x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei: Noapte albă

Scena crimei: Noapte albă

de George Arion    |    22 Sep 2012   •   21:00
Scena crimei: Noapte albă

In romanul "Furtuna solara", Rebecka Martinsson, avocata specializata in drept fiscal, este prinsa in vartejul unor intamplari tenebroase si ucide trei barbati, punand astfel capat unui sir de omoruri pe care acestia le comisesera. Chiar daca a actionat in legitima aparare, ea isi revine cu greu dupa o astfel de experienta traumatizanta.

_______________________________________
"Noapte alba", al doilea roman pe care scriitoarea suedeza Assa Larsson i l-a consacrat, urmareste tocmai incercarile sale de a se vindeca dupa caderea nervoasa suferita. Eroina frecventeaza un psihoterapeut, cauta sa se reacomodeze cu sarcinile de serviciu, viziteaza Kiruna natala, se plimba prin paduri si pe malul raurilor. Este un prilej pentru autoare de a inregistra obiceiurie dintr-o comunitate mica, unde orice eveniment capata proportii cosmice, iar barfele alimenteaza suspiciunile. Sunt descrise case, interioare, vesminte ale localnicilor, se face o lista a mancarurilor traditionale, familiarizandu-ne astfel cu o zona mai putin cunoscuta – Laponia. Pagini superbe surprind comportamentul animalelor salbatice – de pilda, cum vaneaza lupii, cum isi marcheaza teritoriul, cum isi cresc puii, sau cum ii alunga pe cei batrani si slabi din haita.

Dar Rebecka Martinsson nu are parte de liniste si se confrunta cu noi intamplari teribile.

Pastorul-femeie Mildred Nilsson este gasita spanzurata de un lant in biserica din satul Jukkasjarvi. Un personaj controversat in colectivitatea in care a trait, avand conflicte cu consiliul parohial, fiindca organizase cursuri de autoaparare pentru femei, cu administratia locala, deoarece solicitase ca o treime din programul patinoarelor din localitate sa fie rezervata pentru hocheiul de fete. Starnise multe valuri si in calitate de conducatoare a Asociatiei Magdalena, cerand un numar sporit de clerici de sex feminin. si-i pusese in cap si pe vanatori, obligandu-i sa respecte regulile de protejare a mediului. Actiunile sale fusesera deseori consemnate in presa.

La cateva luni de la moartea ei, un alt pastor isi pierde viata, secerat de gloantele unui necunoscut.

Exista vreo legatura intre cele doua asasinate? E vorba de ucigasi diferiti?

Politisti, procurori, profileri, medici legisti incearca sa rezolve misterul, pentru a alunga teroarea care a cuprins mica asezare. Fara voia ei, Rebecka Martinsson se trezeste purtata in miezul anchetei, actionand din nou ca un detectiv particular. Ea afla despre certurile deseori violente dintre membrii comunitatii, despre actele contabile in neregula ale parohiei, despre unele contracte paguboase pe care aceasta le incheiase, despre fraude de neimaginat printre prelati. Desi nu toate faptele sunt relevante, datorita descoperirilor sale latul se strange in jurul asasinului. Evident, demascarea lui provoaca o uriasa surpriza.

Romanciera stie sa povesteasca frumos, fara sa se piarda in detalii neinteresante. Naratiunea sa are ritm, este tensionata, cu personaje credibile, si dezvaluie o sensibilitate aparte in fata spectacolului lumii. Dar, mai ales, aceasta "regina a romanului politist suedez" creeaza, in cartea sa, o atmosfera greu de uitat. Are dreptate cronicarul din "Kirkus Reviews": in privinta asta, "Asa Larsson este inegalabila".

____________________________________
"Ridica arma la umar. Ocheste. Trage. Primul glont in spate. Nalle cade pe burta. Al doilea glont in cap.
Apoi intra in casa"

×