x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei: Ultimul testament

Scena crimei: Ultimul testament

de George Arion    |    25 Aug 2012   •   20:28

Impotriva Vaticanului s-au scris multe carti. Una dintre cele mai dure este "Ultimul testament' al lui Philip Le Roy. Pornind de la celebrele manuscrise de la Marea Moarta, romanul autorului francez acuza Sfantul Scaun de ascunderea unui secret care ar zgudui crestinatatea daca ar fi comunicat tuturor.

La spitalul din Fairbanks, Alaska, sunt impuscate patru persoane, printre care si doi chirurgi distinsi cu Premiul Nobel pentru cercetarile lor in domeniul regenerarii celulelor stem. Sunt omorati pana si sobolanii de laborator si sunt furate o caseta video, cateva dischete, iar hard-disk-urile si toate recipientele sunt distruse.

Rezolvarea cazului ii este incredintata lui Nathan Love, un agent FBI care s-a izolat de lume dupa ce sotia lui a fost ucisa cu salbaticie. Fostul lui sef il convinge sa renunte, pentru o vreme, la sihastria auto-impusa, la orele de meditatie zen si la exercitiile de arte martiale. Dar reintoarcerea printre oameni il confrunta pe anchetator cu experiente brutale. El coboara in oroare, abjectie, decrepitudine, peregrinand prin cluburi de homosexuali, printre alcoolici, drogati, prostituate, dar si printre potentati dornici sa obtina influenta si bani prin orice mijloace. Oriunde calatoreste pentru investigatiile sale – Alaska, Manila, Nisa, San Francisco, Barcelona, Roma – este urmarit indeaproape, are parte de incaierari periculoase si scapa cu greu de gloantele trase asupra sa. Totul se petrece pe o planeta bantuita de terorism – bombe sunt plasate prin cafenele si prin metrouri, avioane sunt deturnate si izbite de cladiri emblematice, turisti isi pierd viata secerati de armele unor grupuri de fanatici religiosi.

La inceput, banuielile lui Nathan Love sunt indreptate spre secta Shinto, ai carei membri se mobilizasera impotriva clonarii, a manipularilor genetice. Proiectul Lazar la care lucrau cei doi doctori urmarea reinvierea celulelor moarte, asta insemnand o incalcare a legilor naturii. Cobailor folositi – oameni ai strazii care acceptau sa fie supusi experimentelor contra unor generoase sume de bani – le apar pete pe corp, transpira sange, carnea le plesneste, au tulburari de personalitate si pierderi de memorie. O alta secta, LIFE, in stransa legatura cu gruparea SUA 2, in care erau implicate personalitati proeminente in viata economica si politica, urmarea prelungirea vietii si finanta cercetarile celor doi laureati Nobel. Ea starneste deasemenea suspiciuni. Mafia rusa si Mafia italiana par a fi si ele responsabile de carnagiul din Alaska. Toti cauta o caseta pe care e inregistrata o inviere a unuia dintre cei supusi experientelor echipei stiintifice din Fairbanks.

Dupa lungi investigatii, Nathan Love afla raspunsul la toate intrebarile sale, ajungand in Birourile Congregatiei pentru doctrina credintei de la Vatican. Acolo are o confruntare cu cardinalul Claudio Dragotti care il convinge sa renunte la continuarea cercetarilor, pentru a ocroti omenirea de aflarea unei taine teribile.

De cum deschizi "Ultimul testament' ai impresia ca te afli in mijlocul unei tornade de intamplari terifiante: gloantele zboara ca la razboi, asasinatele se comit pe banda rulanta, au loc rapiri, explozii de masini, iar la interogatorii marturiile sunt smulse in urma unor cazne cumplite.

Islamistii pot dormi linistiti, atata vreme cat credinta crestina este minata din interior cu astfel de carti. Insa, din fericire, avem de-a face doar cu o fictiune.

"Ucigasul se ocupa apoi de muribund. Ii vari intre coaste teava fumeganda a armei cu amortizor, impingand-o tot mai tare, dar nu obtinu nicio reactie. Dupa care goli incarcatorul, intr-un clocot de hemoglobina insotit de mirosul carnii arse. O linie orizontala pe monitor sublinie sfarsitul salvei.'

×