x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena crimei. Victimele puterii

Scena crimei. Victimele puterii

de George Arion    |    19 Oct 2012   •   00:22
Scena crimei. Victimele puterii
Iată cum prezintă Nelson DeMille romanul "Victimele puterii”: "Combinând o intrigă uimitoare, personaje perfect conturate şi o scriitură măiestrită, Robert Dugoni reinventează thrillerul”. Aparţinând unui maestru al literaturii de suspans, astfel de aprecieri reprezintă o excelentă introducere în lume a unui autor.
_____________________________________

Lectura acestui thriller confirmă că, în bună măsură, laudele au acoperire. Într-adevăr, Robert Dugoni a imaginat o poveste plină de tensiune, de o inventivitate debordantă şi cu un deznodământ năucitor. El stăpâneşte cu o mână sigură destinul personajelor, ghidează cu precizie acţiunea în direcţia cea mai potrivită scopului său – acela de a pune sub o lupă necruţătoare mecanismul luptei pentru putere în societatea americană. Însetaţi să ajungă în vârful ierarhiei sociale, unii dintre eroii săi nu ezită să-şi elimine fără scrupule adversarii. De pildă, senatorul Robert Meyers, aspirant la funcţia supremă în stat, are aroganţa de a se crede mai presus de lege, ca şi alţi cunoscuţi politicieni de peste Ocean. Pe unii dintre ei cineva îi aminteşte, întrebându-se ce le-a provocat un comportament neadecvat: "De ce s-a culcat Jack Kennedy cu Marilyn Monroe în Casa Albă? De ce s-a strecurat Bill Clinton din conacul său din Arkansas, cu soţia dormind în pat lângă el? De ce a riscat să fie prins făcând sex în Biroul Oval? De ce Richard Nixon a ordonat intrarea forţată în sediile Partidului Democrat în condiţiile în care era declarat câştigător al alegerilor în toate statisticile?” Răspunsul e simplu: fiecare dintre ei s-a socotit, cu trufie, omnipotent.

Dispunând de o avere fabuloasă, de acoliţi dornici, la rândul lor, de parvenire, şi de o mare capacitate de prefăcătorie, Robert Meyers ajunge să se considere intangibil şi invincibil. Manipulează destine, ordonă sustragerea din arhive a unor documente compromiţătoare pentru el, comandă chiar şi crime. Nimic nu pare să-i bareze drumul triumfător spre Casa Albă.

Şi totuşi, avocata Dana Hall din Seattle îi spulberă visul de mărire. Împreună cu detectivul Michael Logan ea anchetează cu tenacitate moartea suspectă a fratelui său geamăn. Nu o intimidează nimic. Deşi e diagnosticată cu cancer la sân, deşi are mari probleme în căsnicie, ea ajunge să îmbine corect piesele unui puzzle complicat, descifrând o enigmă terifiantă, cu implicaţii în aşa zisa lume bună, izbutind să provoace un şoc prin dezvăluirile sale.

Naraţiunea are secvenţe ca un serial poliţist. Parcurgerea ei te ţine încordat de la început până la sfârşit. şi chiar dacă Robert Dugoni n-a reinventat thrillerul, aşa cum afirmă cam hazardat Nelson DeMille, el a propus cititorilor o carte perfect construită, în care nimic nu e lăsat la voia întâmplării, şi cu o miză importantă.

"Bărbatul scoase arma din buzunar şi se aplecă peste cadavrul lui King. Sângele îi ţâşnea din frunte, unde avea acum o gaură de mărimea unei monede. Scoase din plic un ceas şi îl aşeză lângă trupul lui King, apoi deschise sacul verde de gunoi şi împrăştie prin toată încăperea haine pătate cu sânge.”

×