x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Seria Hemingway

Seria Hemingway

13 Iun 2008   •   00:00

“Noaptea de dinaintea bătăliei şi alte povestiri” şi “Siesta” sînt titlurile ultimelor două volume apărute în Seria de autor Ernest Hemingway (Editura Polirom).

“Noaptea de dinaintea bătăliei şi alte povestiri” şi “Siesta” sînt titlurile ultimelor două volume apărute în Seria de autor Ernest Hemingway (Editura Polirom).


PROZĂ SCURT
Ă. Primul volum, împreună cu “Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri” (Polirom 2007), formează integrala prozei scurte a lui Ernest Hemingway. În mare parte, micile naraţiuni din acest volum, unele dintre ele rămase neterminate, au fost concepute sub forma unor schiţe pentru romanele ce-i vor aduce mai tîrziu celebritatea şi, în 1954, Premiul Nobel pentru Literatură. Pasiunea pentru pescuit şi vînătoare, cel mai adesea întîlnită în povestirile ce-l au drept protagonist pe Nick Adams, formidabilele lupte de tauri din Spania, pentru care scriitorul însuşi nutrea un viu interes, precum şi realitatea crudă a războiului sînt temele majore ale volumului de faţă.


DEBUT.
“Fiesta” este romanul de debut al lui Hemingway. Acţiunea se concentrează în jurul unui grup de americani expatriaţi care trăiesc la Paris şi fac sistematic excursii prin Franţa şi Spania. Deşi pentru He­mingway a reprezentat debutul în roman, “Fiesta” este una din marile cărţi ale secolului al XX-lea.

 

Semnale editoriale

Sistemul ONU

CURTEA VECHE. În acest ev de globalizare economică şi geopolitică galopantă, volumul, datorat diplomatului de carieră şi specialistului în organizaţii internaţionale, Petru Dumitriu, propune o nouă matrice de analiză a reformei ONU, sprijinită pe o metodologie novatoare ale cărei ingrediente esenţiale sunt contextualizarea şi abordarea integratoare a elementelor de bază.. Scrisă de un intim şi fin cunoscător al sistemului ONU, cartea se prezintă ca un reper inconturnabil în peisajul literaturii de specialitate autohtone, interesînd, deopotrivă, studenţi, cercetători, diplomaţi, analişti politici, ca şi un public larg.

Fugi, Rabbit

EDITURA HUMANITAS FICTION. Volumul este unul dintre cele mai bune 100 de romane în limba en­gleză ale secolului al XX-lea (selecţia Time Magazine), a fost ecranizat în 1970, cu James Caan în rolul principal. Romanul este considerat de John Updike o replică la faimosul “Pe drum” al lui Jack Kerouac, înfăţişînd “ce se întîmplă cînd un tată de familie american o ia la fugă iar cei rămaşi în urmă, vinovaţii fără vină, suferă cumplit”. Considerat inovator ca stil şi ca subiect, “Fugi, Rabbit” rămîne unul dintre romanele fondatoare ale literaturii americane moderne.

Un pumn de ţărînă

EDITURA LEDA. Scriitorul englez Arthur Evelyn St. John Waugh (1903-1966) a rămas cunoscut în­de­osebi pentru romanele sale în care a satirizat înalta societate britanică a epo­cii. După şapte ani de căsnicie, plictisită de viaţa de provincie pe care o duce alături de soţul ei (tipul moşie­rului afabil şi de modă veche), frumoa­sa Lady Brenda Last începe o legătura amoroasă cu John Beaver, un tînăr cu o viaţă socială intensă, dar pe care nimeni nu pare să-l ia prea în serios.

Ocultismul

PRO EDITURĂ. Cartea de faţă încearcă să risipească multe dintre părerile greşite ale marelui public privitoare la Magie şi va permite, poate, înţelegerea profunzimii sale spirituale. Autorii cred că toţi oamenii, indiferent de vîrstă, sex, rasă sau religie, posedă o facultate naturală, un aşa-numit “al şaselea simţ”, dar pe care din comoditate, l-au negat, lăsîndu-l deoparte o dată cu primii paşi făcuţi pe calea adolescenţei. O carte în primul rînd sinceră despre un subiect nu foarte comod.

×
Subiecte în articol: carte