x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei: Salvarea templierilor

Scena crimei: Salvarea templierilor

de George Arion    |    28 Sep 2012   •   21:00
Scena crimei: Salvarea templierilor

Ca si in "Ultimul templier', prima carte a lui Raymond Khoury in care facem cunostinta cu Sean Reilly, agent FBI, si cu Tess Chaykin, specialista in arheologie si scriitoare, actiunea din thrillerul "Salvarea templierilor' se desfasoara pe doua planuri.
__________________________

1203. Mai multi cavaleri templieri patrund in uriasa biblioteca imperiala din Constantinopole si sustrag documente compromitatoare pentru crestinatate. Pana la urma toti isi pierd viata infruntand pericole inimaginabile. Nu inainte de a ascunde pretioasele documente care raman necunoscute secole de-a randul.

Inceputul mileniului III d.Hr. Iranianul Mansour Zahed, un terorist abil si indraznet, primeste misiunea de a recupera comoara secreta a templierilor. Scoasa la iveala, ea ar zgudui din temelii lumea crestina si i-ar da o lovitura mortala. Textele respective sunt scripturi vechi, pe care Conciliul de la Niceea din 325 le-a catalogat drept eretice si le-a interzis. Imparatul Constantin a ordonat sa fie aruncate in foc, deoarece il prezinta intr-o alta lumina pe Iisus, pe Apostoli si faptele lor, contrazicand deseori evangheliile atribuite lui Luca, Marcu, Matei, Ioan, singurele socotite astazi canonice: "Unele il descriau pe Iisus ca un predicator asemenea lui Budha si ale carui secrete aveau sa fie revelate catorva initiati alesi pe spranceana. Altii il considera un lider revolutionar care urma sa elibereze saracii de sub opresiunea romana prin forta. Unii spuneau ca Iisus era un ghid inspirat de Divinitate pe drumul spre iluminarea spirituala, propovaduind tot felul de lucruri New Age precum Ai vazut Duhul, ai devenit Duh, Ai vazut Hristosul, ai devenit Hristos, Ai vazut Tatal, vei deveni Tata. Au pareri radical diferite cu privire la intreaga dezbatere uman-divin despre Iisus si despre cum putem obtine mantuirea – desi de obicei aceasta se reduce la intelegerea cuvintelor lui Hristos si la descoperirea adevarului despre sinele nostru divin fara sa avem nevoie de preoti sau biserici ori de ritualuri canibalistice ciudate ca mancatul trupului lui Hristos si bautul sangelui Lui.' Am apelat la un citat mai lung pentru a evidentia intensitatea dezbaterii pe care o provoaca acele scrieri neconforme cu doctrina adoptata de catre Biserica in anul 325.

Actiunea lui Zahed va fi zadarnicita de catre Reilly si Tess. Dar pana la happy-end suntem invitati sa asistam la un spectacol halucinant. Eroii romanului sunt cand in Iordania, cand la Roma sau Istanbul, patrund in subteranele Vaticanului sau se catara pe muntii din Turcia. Au loc rapiri, explozii de masini-capcana, schimburi de focuri, unii eroi sunt torturati, injunghiati, aruncati in mare din avion. Autorul nu uita mai nimic din panoplia cruzimii.

Tensiunea pe care o creeaza Raymond Khoury in naratiunea sa e formidabila. E vorba nu numai de stiinta dozarii suspansului, dar si de o capacitate inventiva iesita din comun. Mai rar un astfel de scriitor cu o imaginatie atat de debordanta. Noianul de intamplari relatate are insa o logica perfecta, nimic nefiind uitat sau neexplicat. si chiar daca multe dintre aceste evenimente apartin trecutului, in permanenta se simte ca scrierea apartine unui contemporan de-al nostru care acuza cu vehementa rautatea, minciuna, ipocrizia, impostura, intoleranta din societatea omeneasca. "Oamenii rai pe care ii urmariti ar putea fi rezultatul faptelor noastre' – spune unul dintre personaje. Aluzia la modul vinovat in care Occidentul a incurajat multi scelerati ca Ossama bin Laden, care apoi s-au intors impotriva lui, dupa ce n-au mai fost de folos, o poate intelege oricine. Alteori autorul e mai putin delicat. Iata o mostra: "Nu imi voi cere niciodata scuze in numele Statelor Unite ale Americii. Niciodata. Nu-mi pasa care sunt faptele.' Aroganta afirmatie ii apartine lui Bush Senior.
_______________________________________________

"L-a luat prin surprindere pe Zahed si l-a taiat la incheietura dreapta.
Pistolul iranianului i-a cazut din mana si un suvoi de sange i-a tasnit din artere. Statea pur si simplu acolo, tintuit in loc, holbandu-se la Reilly stupefiat, inca lipit de usa cabinei, impins de acoperamantul plutei.'

×