x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Vedenia

Scena crimei. Vedenia

de George Arion    |    14 Feb 2013   •   09:17
Scena crimei. Vedenia

Începutul thrillerului “Vedenia” de Heather Graham este mai mult decât promiţător. O acţiune plasată pe insula Key West, în apropiere de Miami, scufundători profesionişti care caută o corabie a unor piraţi, pierdută în adâncul oceanului, şi o comoară de o valoare inestimabilă din care toţi vor să se înfrupte.
_______________________

Printre personaje – frumoasa Genevieve Wallace. În una dintre scufundările ei zăreşte, lângă un recif de corali, cadavrul unei femei. Îşi alertează colegii, aceştia cercetează cu atenţie locul, dar niciunul nu-i confirmă descoperirea.

În continuare, Genevieve are parte de experienţe neobişnuite. În bungaloul de pe plaja unde doarme apar inexplicabile urme de apă de mare, în timpul somnului i se încâlcesc alge în păr, se simte deseori urmărită în peregrinările sale prin oraş. Halucinaţii provocate de stresul multelor coborâri în adâncuri? O tulburare vremelnică a facultăţilor ei mintale? Să fi fost trupul întâlnit o simplă vedenie? Sau e vorba doar de o farsă pusă la cale de către companionii glumeţi pe care îi are? Să fie locul bântuit de fantome? Legendele de pe insulă ar susţine şi o astfel de ipoteză, în care însă nu crede nimeni.

Tinerii frumoşi, bronzaţi, viguroşi din echipa profesorului Henry Sheridan sunt specialişti în salvări şi recuperări pe mare. Ziua investighează apele unde zace epava, având o aparatură adecvată unor astfel de operaţiuni dificile. Seara, însă, îşi permit să colinde barurile, să se delecteze cu mâncărurile localnicilor, să savureze băuturi uneori preparate sofisticat, să asculte muzică bună, să danseze şi să înfiripe idile. O îmbinare perfectă a utilului cu plăcutul.

Dar atmosfera de exuberanţă se risipeşte după ce valurile aduc la ţărm cadavrul unei femei. Însă tânăra moartă nu este cea pe care Genevieve a văzut-o lângă recif. şi, potrivit medicului legist, a fost înecată de către un agresor necunoscut.

Din acel moment echipa de scufundători este cuprinsă de îngrijorare, fiind interesată mai mult de soluţionarea crimei decât de munca pentru care a fost angajată, oferindu-şi sprijinul poliţiei locale, neobişnuită cu anchetarea unor astfel de episoade cumplite, deoarece rata omuciderilor în zonă este extrem de scăzută. Îndată se lansează avertismente despre existenţa unui criminal în libertate. ştirile din ziare, de la televizor întreţin psihoza, turismul local fiind pe punctul de a primi o grea lovitură.

După multe şi dramatice investigaţii se conturează un adevăr cutremurător: de mai mulţi ani, cineva îneca prostituate, legându-le saci cu greutăţi de picioare. Evident, aşa cum îi stă bine unei proze cu suspans, vinovatul este cel mai puţin bănuit.

Cea mai notabilă performanţă a lui Heather Graham rămâne pendularea cu abilitate între o ficţiune poliţistă şi una horror. Nu lipsită de farmec este descrierea feerică a subacvaticului populat de peşti multicolori. La capitolul reuşitelor putem adăuga şi stilul agreabil în care sunt relatate faptele, fără morga cuiva care aspiră la statutul de mare scriitor. O naraţiune fără pretenţii, care se citeşte uşor, cu eroi lipsiţi de profunzimi sufleteşti, mânuiţi ca nişte marionete. O proză de vacanţă, pe care după ce o citeşti, nu doreşti neapărat să ţi-o mai aduci aminte, chiar dacă lectura ei ţi-a oferit câteva ceasuri de petrecere agreabilă a timpului. Iată o carte comercială, în cel mai potrivit sens al cuvântului.
____________________

“Trebuia să-i închid gura. Nu-ţi face iluzii, continuă el rânjind. S-a chinuit destul de mult să rămână în viaţă, până acum. Chiar s-a chinuit. ştia cum să plătească. Aproape că îmi pare rău că trebuie să moară...”

×