x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena Crimei. Chimia morţii

Scena Crimei. Chimia morţii

de George Arion    |    24 Ian 2013   •   07:27
Scena Crimei. Chimia morţii

David Hunter, un fost eminent antropolog medico-legist a suferit o pierdere cumplită. Soţia şi fiica lui şi-au găsit sfârşitul într-un accident de maşină. În urma teribilei întâmplări a renunţat la statutul său profesional şi s-a refugiat în Manham, un sat izolat din Norfolk, devenind medic generalist.
_____________________________________________

În “Chimia morţii”, romanul lui Simon Beckett, se urmăresc zbaterile acestui erou însingurat, care încearcă să-şi vindece rănile sufleteşti. În aparenţă, satul ocolit de civilizaţie, unde mai dăinuie superstiţii şi ritualuri străvechi, îi poate oferi o protecţie, ajutându-l să uite prin ce-a trecut. Totuşi, chiar şi după trei ani de la sosirea sa în aceste locuri, e privit cu ostilitate şi neîncredere, ca un venetic venit de la Londra. Pădurea, mlaştinile, câmpurile întinse îi oferă mai multă alinare atunci când le contemplă, decât relaţiile cu oamenii din aceste părţi.

Într-o zi, însă, firul vieţii lui cunoaşte o turnură dramatică şi neaşteptată. Comunitatea în care nu a reuşit să se integreze pe deplin este răvăşită de o tragedie de neînchipuit într-un asemenea spaţiu liniştit. Doi copii descoperă în pădure cadavrul mutilat cu sălbăticie al unei femei. La scurt timp, într-o mlaştină, se mai găseşte un trup neînsufleţit, la fel de barbar ciopârţit. Iar aşezarea este cuprinsă de teroare.

Cine să fie făptaşul? Un localnic? Un străin? Poliţia nu are niciun indiciu, niciun martor, niciun mobil.
Fiecare îl suspectează pe celălalt, bârfele şi zvonurile circulă cu o viteză ameţitoare, rivalităţi între familii ascunse de ochii lumii ies la iveală, izbucnesc certuri şi încăierări cum nu s-au mai pomenit în aceste locuri, se plătesc poliţe pentru fapte de care nu se mai ştia. Sătenii se organizează în cete şi patrulează noaptea pe drumuri, având un comportament ameninţător, preotul parohiei, în loc să îndemne la calm şi la toleranţă, toarnă gaz peste foc, instigând la fapte necugetate, ziariştii care se aventurează în această zonă sunt bătuţi şi alungaţi, iar aparatura lor e deteriorată. Întreaga ambianţă pare cuprinsă de haos şi de nebunie, pentru că autorităţile acţionează prea lent.

Fără voia lui, David Hunter se trezeşte implicat în acest coşmar. Inspectorul- şef Mackenzie îi solicită sprijinul. Ca urmare, fostul vizitator la Centrul de Antropologie Legală din Tennesee are din nou prilejul să facă uz de bogatele sale cunoştinţe de specialitate. Mai ales că o prietenă a lui, învăţătoarea Jenny Hammond a fost răpită şi riscă să aibă soarta celorlalte două victime.

Simon Beckett povesteşte captivant şi cu multe detalii interesante istoria eroului său. şi reacţiile celorlalte personaje sunt înregistrate cu fineţea unui observator avizat. Ar putea fi acuzat de excese de naturalism, când descrie, în lungi pasaje, muştele, viermii şi gândacii care asaltează cadavrele, miasmele pe care le emană trupurile în putrefacţie, aspectul lor oribil. Dar astfel de amănunte şocante au rostul lor, deoarece pot dezvălui unui specialist multe amănunte revelatoare despre o scenă a crimei.

Aştept cu interes să citesc şi celelalte romane ale lui Simon Beckett care îl au ca protagonist pe David Hunter. E un erou complex, împovărat de propria sa dramă, sfâşiat lăuntric la gândul fragilităţii fiinţei umane.
_____________________________________________

“Mi-am ridicat privirea, pentru a o vedea pe Jenny în spatele lui, goală şi plină de sânge. Ţinea în mână un cuţit cu o lamă imensă, dar, chiar în timp ce mă uitam la ea, i-a scăpat printre degete.”

×