x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Sfidător şi periculos

Sfidător şi periculos

de George Arion    |    13 Ian 2008   •   00:00
Sfidător şi periculos

I-aţi văzut deseori gonind prin oraş – pe scutere, pe­dalând de zor pe biciclete –, strecurându-se nebuneşte printre maşini, punându-şi în pericol viaţa. Ei sunt cei care asigură serviciul de curierat rapid, plătiţi după numărul de livrări efectuate zilnic. De aici şi graba lor care frizează uneori inconştienţa.

I-aţi văzut deseori gonind prin oraş – pe scutere, pe­dalând de zor pe biciclete –, strecurându-se nebuneşte printre maşini, punându-şi în pericol viaţa. Ei sunt cei care asigură serviciul de curierat rapid, plătiţi după numărul de livrări efectuate zilnic. De aici şi graba lor care frizează uneori inconştienţa.

Dar v-aţi închipuit vreodată că un astfel de curier poate deveni ero­ul unui roman pal­­pitant? Eu, unul, nu m-am gândit la o astfel de posibilitate. Me­sa­ge­rul din excelentul roman al lui L.P. Hartley îmi blocase orice ten­ta­­tivă de a mai vedea în ipostaza de protagonist al unei ficţiuni pe vre­unul dintre tinerii care peda­lea­ză nebuneşte pe străzi îmbrăcat în vesta vreunei firme de curierat. Şi totuşi, scriitoarea Tami Hoag s-a încumetat să abordeze un su­biect din lumea de azi a celor care poartă dintr-un loc în altul scrisori şi colete. Dar ce deosebire între “Mesagerul” englezului pe care l-am citit în tinereţe (admirabilă a fost şi ecranizarea datorată lui Joseph Losey!) şi “Ucideţi-l pe me­sager”, cartea autoarei din Ameri­ca! L.P. Hartley descrie un univers ar­monios, populat cu personaje care se comportă ca şi cum ar executa un protocol riguros, iar fră­mân­tările lor sunt nişte “dureri înă­buşite”. Tami Hoag îşi plasează ac­ţiunea scrierii sale în Los An­ge­le­­sul contemporan, frenetic, sfi­dă­tor şi periculos. L.P. Hartley is­to­ri­sea cu mult calm, dorea să ne în­cân­te cu scene de viaţă aproape idi­lice.

 

PALPITANT. Autoarea des­pre care vorbim relatează preci­pitat, ne ţine într-o permanentă încordare, deoarece faptele pe care le po­ves­teşte sunt, de multe ori, ieşite din tiparele comune. Protagonistul său, Jace Damon, abia trecut de adole­scenţă, se pomeneşte, fără voia lui, într-un păienjeniş de comploturi şi crime. Un avocat “pentru gunoaie şi jeguri” îi încredinţează un plic ce trebuie dus, în toiul nop­ţii, la un anumit destinatar. Dar adresa e falsă, iar cineva încearcă să-l omoare pe mesager. Scăpat ca prin urechile acului, Jace se îna­poia­ză la avocat pentru a-i cere soc­o­teală, însă acesta zace fără su­flare, ucis cu sălbăticie. Înspăimântat, tânărul refuză să ia contact cu poliţia, temându-se că poate fi acu­zat de crimă. În ajutorul lui sare însă un detectiv dur şi competent, Kev Parker, care leagă omo­rul acesta – şi altele care se mai comit –, de un altul, petrecut la vâr­ful societăţii.

 

LUMEA PERSONAJELOR. In­triga e complicată, cu treceri rapide, aproape sufocante, de la straturile de jos ale societăţii la cele din high-life, dar autoarea n-o scapă nici un moment de sub control. Personajele – actori, procurori, po­liţişti, ziarişti, copii sărmani, comercianţi umili –, sunt bine reliefate şi plauzibile. Limbajul lor – indiferent dacă se exprimă vulgar sau preţios – be­ne­ficiază de o înregistrare de mare acurateţe. Excepţional este descrisă fojgăiala din China Town, cu multă tristeţe şi compasiune, însă şi cu un umor de calitate.

 

Tami Hoag propune o viziune crudă asupra vieţii – o junglă prin hă­ţi­ş­urile căreia oa­menii se străduiesc să răzbată şi să su­pra­vie­ţuiască. Iar Los An­gelesul, cu ploile, ceţurile lui, cu poluarea, am­bu­teiajele şi zgomotele sale zilnice, devine un spaţiu ideal pentru o construcţie narativă remarcabilă, care seamănă cu un prelung ţipăt de dez­nă­dejde, fiindcă “Într-un oraş ali­men­tat de faimă şi putere, nimeni nu do­reşte acest me­saj: adevărul”.

 

 

Biografie

Tami Hoag a crescut într-un oră­şel din Minnesota. Neavând cu cine să se joace, şi posedând o imaginaţie debordantă, a început să creeze poveşti pentru propria sa distracţie. S-a că­sătorit cu iu­bitul ei din liceu. A avut mai multe meserii – fotograf, dresor de cai, a vândut accesorii de baie. Şi-a început cariera literară în 1988. Autoare de thrillere de mare succes, prezentă în toate topurile de librărie. Îşi culege in­for­maţiile din cărţi, din documen­ta­re tv, de la oameni care lu­crea­ză în poliţie. De multe ori, după cum mărturiseşte, în timp ce se documentează descoperă lucruri care dau cărţii o turnură neaşteptată, sau îi oferă idei pentru un viitor proiect. Îi place la nebunie să scrie dialogurile dintre personaje. De altfel, şi conturarea acestora îi provoacă mari satisfacţii.

×
Subiecte în articol: scena crimei