x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    11 Sep 2009   •   00:00
Semnale editoriale

• Reuniunea(Polirom) • Al zecelea dar(Rao) • Barbarii.Eseu despre mutaţie(Humanitas)


5205-101436-32_35tv47.jpgReuniunea

Polirom. Adevărat punct de răscruce în literatura lui Anne Enright, romanul de faţă transformă pagina cărţii într-un teren al rafinării obsedante, al esenţializării şi simplităţii aparente. Privită din perspectiva istoriei/istoriilor de familie, sinuciderea lui Liam, fratele naratoarei, devine un deznodământ logic al unui lung şir de evenimente ce acoperă trei generaţii, începând din anii '20, perioada de vârf a lui Joyce şi a Virginiei Woolf. O dată cu el dispare o întreagă generaţie a boemei anilor '70-'80. Roman distins cu Man Booker Prize 2007.


5205-101438-32_35tv48.jpgAl zecelea dar
Rao. Anul 1625. Nişte piraţi iau cu asalt o biserică din Cornwall, de unde, în timpul slujbei de duminică, iau o pradă bogată: 60 de bărbaţi, femei şi copii pe care îi duc spre Maroc, unde urmează să fie vânduţi ca sclavi. Printre cei răpiţi se află şi Catherine Anne Tregenna, o tânără şi talentată brodereasă. Dar, după cum demonstrează jurnalul ei, Cat este orice, mai puţin sclava la care se aşteptau răpitorii...

 

5205-101439-32_35tv49.jpgBarbarii. Eseu despre mutaţie
Humanitas. În eseurile de faţă, publicate în anul 2006 în foileton, Alessandro Baricco se opreşte asupra câtorva fenomene ale lumii contemporane, încercând să înţeleagă în ce direcţie ne poartă. Vinul, fotbalul, cartea sunt printre acestea, alături de "imperiul Google".O privire retrospectivă aruncată secolului al XIX-lea, asupra destinului Simfoniei a IX-a de Beethoven şi asupra a două tablouri ale lui Ingres, îl ajută să desprindă semnificaţia schimbărilor ce ne aşteaptă. Pentru Baricco, barbarii de care ne temem atât nu vin din afară, ci suntem noi aşa cum vom arăta după ce schimbările generate de tehnologiile contemporane vor fi desăvârşit opera de mutaţie care se anunţă.

×
Subiecte în articol: carte