momentul în care am avut clară ordinea poveştilor din carte i-am trimis nişte mici rezumate. Ea nu a citit cartea decât după ce ne-am întâlnit a doua oară în viaţă faţă în faţă, la Bookfest", a povestit Florin Piersic.

DEBUT SUB SEMNUL GRIPEI PORCINE
Autorul a mai precizat că în prima sa carte tratează toate bolile psihice ale societăţii contemporane: "Există câteva poveşti care sunt ancorate în cotidianul de aici, dar nu vreau să fie o carte valabilă doar în Bucureşti, România, cu probleme care ne dor numai pe noi şi de care se miră ei acolo, departe. În carte sunt prezente personaje care pot fi întâlnite în orice spaţiu geografic".

În cadrul evenimentului, Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, a povestit că a îndrăznit să lanseze cartea în librării în absenţa autorului, un experiment de care Piersic s-a declarat mulţumit. "Am venit înapoi din SUA cu măscuţă la gură. Îmi era frică de gripa porcină, eram singurul om din avion care purta aşa ceva. Am ajuns seara şi am trecut pe la librărie ca să iau cartea pentru mama mea.

Am avut o senzaţie foarte mişto când am luat cartea de pe raft. Din acel moment acest obiect nu mi-a mai aparţinut. Dacă empatizaţi cu vreuna dintre poveştile din carte, pentru mine acest volum este un pariu câştigat."

×
Subiecte în articol: carte piersic